Λάσπες, απογοήτευση και οργή στη Λάρισα

* ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΡΓΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ * ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΧΘΕΣ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ * ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2023 12:30

Του Κώστα Γκιάστα
Ένα σκηνικό γεμάτο λάσπες και προβλήματα βγαίνει μέσα από το νερό που υποχωρεί βασανιστικά αργά στην πόλη της Λάρισας και γύρω από αυτήν. Ο ανυπολόγιστος όγκος νερού που συντάραξε μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας φαίνεται πως μπορεί να μετακινείται προς το Δέλτα του Πηνειού και την Κάρλα, όμως τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανακούφιση πολιτών, επιχειρήσεων, δημόσιας υγείας και οικονομίας τώρα μάλλον ξεκινούν.


Η όψη των πλημμυροπαθών περιοχών της πόλης, η δυσκολία των μετακινήσεων, η έλλειψη βασικών προϊόντων, η απογοήτευση στα βλέμματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, η αγωνία για τους κινδύνους ασθενειών είναι ζητήματα που θα απασχολούν για καιρό ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου. Την ίδια ώρα που η υπομονή των πληγέντων εξαντλείται και προβαίνουν σε διαμαρτυρίες, σήμερα επίκειται και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες και στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, για να ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με φόντο τις ζημιές στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:
ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
Μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στη Λάρισα ήταν αυτή του Αγίου Θωμά. Τα νερά ακόμα υποχωρούν και αυτό που αφήνουν πίσω είναι κατεστραμμένα ισόγεια και πλημμυρισμένα υπόγεια. Εκατοντάδες οικογένειες υπέστησαν καταστροφή και πολλές επιχειρήσεις επί της Ιωαννίνων ζημιά.
Χθες μάλιστα υπήρξε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγίου Θωμά προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις ζωές και στις περιουσίες τους, να οργανώσουν την αλληλεγγύη τους και συλλογικά να απαιτήσουν άμεσα λύσεις και μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια, στα μαγαζιά, στα αυτοκίνητά, στους κόπους μιας ζωής.
Μεταξύ άλλων απαιτούν να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση των νερών και της λάσπης από όλα τα σπίτια. Να γίνουν απολυμάνσεις προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις και ασθένειες. Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα φερτά υλικά. Για όσους το σπίτι τους δεν είναι κατοικήσιμο, να υπάρξει άμεση λύση, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος, είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία. Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.
Ταυτόχρονα θα κάνουν μια προσπάθεια καταγραφής άμεσων αναγκών για φάρμακα, ιατρική περίθαλψη, σίτιση κλπ. των κατοίκων της περιοχής.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις στις επόμενες ημέρες.
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Οι Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης ακόμα είναι πλημμυρισμένες με νερό που περνάει από τη μια πλευρά στην άλλη με ορμή. Κάτοικοι που θέλουν να περάσουν τη μεγάλη γέφυρα της εξωτερικής κοίτης πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία τους, να μεταφέρονται μέχρι ένα σημείο με όχημα του Δήμου και στη συνέχεια με χρήση βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε χωματουργικές εργασίες.
Χθες το πρωί ενώ απαγορεύτηκε ακόμα και αυτή η μετακίνηση, στη συνέχεια συνεχίστηκε η διαδικασία, με τον Δήμο Λαρισαίων να υποστηρίζει πως αυτό θα γίνεται για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Επί της ουσίας μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως είναι το προσωπικό ασφαλείας για κλινικές, μεταφορές φαρμάκων και νερού σε Γιάννουλη, Φαλάνη, μεταφορές εγκύων, μεταφορά ασθενών. Η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί να γενικευτεί για τους πολίτες αυτός ο τρόπος μεταφοράς.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια για τη συνοικία του Ιπποκράτη μετά τον μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε από τη διαρροή υδάτων που υπήρχε από το ανάχωμα της οδού Σανδράκη, στο ύψος όπισθεν ΟΑΕΔ. Από χθες η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Σανδράκη έχει ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται πως στο σημείο επιχειρούσαν πολλά οχήματα τα οποία έριχναν υλικό και το έστρωναν από την πλευρά του ποταμού για να σταματήσουν το νερό. Τελικά το στοίχημα με τον χρόνο φαίνεται πως κερδήθηκε. Ωστόσο αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές.
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Στη Νέα Σμύρνη οι περισσότεροι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και καθώς βλέπουν να υποχωρούν τα νερά προσπαθούν να μετρήσουν τις ζημιές τους και να καθαρίσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί, οι περιουσίες των οποίων βρίσκονται ακόμα κάτω από το νερό.
Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως παρατηρήθηκε μια καθίζηση του οδοστρώματος επί της οδού Σωκράτους στο ύψος της οδού Αισχύλου. Σε τρία σημεία είναι εμφανής η υποχώρηση του εδάφους και γι’ αυτό τον λόγο έχουν τοποθετηθεί τσουβάλια για να τα αποφεύγουν οι οδηγοί. Κάτοικοι εικάζουν πως το πιθανότερο είναι αυτό να έχει συμβεί από το πέρασμα οχημάτων με μεγάλο βάρος, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, αλλά δεν αποκλείουν και μια υποχώρηση εδάφους λόγω του νερού που μπορεί να πέρασε από κάτω. Το δεύτερο είναι το σενάριο που απεύχονται.
ΔΕΥΑΛ
Στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από τον κόμβο της ΔΕΥΑΛ συνεχίζει να υπάρχει νερό με εμφανή σημάδια μείωσης της στάθμης. Ωστόσο το μέγεθος των ζημιών είναι πολύ μεγάλο σε σπίτια και αποθήκες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αισιοδοξία. Χθες εν τω μεταξύ επικράτησε ένταση για το ζήτημα της άντλησης υδάτων.
Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σε δηλώσεις που προέβη χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης έκανε λόγο για μείωση της στάθμης του νερού στον Πηνειό ποταμό και συγκεκριμένα ανέφερε πως στο ύψος της ΔΕΥΑΛ ήταν περίπου στο 8,10 με 8,20, εξάγοντας το συμπέρασμα πως αποτελεί δείκτη ασφαλείας για την μη ύπαρξη νέων πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη. Επίσης πρόσθεσε πως τελειώνουν οι απεγκλωβισμοί από περιοχές Νέας Σμύρνης, Αγίου Θωμά και Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης. Τη σκυτάλη όπως διευκρίνισε παίρνει η απάντληση υδάτων και οι καθαρισμοί των δρόμων.
ΤΕΜΠΗ – ΚΙΛΕΛΕΡ
Οι δύο Δήμοι που επιβαρύνονται πλέον περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι αυτοί των Τεμπών και του Κιλελέρ. Αυτό διότι τα νερά του Πηνειού από τη μια κατευθύνονται προς τη φυσική τους θέση, δηλαδή στο Δέλτα και καλούνται να περάσουν μέσα από τα Τέμπη. Ο όγκος του νερού ωστόσο είναι τόσο μεγάλος που κάποια νερά παίρνουν άλλη κατεύθυνση, αυτήν προς τη λίμνη Κάρλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Εν τω μεταξύ χθες στα γραφεία της «Ε» έφτασαν διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής του ΑΤΑ για το γεγονός πως δεν έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αιτήσεις αποζημίωσης από την πλημμύρα, παρά το γεγονός πως πλημμύρισαν.
Μάλιστα χθες βράδυ σχετική παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως ζητάει εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς για το γεγονός πως κάτοικοι στην περιοχή του ΑΤΑ στη Λάρισα (οδοί Ανατολής, Ψυχικού, Ελευθερίου κλπ) δεν βρίσκονται μέσα στους δικαιούχους αποζημίωσης από την πρόσφατη πλημμύρα. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «ενημερώθηκα από συνδημότες μου που διαμένουν στην περιοχή του ΑΤΑ κοντά στο ανάχωμα, πως ενώ επιχείρησαν να εισέλθουν στο σύστημα δήλωσης της ζημιάς στην κρατική πλατφόρμα, αυτή δεν τους αναγνωρίζει ως δικαιούχους!
Μιλάμε για ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και που τις τελευταίες ημέρες βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά. Καλώ άμεσα κάθε αρμόδιο να προβεί στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω» καταλήγει στη δήλωσή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass