Νέα «κοίτη» στη Γιάννουλη

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ -ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΜΕ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ - ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΤΗ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2023 12:15
Η πλημμυρισμένη Γιάννουλη Η πλημμυρισμένη Γιάννουλη

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι τεράστιοι όγκοι υδάτων που μετά την κακοκαιρία «Daniel» διατηρούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στους δύο οικισμούς (παλαιών και νέων) των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, με την ορμή των νερών να καθιστούν αδύνατη την οδική σύνδεση της Λάρισας με τη Γιάννουλη και τις γύρω περιοχές, έχοντας διακόψει την κοινωνική και οικονομική ζωή εδώ και 4 ημέρες.


Ενώ λοιπόν η στάθμη των υδάτων στην εξωτερική κοίτη του Πηνειού βαίνει σταθερά μειούμενη, με αποτέλεσμα χθες βράδυ ο Δήμος Λαρισαίων να άρει την απαγόρευση στη συνοικία του Ιπποκράτη δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να επιστρέψουν σπίτια τους, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον δρόμο μετά τη γέφυρα της Γιάννουλης, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια πρόβλεψη και δη αισιόδοξη για το πότε θα πέσει η στάθμη και θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Η στάθμη των υδάτων στις Εργατικές της Γιάννουλης όχι μόνο παραμένει σταθερή, αλλά τα συγκεντρωμένα νερά διατηρούν την ορμή με την οποία περνούν πάνω από το οδόστρωμα στα μέσα της κύριας εισόδου στα συγκροτήματα των πολυκατοικιών (απέναντι από το εμπορικό κέντρο), δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για νέα «κοίτη».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ζήτησε χθες τη συνδρομή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση.
Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς μετέβη χθες στην περιοχή για να αποφανθεί ωστόσο αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι δεν διαθέτει τέτοιο όχημα που με ασφάλεια να μεταφέρει πολίτες στην απέναντι πλευρά, καθώς το ύψος των ορμητικών νερών φαίνεται τα ξεπερνά το ενάμισι μέτρο.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να διατηρηθεί η χρήση ενός φορτωτή, βάρους 50 τόνων που επιστρατεύθηκε από την εταιρεία «ΛΑΤΕΚΑΤ – Θαν. Σούρλας», με τον χειριστή του βαρέου οχήματος τις πρώτες ημέρες να μεταφέρει πολίτες, ενώ ένας δεύτερος φορτωτής μετέφερε προϊόντα.
Για να αντιμετωπιστούν ωστόσο θέματα ασφάλειας και με δεδομένες τις ανάγκες πολιτών, αποφασίστηκε οι αναγκαίες μεταφορές προσωπικού και προϊόντων να γίνονται με την επίβλεψη πυροσβεστών της ΕΜΑΚ. Τις πρώτες ημέρες η μεταφορά ανθρώπων ακόμη και παιδιών έγινε στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, αλλά από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων επανεκτιμήθηκε ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι ασφαλής και έτσι αποφασίστηκε πυροσβέστες να συνοδεύουν τους πολίτες έως ότου εξευρεθεί ασφαλέστερη λύση μετά και την αδυναμία του Στρατού Ξηράς να διαθέσει δικό του όχημα.
Παράλληλα ο Δήμος Λαρισαίων αναζητεί εξήγηση για την προέλευση του όγκου των υδάτων που έχoυν πλημμυρίσει την περιοχή, με δεδομένο ότι δεν προέρχονται από υπερχείλιση της εξωτερικής κοίτης του Πηνειού. Στο πλαίσιο αυτό και με τη χρήση βάρκας, στελέχη της ΕΜΑΚ, στέλεχος της Διεύθυνσης της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης έκαναν μια πρώτη προσπάθεια χθες το μεσημέρι να αποτιμήσουν την κατάσταση.
Άσχετα με το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης με οποιονδήποτε τρόπο, εκείνο που θα εξεταστεί με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας είναι το θέμα της διατήρησης των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή και τυχόν πρόσθετων επιπτώσεων.
«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ»
Για το ίδιο θέμα ο κοινοτικός σύμβουλος Γιάννουλης της παράταξης του ΚΚΕ, Λαϊκή Συσπείρωση, Βαγγέλης Ζεμπελτζής σε υπόμνημα που κατέθεσε στον Δήμο Λάρισας μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετές μέρες με τη μετακίνηση κατοίκων και εργαζομένων, οι οποίοι δέχονται πιέσεις από την εργοδοσία για απαραίτητη παρουσία στην εργασία, από και προς τη Γιάννουλη και πέριξ αυτής.
Η Δημοτική Αρχή Καλογιάννη έχει προκρίνει τη μεταφορά τους με μεγάλο χωματουργικό όχημα (φορτωτή) πάνω στο όχημα και στο μαχαίρι του, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή μεταφορά των ανθρώπων, ειδικά για όσους έχουν προβλήματα υγείας, τραυματίες κ.λπ.
Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η μεταφορά με τον φορτωτή, καθώς είναι επικίνδυνο για σοβαρό ατύχημα και να αντικατασταθεί με στρατιωτικά ή αλλά οχήματα που να εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά».
ΠΕΡΑΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Χθες βράδυ από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώθηκε πως «μετά την ιδιαίτερα μεγάλη και πολυήμερη προσπάθεια του Δήμου και άλλων φορέων προκειμένου να κλείσει ρήγμα που εμφανίστηκε σε σημείο του αναχώματος της οδού Σανδράκη, στο ύψος της συνοικίας Ιπποκράτη, αίρεται η εντολή εκκένωσης της συνοικίας.
Η ευρύτατη κινητοποίηση Δήμου Λαρισαίων, Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμβολή βαρέων μηχανημάτων ιδιωτικών τεχνικών εταιρειών, σε συνδυασμό με την εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων και τη σταδιακή υποχώρηση της στάθμης στον Πηνειό, έχει εκμηδενίσει πλέον τον κίνδυνο για τη συνοικία του Ιπποκράτη».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass