Να αποσυρθεί άμεσα το εργασιακό νομοσχέδιο

ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2023 13:16

Την άμεση απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, αλλά παράλληλα και τη στήριξη

των πλημμυροπαθών με γενναία μέτρα, ζήτησαν εκατοντάδες Λαρισαίοι από την Κεντρική πλατεία όπου και πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Μετά τη συγκέντρωση, την οποία οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στην οποία συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ, αλλά και πολλά σωματεία, σύλλογοι από διάφορους κλάδους, συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Χαιρετισμό απηύθυνε τόσο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας όσο και ο γενικός γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Γιώργος Γκόγκας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Φώτης Παπανικολάου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το νήμα που ενώνει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις συνέπειες από τις πλημμύρες που επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, έχει όνομα και λέγεται καπιταλιστική βαρβαρότητα».
Αναφερόμενος στις καταστροφές και τη στάση κυβέρνησης και τοπικών αρχών, είπε πως: «Δεν είναι γενικά η αδιαφορία, η αστοχία, η ανοργανωσιά, αλλά η επιλεκτική ανικανότητα όλων αυτών».
Αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι πρόοδος και εξέλιξη η εργασία 13 ώρες τη μέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ώρου; Είναι πρόοδος ο εργαζόμενος να δίνει 5 επιπλέον ώρες από τη ζωή του στα αφεντικά; 5 επιπλέον ώρες από την ξεκούρασή του; Από την ψυχαγωγία του; Από την ενασχόληση με την οικογένειά του; Είναι συναινετική και με ελεύθερη βούληση η «επιλογή» της 13ωρης εργασίας από τον εργαζόμενο όταν ο μισθός του τελειώνει το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα; Δεν αποδεχόμαστε ως κανονικότητα να ζούμε για να δουλεύουμε και να πεθαίνουμε δουλεύοντας» συμπληρώνοντας ότι «Υπάρχει άλλος δρόμος και η αστική τάξη με τους κατά καιρούς εκφραστές της σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο το γνωρίζει πολύ καλά. Για αυτό παίρνει και όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όπως του ότι σέρνουνε στα δικαστήρια μία σειρά Σωματείων που πήραν απόφαση για τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία. Εμείς έχουμε τα δικά μας όπλα και είναι η ώρα να τα βάλουμε μπροστά. Οργάνωση, αγώνας, διεκδίκηση, με πλαίσιο πάλης που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές που θα βοηθάνε όλο και περισσότερους συναδέλφους να μπαίνουν σε αυτήν τη μάχη». Πανό στη συγκέντρωση της Λάρισας εκτός του ΕΚΛ είχαν: το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Λάρισας που έγραφε «Ανοχύρωτες πόλεις - Ανυπεράσπιστος λαός, Αλληλεγγύη, Οργάνωση, Αγώνας, Ξεσηκωμός», το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών που έγραφε «Ενάντια στον Εργασιακό Μεσαίωνα απαντάμε με οργάνωση, αγώνα, αλληλεγγύη», η Επιτροπή Αγώνα Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης που έγραφε «Πλήρης αποκατάσταση όλων των ζημιών, όλων των πληγέντων», το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας που έγραφε «Έρευνα στην υπηρεσία της κοινωνίας, Αγώνας για μισθό, Ασφάλιση, Ωράριο», οι Παρεμβάσεις - Εργατικές Κινήσεις που έγραφε «Στη σύγχρονη 12ωρη, 6ήμερα δουλεία, απαντάμε με πενθήμερη 6ωρη δουλειά», ο ΦΣ Εστιών ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ που έγραφε «Δεν θα γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι, Κάτω το αντεργατικό νομοσχέδιο τώρα», το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Λάρισας που έγραφε «Υπογραφή τώρα Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας» και «Διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων» και «Σύνταξη στα 58 για όλους τους οικοδόμους», το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού νομού Λάρισας που έγραφε «Όχι στη δουλειά ήλιο με ήλιο. Δουλειά με δικαιώματα - ζωή με αξιοπρέπεια», η Ένωση Γονέων Λάρισας που έγραφε «Τα όνειρα των παιδιών δεν χωράνε στις λάσπες των κερδών σας», η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας που έγραφε «Σαν ποτάμι ξεχειλίζει η οργή για να κερδίσει η ζωή. Αλληλεγγύη - Οργάνωση - Αγώνας», ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας που έγραφε «Κάτω τα χέρια από το ωράριο. Διεκδικούμε 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο», το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων «Efood» που έγραφε «Συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Για δουλειά, ζωή, δικαιώματα με αξιοπρέπεια. Κανένας συμβιβασμός στον εργασιακό μεσαίωνα και τη σύγχρονη σκλαβιά».
Οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της πορείας «έφραξαν» τις εισόδους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων χρησιμοποιώντας σακιά με άμμο.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass