ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ηπια αντιπαράθεση για την ανεργία

* Κων. Αγοραστός: Δράσεις από την Περιφέρεια, αιχμές κατά δήμων και Πανεπιστημίου * ΕΚΛ: Πόρους κατευθείαν στους ανέργους, όχι στους εργοδότες

Δημοσίευση: 01 Νοε 2014 16:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:51

Του Γιώργου Ρούστα

Σε μια ήπια αντιπαράθεση μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και της αντιπολίτευσης, σχετικά με το ποιος ευθύνεται, το κράτος ή οι Περιφέρειες για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των ανέργων και δράσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις δυνατότητες που έχει ή όχι η Περιφέρεια να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Στη συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ακούστηκαν διάφορες προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να παρουσιάζει τη στρατηγική του Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 που εστιάζει σε συγκεκριμένους στόχους για την ανεργία, και την αντιπολίτευση να τονίζει με έμφαση πως με τη σημερινή πολιτική που ακολουθείται δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η συζήτηση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσου Τσιαπλέ, ο οποίος επισήμανε «την αναγκαιότητα στήριξης όχι μόνο των ανέργων, αλλά και των απλήρωτων εργαζομένων και των οικογενειών τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν όλα τα λεφτά του ΟΑΕΔ χορηγηθούν στους παραπάνω και όχι σε επιχειρήσεις για την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων κατάρτισής τους. Δεν θέλουμε ψήφισμα συμπαράστασης, αλλά τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης, αλλά δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να γίνει κάτι. Εμείς ζητούμε από την Περιφέρεια να προχωρήσει στην κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών έργων που είναι αναγκαία στη Θεσσαλία, ώστε να προσληφθούν εργαζόμενοι, να πιέσει το ΥΠ.ΕΣ. για άμεσες προσλήψεις στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, να πιέσει για την ανασύσταση του ΟΕΚ, να ενοικιάσει ξενοδοχεία για τη φιλοξενία κάποιων ανέργων και ευπαθών πολιτών κλπ.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε σε όλες εκείνες τις δράσεις που έχουν ληφθεί από την Περιφερειακή Αρχή για τη στήριξη των ανέργων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την πολιτική του κράτους που θέλει όλες οι σχετικές πολιτικές να υλοποιούνται από τα διάφορα υπουργεία. Άφησε ωστόσο αιχμές κατά ορισμένων δήμων που δεν προχώρησαν σε καταγραφή των αστέγων και αδύναμων οικονομικά πολιτών, αλλά και κατά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι τεχνικές υπηρεσίες του οποίου δεν ολοκλήρωσαν τις μελέτες για την εκτέλεση σημαντικών έργων, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν κόσμο. Σχολιάζοντας τη σχετική δράση των ΚΕΚ και των ΜΚΟ για την κατάρτιση των ανέργων, δήλωσε πως «εμείς ποτέ δεν είχαμε άμεση σχέση ή συνεργασία μαζί τους και όχι μόνο αυτό, αλλά ορισμένες φορές τους είχαμε και απέναντι, όπως στην περίπτωση του Αχελώου. Υλοποιούμε δράσεις, όπως αυτή με το Υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας, ενώ σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ 2014-2020 και την κατανομή των συνολικών πόρων του ΕΚΤ, η οποία έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, για το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και τους θεματικούς στόχους (Θ.Σ.) 8 και 9 προβλέπονται οι εξής δράσεις: Στον Θεματικό Στόχο 8: «Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξη της κινητικότητας εργαζομένων» και στον Θεματικό Στόχο 9: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων». Μάλιστα στην επενδυτική προτεραιότητα 9 για την προαγωγή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής ένταξης σε κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της οικονομίας της αλληλεγγύης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην απασχόληση, υπάρχει ενδεικτικός προϋπολογισμός 3.750.000 ευρώ και ενδεικτικές δράσεις για: Δικτύωση Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, ενίσχυση Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας (Start – up), ανάπτυξη Θερμοκοιτίδων Κοινωνικών Επιχειρήσεων, στήριξη για ανάπτυξη καινοτόμων συστάδων επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας (clusters) και την κατάρτιση στελεχών κοινωνικών επιχειρήσεων.

ΛΙΑΚΟΥΛΗ-ΤΥΜΠΑΣ

Από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο κ. Τύμπας μίλησε για την ανεργία των νέων σε σχέση με την κορεσμένη αγροτική παραγωγή και πρότεινε τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για νέες καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά φυτά, η τρούφα κ.ά. Από την πλευρά της η κ. Λίτσα Λιακούλη πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου φορέα υποστήριξης της απασχόλησης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός δράσης και αξιοποίησης όλων των υποστηρικτικών προγραμμάτων για τους ανέργους.

Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της παράταξης «Δρόμος της Ανατροπής» κάλεσε την Περιφέρεια να ιεραρχεί τα έργα με βάση τις ανάγκες για εργασία (π.χ. στην ύπαιθρο) και όχι το κέρδος (δρόμοι και γέφυρες). Επίσης κάλεσε τον Κώστα Αγοραστό, ως πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να πιέσει τους υπουργούς για μόνιμο προσωπικό στις υπηρεσίες του β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης των παραπάνω και ως περιφερειάρχη Θεσσαλίας να δεσμευθεί σε πράγματα που μπορεί να υλοποιήσει άμεσα, όπως δωρεάν εμβολιασμοί σε παιδιά ανέργων, κλπ».

Ο Β. ΜΠΟΥΤΑΣ

Ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε από τη μία «την υποχρέωση της Περιφέρειας να ταΐσει όλα τα παιδιά στα σχολεία και από την άλλη να γίνει περισσότερο μαχητική προς την κυβέρνηση. «Ενώ γνωρίζουμε τα δεινά της νέας ΚΑΠ, αλλά από την άλλη δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει ο ελληνικός φάκελος που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, η Περιφέρεια διοργανώνει ημερίδα με καλεσμένο τον γ.γ. του υπουργείου. Να ’ρθει να κάνει τι; Να ευλογήσει τα γένια του; Γιατί δεν πιέζει να γνωστοποιηθεί ο ελληνικός φάκελος για την ΚΑΠ;».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ

Ο Αρτέμιος Καλούτσας από την Ελληνική Αυγή κατήγγειλε τη διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης των ανέργων, καθώς αυτά υλοποιούνται κυρίως από τους εθνικούς εργολάβους, οι οποίοι δίνουν ψίχουλα στους συμμετέχοντες και οι ίδιοι παίρνουν τα πολλά. Ακόμη κατηγόρησε τα Εργατικά Κέντρα της Θεσσαλίας, που κλείνουν τα αυτιά τους στην απασχόληση αλλοδαπών εις βάρος των Ελλήνων, ενώ σχολίασε και τη νέα ΚΑΠ, φιλοσοφία της οποίας είναι να κερδίσουν οι μεγάλες εταιρίες σπόρων του εξωτερικού.

Η ΜΑΡ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ

Η βουλευτής και επικεφαλής της «Θεσσαλία, η γη μας» Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποστήριξε πως πρέπει να αλλάξει η κεντρική πολιτική κατεύθυνση της χώρας για να ενισχυθούν οι άνεργοι. Πρότεινε κίνητρα, όπως σταθερό φορολογικό καθεστώς για να υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα απασχολήσουν κόσμο και φυσικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και δράσης κατά της ανεργίας.

Ο Ν. ΠΟΥΤΣΙΑΚΑΣ

Ο επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Νίκος Πουτσιάκας ανέφερε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο νέο ΕΣΠΑ δεν έχει πολλές δυνατότητες παρέμβασης για την ανεργία, αφού οι περισσότερες δράσεις αφορούν στην καταπολέμηση της φτώχειας. Μίλησε για τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΑ που δεν φαίνεται να πέτυχαν τον στόχο τους και αναφέρθηκε στη λεγόμενη Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία ή Επιχειρηματικότητα, η υλοποίηση της οποίας θα προωθήσει την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συμφώνησε δε με την σίτιση μαθητών από την Περιφέρεια, με την προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Ο ΣΤ. ΝΤΟΥΡΟΣ

Τέλος, ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στάθης Ντούρος κατήγγειλε κι αυτός τα ασκούμενα προγράμματα κατάρτισης των ανέργων, τα οποία υποβαθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και κάλεσε την Περιφέρεια να μην τα υλοποιήσει ξανά. Αναρωτήθηκε δε αν οι εργολαβίες λειτουργούν προς όφελος της δημόσιας ζωής ή όχι, επικαλούμενος το παράδειγμα του κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, το οποίο καρκινοβατεί γιατί ο ιδιώτης έκανε λάθος μελέτη. Ζήτησε ακόμη από την Περιφέρεια να πιέσει τους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass