Δωρεάν φάρμακα για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

*ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠ. ΒΑΛΤΑΣ *ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΦΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΣΘΕΝΗ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2023 13:01

Της Νατάσας Πολυγένη

Η διάθεση φαρμάκων, οι παρεμβάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ) προκειμένου να βοηθηθούν τα φαρμακεία της Θεσσαλίας ώστε να μη λείψει από κανέναν ασθενή το φάρμακο και η θεραπεία του, αλλά και η επιτακτική ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αποζημίωσης στους πληγέντες από τις πλημμύρες Θεσσαλούς ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στη Λάρισα, παρουσία των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.
Ο κ. Βαλτάς ανακοίνωσε την έγκριση -αναμένεται η σχετική διάταξη από το Υπουργείο Υγείας- για μηδενική συμμετοχή για τους πληγέντες από τη θεομηνία Daniel, ενώ σημείωσε ότι ο ΠΦΣ εξασφάλισε τη δυνατότητα επανασυνταγογράφησης για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας χωρίς έλεγχο για το αν έχουν ξαναπάρει τις συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων, αλλά και την αύξηση των ποσοτήτων για φάρμακα και εμβόλια για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα ήδη να γίνεται αποστολή μεγαλύτερων ποσοτήτων και κυρίως ελλειπτικών.
Ο κ. Βαλτάς παρουσίασε μια σειρά ακόμη στοχευμένων παρεμβάσεων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου τα φαρμακεία να μπορέσουν να ανταποκριθούν τις κρίσιμες μέρες και ώρες όπου τα προβλήματα που προκλήθηκαν ήταν τεράστια, με κυριότερα της προσβασιμότητας και της ηλεκτροδότησης. Έτσι στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του ο ΠΦΣ κατάφερε και δόθηκε επίσης παράταση κατάθεσης των συνταγών κατά μία εβδομάδα. Για τους φαρμακοποιούς που έχουν κατεστραμμένο φυσικό αρχείο συνταγών η διαδικασία πληρωμής θα προχωρήσει κανονικά, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και για την πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή για τους πληγέντες που μετακινήθηκαν από την περιοχή τους οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες Αρχές και εξασφάλισαν τη διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς αυτούς ώστε να μην λείψει το φάρμακο σε κανέναν συμπολίτη μας. Στον Βόλο όπου στο φαρμακείο του ΕΟΠΓΙΥ εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής βγήκαν εκτός λειτουργίας η γεννήτρια και τα ψυγεία τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ο Συνεταιρισμός Βόλου, σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο έφτιαξαν ένα φαρμακείο ΕΟΠΠΥ μέσα στη δομή του Συνεταιρισμού όπου μεταφέρθηκαν ψυγεία, φάρμακα και οι υπάλληλοι προς εξυπηρέτηση των πολιτών.
Όσον αφορά τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από επιμολύνσεις, οι φαρμακοποιοί, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, μέσω ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου που υλοποιήθηκε διαδικτυακά, θα μπορέσουν να αποκτήσουν πληρέστερη γνώση ώστε να απαντούν σε θέματα επιμολύνσεων και να κατευθύνουν ορθά τους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα έχουν ζητήσει την αύξηση τον αντιτετανικών εμβολίων και αναμένουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να ανταποκριθούν. Προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι όσοι εργάστηκαν ή βρέθηκαν μέσα στα λιμνάζοντα νερά.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Βαλτάς ο οποίος συνοδευόταν και από τον αντιπρόεδρο του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση που συνάντησε κατά την περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «είδα ανθρώπους, και δεν αναφέρομαι μόνο σε συναδέλφους φαρμακοποιούς, με κατεστραμμένες περιουσίες, με κατεστραμμένες τις σοδειές τους, με εξαφανισμένο τον ζωικό πλούτο, με κατεστραμμένα χιλιάδες στρέμματα βαμβάκι, και η απαίτηση των ανθρώπων αυτών είναι να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις και να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε, πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη, πρέπει οι έχοντες και κατέχοντες να δώσουν τα μέγιστα. Η Θεσσαλική Γη είναι η καρδιά της οικονομίας μας και πρέπει να στηριχθεί ξανά στα πόδια της, να γίνει παραγωγική ξανά και ανταποδοτική». Στο μεταξύ ο κ. Βαλτάς εξήρε την προσπάθεια τόσο των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων όσο και των ίδιων των φαρμακοποιών που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται για να καλυφθούν οι ανάγκες σε φάρμακα, ενώ εξήγησε ότι 10 φαρμακεία στην Περιφέρεια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και συγκεκριμένα στις περιοχές Παλαμά, Κοσκινά, Μαραθέας, Φαρκαδόνας, Βόλου και λίμνης Κάρλας και άλλα 40 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς όλες τις διαδικασίες για την ανακούφιση και των πολιτών, αλλά και των ζητημάτων που έχουν σχέση με τις αποζημιώσεις.
«Δεν μας υποχρεώνει κάποιος, μονάχα η συνείδησή μας. Το φαρμακείο ό,τι και να συμβαίνει δεν κλείνει. Είδα συναδέλφους με πλημμυρισμένα φαρμακεία να είναι εκεί και να δίνουν σε ηλικιωμένους φάρμακα σε σακουλάκια. Δεν είμαστε μια απλή επιχείρηση, είμαστε επιστήμονες που αγαπάμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας» κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης αναφέρθηκε και εκείνος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διάθεση των φαρμάκων τις ημέρες της κακοκαιρίας ιδιαίτερα με την πρόσβαση, τονίζοντας παράλληλα το αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης με το οποίο λειτούργησαν οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακαποθήκες ιδιαίτερα τις μέρες που η Λάρισα ήταν αποκομμένη και χρειάστηκε μπουλντόζα, η οποία μετέφερε τα φάρμακα μέχρι το σημείο όπου ο δρόμος παρέμενε κλειστός, ενώ αυτοκίνητο τα παραλάμβανε και τα διαμοίραζε στους αποκλεισμένους κατοίκους. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης που αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές που έζησε και ζει μέχρι σήμερα ο Βόλος, καθώς και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας, Δημήτρης Γκαγκάτσης και ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Ιωάννης Χαρίσης που αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στην ανάγκη άμεσων αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες, ενώ έθιξαν και το θέμα της απόδοσης ευθυνών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass