Χρυσό βραβείο για την ομάδα «iGEM Thessaly»

ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ *ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ «OPHAELIA»

Δημοσίευση: 14 Νοε 2023 13:05

Χρυσό βραβείο για τη συνολική επίδοση του ερευνητικού της έργου (ψηφίστηκε στις 10 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως) απέσπασε η ομάδα «iGEM Thessaly 2023» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (International Genetically Engineered Machine) που διεξήχθη στο Παρίσι.

Η ομάδα συμμετείχε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στον διαγωνισμό και παρουσίασε το project «oPHAelia: From Waste to Worth». Διαγωνίστηκε σε μία πρωτοεμφανιζόμενη κατηγορία του διαγωνισμού, αυτήν της Βιοαποκατάστασης (Bioremediation), η οποία στοχεύει στη χρήση της Συνθετικής Βιολογίας για την αποτοξικοποίηση ρύπων στον αέρα, τα ύδατα, το έδαφος, καθώς και βιομηχανικών ρύπων και καυσαερίων.
Το έργο της φετινής ομάδας περιλάμβανε δύο βασικούς πυλώνες. Πρωταρχικός στόχος ήταν η αποτοξικοποίηση του κατσίγαρου, ενός ιδιαίτερα επιβλαβούς υγρού παραπροϊόντος που προκύπτει κατά τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Η ομάδα, όμως, δεν στάθηκε εκεί. Χρησιμοποιώντας μια μικροβιακή κοινοπραξία, σχεδίασε την περαιτέρω αξιοποίηση του αποβλήτου αυτού για την παραγωγή πολυυδροξυαλκανοϊκών εστέρων (PHAs), οι οποίοι αποτελούν πρώτη ύλη για βιοπλαστικά. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις επίπονες προσπάθειες των φοιτητών. Η ομάδα έλαβε υποψηφιότητα για το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της Βιοαποκατάστασης, καθώς επίσης έλαβε υποψηφιότητα σε όλα τα εξειδικευμένα βραβεία στα οποία είχε δηλώσει συμμετοχή.
Αυτά περιλάμβαναν τα εξής:
Καλύτερο Νέο Μοριακό Συστατικό (Best New Basic Part).
Καλύτερη Επιχειρηματικότητα (Best Entrepreneurship).
Καλύτερη Εκπαίδευση (Best Education).
Καλύτερη Ιστοσελίδα (Best Wiki).
Μέλη της «iGEM Thessaly 2023» αποτέλεσαν οι Δάλλης Αργύρης, Δερμιτζάκης Μιχάλης, Ελευθερίου Δημήτρης, Θεοδωρακέα Δάφνη, Καρυπίδης Γρηγόρης, Μαλάμου Χριστίνα, Μπέμπη Μαρία, Παπαγγελέτου Μαρία, Παπαμαργαρίτης Δημήτρης, Τερζόπουλος Θεόφιλος και Τσιτσιγιάννη Κλαίρη. Καθοριστική σημασία για την πορεία του έργου είχαν οι σύμβουλοι (και παλαιότερα μέλη) της ομάδας Ελένης Κωνσταντίνος, Λακάκη Ελευθερία, Παπανικόλας Θεόδωρος, Πατρή Άννα, Πλατής Αναστάσιος και Ρετάλης Ιωάννης. Τέλος, υπεύθυνοι του φετινού project ήταν οι καθηγητές Ματθιόπουλος Κωνσταντίνος, Γιακουντής Αντώνιος και Παπαδοπούλου Καλλιόπη, καθώς επίσης instructor της ομάδας ήταν η δρ Καλλιαμπάκου Αικατερίνη.
Αρωγοί της προσπάθειας αυτής ήταν κυρίως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Το Πανεπιστήμιο πρόσφερε για 5η συνεχόμενη χρονιά οικονομική και υλική στήριξη στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, καθώς, επίσης, παρείχε τους εργαστηριακούς χώρους και τον εξοπλισμό για τη διεξαγωγή όλων των πειραμάτων. Επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε υψηλή οικονομική ενίσχυση της ομάδας, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή διεξαγωγή των πειραμάτων και στη μετακίνηση και διαμονή των μελών στο Παρίσι για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Τέλος, η ομάδα έλαβε στήριξη από πληθώρα ιδιωτών επιχειρηματιών για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών της δράσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass