Βουνό τα προβλήματα των πλημμυροπαθών

*ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, ΑΓ, ΘΩΜΑ, Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ, ΚΟΥΛΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΛΑΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ *ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ *Θ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Δ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ, ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2023 13:00

Της Νατάσας Πολυγένη

Οργισμένοι και απογοητευμένοι έφθασαν στο Δημαρχείο της Λάρισας οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικοικιών Γιάννουλης, Αγίου Θωμά, Νέας Σμύρνης, Κουλουρίου και Φαλάνης για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι δύο μήνες μετά την καταστροφή δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την αποκατάσταση των ζημιών, ούτε έχουν λάβει, όπως καταγγέλουν, έστω και ένα ευρώ αποζημίωση προκειμένου να μπορέσουν να ξαναβάλουν σιγά σιγά τη ζωή τους σε τάξη.

Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία, αφού όπως έλεγαν χθες οι εκπρόσωποι των πληγέντων από όλες τις περιοχές, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ξεσπιτωμένοι χωρίς να έχουν τα χρήματα, ακόμη και για να πληρώσουν ένα συνεργείο για να καθαρίσουν τα υπόγεια τους, ενώ οι περιοχές έχουν άμεση ανάγκη απολύμανσης, απεντόμωσης και καθαριότητας των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων, αφού ακόμη και οι κάδοι των απορριμμάτων είχαν καταστραφεί στις πλημμύρες.
Οι πλημμυροπαθείς βρέθηκαν χθες στο Δημαρχείο επιδιώκοντας συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη προκειμένου να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με τα μέτρα στήριξης που είχε εξαγγείλει. Τελικά η συνάντηση έγινε με τους αντιδημάρχους κ. Θάνο Αδαμόπουλο και Δημήτρη Δεληγιάννη, στους οποίους για πολλοστή φορά έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες τους, τον έλεγχο στατικότητας που ζητούν οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης προκειμένου να γνωρίζουν αν μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες και να μείνουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, τις υγειονομικές συνθήκες, τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της Γιάννουλης, αλλά και των μαθητών Γυμνασίου της Φαλάνης που πηγαίνουν σχολείο το απόγεμα στον Αμπελώνα, ακόμη και την απομάκρυνση των ερειπίων των σπιτιών που ισοπεδώθηκαν-συνολικά 25- στο Κουλούρι.
Οι κάτοικοι ζήτησαν απαντήσεις, με τους δύο αντιδημάρχους να διαβεβαιώνουν ότι όσα θέματα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της δημοτικής αρχής τα έχουν καταγράψει και την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έρθει το θέμα της απαλλαγής των δημοτικών τελών.
Όπως σημείωσε ο κ. Αδαμόπουλος «Έχουμε την τεχνογνωσία και μπορούμε να το κάνουμε. Μόλις περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο θα βάλουμε σε λειτουργία πλατφόρμα μέσω διαδικτύου, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και χειρόγραφα με αίτηση προκειμένου οι πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες να ζητήσουν απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, χρησιμοποιώντας απλώς τον κωδικό που πήραν όταν έκαναν το Δελτίο Αρωγής. Η ισχύς θα είναι αναδρομική από 1η Σεπτεμβρίου».
Για το θέμα των κάδων ο κ. Αδαμόπουλος ενημέρωσε ότι ήδη έχει γίνει η παραγγελία 1000 κάδων για όλες τις περιοχές, ενώ και οι δύο αντιδήμαρχοι διαβεβαίωσαν ότι θα ξαναγίνουν καθαρισμοί, απεντομώσεις και απολυμάνσεις. «Καταλαβαίνουμε και τον θυμό σας και δικαιολογημένα και τα παράπονά σας. Και για τη δημοτική αρχή όμως δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Οι πλημμύρες στοίχισαν στον Δήμο Λαρισαίων μέχρι στιγμής 2,5 εκατομμύρια ευρώ και από την κυβέρνηση πήραμε μέχρι στιγμής 500.000 ευρώ» τόνισε ο κ. Δεληγιάννης.
Αναφορά έγινε επίσης και στις καθιζήσεις που υπάρχουν σε πολλούς δρόμους, όπου εκεί ο κ. Αδαμόπουλος δεσμεύτηκε ότι προχωρά η αποκατάσταση με ασφαλτοστρώσεις, αφού ήδη έχει γίνει η καταγραφή των προβληματικών σημείων και προτεραιότητα δόθηκε στην είσοδο της οδού Ιωαννίνων.
Τέλος οι κάτοικοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στατικότητα των κτιρίων των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν έγιναν ποτέ έλεγχοι.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι αντιδήμαρχοι ενημέρωσαν ότι στο Δημαρχείο της Λάρισας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης, στελεχωμένο με προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), για την ενημέρωση των πλημμυροπαθών πολιτών για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά υποβολής αίτησης, για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων και δη την επισκευή των ζημιών σε κτίρια κ.ά.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας του συγκεκριμένου γραφείου είναι το εξής: 2413- 500.365.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση και με δήλωσή τους που ανάγνωσε εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους να πάψουν να κωφεύουν άλλο. «Δήμοι, Περιφέρεια, Κυβέρνηση να δώσουν λύσεις χθες, στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Αποκατάσταση πλήρης όλων των καταστροφών και ζημιών που υπέστησαν. Γενναία οικονομική βοήθεια για τον πλήρως απαραίτητο εξοπλισμό του σπιτιού, καθώς και χρηματοδότηση επιχειρήσεων, καταστημάτων κ.τ.λ. και κάθε μορφής οικονομικής ελάφρυνσης, έτσι ώστε να επέλθει η κανονικότητα και να πάρετε τις ζωές σας πίσω.
Συμπάσχουμε και είμαστε αλληλέγγυοι μαζί σας διαρκώς, συνοδοιπόροι στον αγώνα σας μέχρι την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων σας, που δεν τα προκαλέσατε και δεν τα δημιουργήσατε εσείς». Μύδρους εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάσος Τσιαπλές, καταγγέλοντας ότι «50 ημέρες μετά τις πλημμύρες και ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά που διεκδικούμε για την αποκατάσταση των πληγέντων, καθώς δεν έχει δοθεί σε κανέναν από τους πληγέντες η αποζημίωση της Αρωγής των 6.600 ευρώ.
Υπάρχουν περιοχές όπως οι Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (παλιές και νέες) των οποίων οι ιδιοκτήτες των ισογείων που πλημμύρισαν δεν έχουν πάρει για αποζημίωση ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Παράλληλα, είναι αναγκασμένοι να διαμένουν αλλού, δεδομένου ότι οι κατοικίες τους είναι προσωρινά μη κατάλληλες για διαμονή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass