Μνημειώδες έργο για τη Λάρισα

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2023 13:20

Το βιβλίο που καταγράφει επί της ουσίας την ιστορία της πόλης μέσα από μια λεπτομερή ιστορική αναδρομή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λάρισας, με τίτλο «Λάρισα Φως και Νερό», του δρ. Ιωάννη Ρούσκα, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ.

Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο παρατίθενται πλήρη ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα από τη σύστασή της ΔΕΥΑΛ μέχρι σήμερα και για το οποίο ο συγγραφέας ανέφερε πως «οδηγός για τη συγγραφή του ήταν η αγάπη μου για τη Λάρισα», στοιχείο ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν υπολογιστεί πως δεν έλκει την καταγωγή του από τον νομό. Ο κ. Ρούσκας ανέφερε πως η ιστορική αυτή έρευνα παρουσιάζεται για να μην ξεθωριάσει με τα χρόνια ό,τι έγινε από τους ανθρώπους. «Χωρίς τη γνώση του παρελθόντος, δεν μπορούμε να μετρήσουμε τις δυνάμεις του παρόντος για να ατενίσουμε το μέλλον.
Η μνήμη παραδίνεται, η ιστορία γράφεται. Η μνήμη είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ανθρώπου για την κατάκτηση νέων δρόμων. Η μνήμη επικεντρώνεται στην ηθική, στο δίκαιο και την παράδοση, ενώ η ιστορία στην ακριβή καταγραφή. Η αξία της μνήμης αποτελεί όχημα αντίστασης και πολιτικής πράξης».  
Πρόσθεσε, επίσης, στην τοποθέτησή του, πως οδηγός του για τη συγγραφή ήταν η μεγάλη του αγάπη για την πόλη της Λάρισας και τους φίλους και κατοίκους της. «Πολλοί με τιμούν με τη φιλία τους και μερικοί με αποκαλούν φίλο της πόλης τους ευχαριστώ και τους τιμώ για τη μεγάλη χαρά που μου δίνουν. Η αφιέρωση του βιβλίου ας θεωρηθεί από μέρους μου ελάχιστο αντίδωρο τιμής για την πόλη και τους πολίτες της και απόδειξη της δικής μου αγάπης και φιλίας». Αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον στήριξαν και τον βοήθησαν, σημείωσε πως τις πληροφορίες για τη συγγραφή άντλησε με όση φροντίδα του επέτρεπε η παλαιότητά τους, ανάμεσα στις αυθεντικότερες πηγές, έχοντας κατά νου τα λόγια του Θουκυδίδη: «Όποιος θα πίστευε αυτά που ανέφερα, στηριγμένος στις αποδείξεις που έδωσα, δεν θα λάθευε και ούτε θα πρέπει να πιστεύει πια εκείνα που ύμνησαν οι ποιητές γι’ αυτά, στολίζοντας και μεγαλοποιώντας τα, ούτε όπως τα συγκόλλησαν οι λογογράφοι με σκοπό να τα κάμνουν πιο ευχάριστα στους ακροατές παρά αληθινά, χωρίς να τα εξελέγξουν, αφού μάλιστα τα περισσότερα έχουν καταντήσει με το πέρασμα του καιρού να επικρατήσουν σαν απίστευτοι μύθοι, αλλά θα πιστέψει τα δικά μου βλέποντας πως έχουν διαπιστωθεί ικανοποιητικά, μ’ όλο που είναι πολύ παλιά, από τα πιο χτυπητά σημάδια» κατέληξε ο κ. Ρούσκας
Για το βιβλίο μίλησαν στη χθεσινή εκδήλωση άλλοι τρεις ομιλητές εκτός του συγγραφέα. Ο κ. Σπύρος Μπαρμπούτης, π. αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ και μέλος Φωτοθήκης Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, εξήγησε πως μέσα από το βιβλίο φαίνεται η πορεία της ίδιας της Λάρισας. Μίλησε για την ιστορία της ΔΕΥΑΛ που ξεκινούσε από τους φανούς ασετιλίνης και οινοπνεύματος και φτάνει μέχρι τα φώτα led.
Εν συνεχεία, ο κ. Κώστας Σπανός, εκδότης Θεσσαλικού Ημερολογίου, σημείωσε πως ο κ. Ρούσκας εργάστηκε πολλά χρόνια για να συνθέσει όλο αυτό το έργο και δεν του ξέφυγε από καμία λεπτομέρεια, μα ούτε πληροφορία.
Η κ. Φανή Καραγιάννη, που είναι προϊσταμένη ΓΑΚ Θεσσαλίας, μίλησε για τον τρόπο που εργάστηκε ο ερευνητής. Τον χαρακτήρισε ευγενή, λέγοντας πως συμπεριφέρθηκε με σεβασμό προς τα αρχεία. Μάλιστα, τόνισε πως ήταν τόσο ακριβής που διαπίστωσε και ελλείψεις. «Έκανε ένα δώρο στην πόλη μας» υπογράμμισε. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Απόστολος Καλογιάννης. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το έργο του κ. Ρούσκα τεράστιο, καθώς καταγράφει ουσιαστικά την ιστορία της πόλης μέσα από τα πορεία της ΔΕΥΑΛ.
Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ρηγόπουλος, ο οποίος κατάφερε να ντύσει την εκδήλωση με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σπουδαιότητα της ΔΕΥΑΛ στην καθημερινότητα των Λαρισαίων από τη γέννησή της μέχρι και σήμερα.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass