Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ HALLOWEEN ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ

H τρομακτική... κολοκύθα στη Λάρισα

* Στα σχολεία της πόλης έγιναν ακόμα και εργασίες για τη γιορτή που κάνει «θραύση» στην Αμερική

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2014 13:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:49

Του Κ. Γκιάστα

Την πρωτοείδαμε από τις αμερικανικές ταινίες, αλλά οι περισσότεροι και πιο παλιοί ποτέ δεν μπήκαν στη διαδικασία να μάθουν τι ακριβώς είναι. Να όμως που η νέα γενιά των Λαρισαίων δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την... τρομακτική κολοκύθα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν μια δυτικής γιορτής του Halloween, που απόψε έχει την τιμητική του.

Ήδη σε μερικά σχολεία της πόλης έγιναν εκδηλώσεις και μάλιστα στο 9ο Δημοτικό τα παιδιά έκαναν μια σχετική εργασία και την ανέβασαν με βίντεο στο επίσημο portal τους όπως και στο Youtube.

«Εμείς δεν μαθαίνουμε μόνο αγγλικά στο σχολείο αλλά προσπαθούμε να δώσουμε μια γεύση της κουλτούρας των άλλων λαών στα παιδιά μας χωρίς όμως να αποσπάσουμε την προσοχή τους από τις δικές μας παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Μάλιστα επιλέξαμε απλά να κάνουμε μερικές αράχνες που είναι κάτι ανώδυνο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας» ανέφερε στην «Ε» η υπεύθυνη της εργασίας κ. Καλλιόπη Περρή, καθηγήτρια Αγγλικών.

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγα τα εμπορικά καταστήματα που προσπαθούν να εντάξουν τη γιορτή στην ψυχολογία του Έλληνα, ενώ κάποια μπαρ έχουν προαναγγείλει και γιορτές που σχετίζονται με την συγκεκριμένη γιορτή. Φυσικά σε όλο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της γιορτής το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρνουν τους πολίτες όλου του κόσμου πιο κοντά στις συνήθειες των άλλων. Πόσο μάλιστα αν ενισχύεται εμπορικά με βομβαρδισμό διαφημίσεων.

«Το Χάλοουιν είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου (σήμερα δηλαδή), κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat" (σ.σ. φάρσα ή κέρασμα). Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις δικές μας απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά» μας λέει ο πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Λάρισας κ. Βασίλης Τοπούζας και συνεχίζει «Όπως στις δικές μας απόκριες η καρδιά είναι η Πάτρα, στην Αμερική η καρδιά του Halloween είναι το Λας Βέγκας».

Σύμφωνα με σχετικές ιστοσελίδες η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Χάλοουιν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.

«Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά. Όποιος φτιάξει την μεγαλύτερη κολοκύθα, μπαίνει στην τοπική εφημερίδα» υπογραμμίζει ο κ. Τοπούζας.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (Τζακ) που κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Καλό Halloween σε όλους...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass