Ορατές οι συνέπειες του καπιταλισμού της καταστροφής

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΙΣ 22-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2023 16:20

Με σύνθημα «τα σύνορα, ταξικά, φυλετικά και έμφυλα είναι χαρακιές στα σώματά μας. Τα σύνορα σβήνουν, όταν τα σώματα εξεγείρονται» η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας διοργανώνει στις 22-24 Σεπτεμβρίου το 20ό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.


Με τους διοργανωτές να σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως «οι συνέπειες του καπιταλισμού της καταστροφής και της κρατικής θανατοπολιτικής είναι πλέον τραγικά ορατές: Στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι εξαιτίας της παραμέλησης των δημόσιων υποδομών για δεκαετίες, με πρόσχημα την κρίση χρέους.
Στις πυρκαγιές και την τεράστια καταστροφή του οικοσυστήματος της Δαδιάς, όπου οι νεκροί πρόσφυγες αγνοήθηκαν ως «μη άνθρωποι». Η στοχοποίηση, από τον Π.Θ. και τον υπουργό Μετανάστευσης, ότι για τη φωτιά στον Έβρο φταίνε οι πρόσφυγες, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στους φασίστες και στα ρατσιστικά πογκρόμ.
Τώρα ζούμε την ολοκληρωτική καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου. Οι άμεσες συνέπειες τρομάζουν: Υγειονομική κρίση, στεγαστική οικονομική και επισιτιστική κρίση, αλλά και μακροπρόθεσμες που μπορεί να είναι η ερημοποίηση της Θεσσαλίας.
Η κλιματική κατάρρευση, που γίνεται το βολικό άλλοθι για την καταστροφή, είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης σε βάρος της φύσης.
…Έχουμε δύο δρόμους: Ο ένας, που θα προτιμούσαν διακαώς οι κρατούντες, να παραλύσουμε από τον φόβο και την απελπισία και ο άλλος να αντισταθούμε έμπρακτα και να προτάξουμε την αλληλεγγύη απέναντι στον ρατσισμό και τον εκφασισμό. Κατηγορηματικά επιλέγουμε το δεύτερο.
Μέσα από κινήματα και πολιτικούς αγώνες που θα προασπίζονται τα κοινά απέναντι στη βία της καπιταλιστικής απαλλοτρίωσης. Δημιουργώντας κοινότητες αγωνιστικές, αλληλέγγυες και συμπεριληπτικές, πραγματικές και όχι φαντασιακές, όπως το έθνος, χώρους ριζοσπαστικής ανοιχτότητας, όπου δημιουργούμε νέες κοινωνικές σχέσεις».

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι μια πολιτική πράξη αντίστασης και παρέμβασης στον δημόσιο χώρο. Ο τόπος που μοιραζόμαστε τα όνειρά μας, ο τόπος συζήτησης και αυτοοργάνωσης των αντιστάσεών μας».
Το διήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικές σκηνές, παιχνίδια του κόσμου, workshop, εικαστικές εκθέσεις, βιβλιοπωλείο και δύο συζητήσεις. Η μία με θέμα «Από τον κρατικό ρατσισμό στον κοινωνικό εκφασισμό» (Συμμετέχουν: Ιάσωνας Αποστολόπουλος, συντονιστής επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης προσφύγων. Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος, μέλος της Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου. Πρόσφυγες που ζουν στην πόλη. Παρέμβαση από τους Ρομά της κοινότητας της Νέας Σμύρνης).
Η δεύτερη συζήτηση έχει θέμα: «Υγεία, παιδεία, φυσικοί πόροι: Υπερασπιζόμαστε τα κοινά» (Συμμετέχουν: Δημήτρης Μπαμπαλής, γιατρός διευθυντής επειγόντων του ΓΝΛ. Ζήσης Αργυρόπουλος, χημικός και περιβαλλοντολόγος. Αλέξανδρος Κιουπκιολής, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.).
Στον χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο μέρες θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης βοήθειες για τους πλημμυροπαθείς. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με την πανθεσσαλική συγκέντρωση και πορεία, στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass