Περισυλλέχθηκε το 56% των νεκρών ζώων

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ. ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2023 13:01

Αριθμούς σχετικά με τη διαδικασία περισυλλογής νεκρών ζώων και της καταγραφής ζημιών στην παραγωγή έδωσε σε παρέμβασή του στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.


Ο Υφυπουργός υπενθύμισε, όσον αφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι το πεδίο δράσης του αναπτύσσεται σε τρία σημεία: Πρώτον, στη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο. Δεύτερον, στην καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ. Τρίτον, στη δειγματοληψία, τη μακροσκοπική παρατήρηση και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.
Όσον αφορά το ζήτημα των νεκρών ζώων, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Στις 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00 το μεσημέρι για τα αιγοπρόβατα έχουν δηλωθεί 71.212 νεκρά ζώα και έχουμε διαχειριστεί 38.609 νεκρά ζώα, στα χοιρινά έχουν δηλωθεί 20.326 νεκρά ζώα και έχουμε διαχειριστεί 16.465 νεκρά ζώα, για τα βοοειδή έχουν δηλωθεί 6.136 νεκρά ζώα και έχουμε διαχειριστεί 237 νεκρά ζώα. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.
Όσον αφορά τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο μέχρι στις 4 μ.μ. (18 Σεπτεμβρίου) για το φυτικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 5.162 δηλώσεις ζημιών και για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.597 δηλώσεις. Αναφορικά με τις δειγματοληψίες που διενεργούνται από το κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δειγματοληψίες συνεχίζονται κανονικά και γίνονται προσπάθειες ο αριθμός των συνεργείων την επόμενη εβδομάδα να αυξηθεί στα τρία.
Επιπρόσθετα, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης στην οποία περιήλθε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζονται σε σημεία παροχής - διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών (π.χ. ενέργεια, ύδρευση κ.λπ.), διερεύνηση αναφορών/ καταγγελιών ως απόρροια της διαμόρφωσης των έκτακτων συνθηκών.
Ο υφυπουργός κ. Σταμενίτης ανέφερε πως ο υπουργός Λ. Αυγενάκης θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, τον οποίο θα προσκαλέσει να επισκεφθεί τη Θεσσαλία, όπως και τους ομολόγους του υπουργούς των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από τη σημαντική συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, τονίζοντας ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass