Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη της Λάρισας

Κρίσιμες ώρες για το ανάχωμα στον Ιπποκράτη - Απεγκλωβισμοί πολιτών σε παραπήνειες συνοικίες - Εκλεισε η Εθνική Οδός - Εκκενώσεις χωριών - Σε ετοιμότητα περιοχές των Δήμων Αγιάς, Κιλελέρ και Τεμπών

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2023 13:00
Αεροφωτογραφίες επιβεβαιώνουν την έκταση των φαινομένων και στη μέση η πλημμυρισμένη ΠΑΘΕ (μετά τον κόμβο Συκουρίου) Αεροφωτογραφίες επιβεβαιώνουν την έκταση των φαινομένων και στη μέση η πλημμυρισμένη ΠΑΘΕ (μετά τον κόμβο Συκουρίου)

Στη διάσωση εγκλωβισμένων πολιτών επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, τοπικών αρχών και σωστικών συνεργείων (Στρατός, Πυροσβεστική και εθελοντικές οργανώσεις), με τα ορμητικά νερά του Πηνειού -η στάθμη των οποίων εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 10 μέτρα- να σαρώνουν κατοικημένες περιοχές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μετατρέποντας τον νομό Λάρισας σε μια απέραντη λίμνη.


Ο Δήμος Λάρισας πέρασε μια ακόμα νύχτα αγωνίας, από την επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησαν τα ορμητικά νερά στο ανάχωμα στο ύψος της συνοικίας του Ιπποκράτη, με τα αντιπλημμυρικά έργα να αποδεικνύονται σωτήρια.
Ο κίνδυνος ωστόσο δεν έχει εκλείψει ακόμη για τη συγκεκριμένη συνοικία, αλλά το ελπιδοφόρο μήνυμα για την πτώση της στάθμης στην εξωτερική κοίτη του Πηνειού, διαδέχθηκε ο κίνδυνος που προκάλεσαν τα νέα μέτωπα από νέες υπερχειλίσεις.
Από το σπάσιμο των αναχωμάτων στο φράγμα της Γυρτώνης πλημμύρισε ακόμη και η Νέα Εθνική Οδός (ΠΑΘΕ), με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία προς τη Θεσσαλονίκη. Νωρίς το μεσημέρι πλημμύρισε η Αμφιθέα, κι έτσι τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλωβίζανε πολίτες, ενώ την ίδια ώρα κάτοικοι χωριών των Δήμων Αγιάς, Κιλελέρ και Τεμπών, αλλά και στα παράλια -λαμβάνοντας προειδοποιητικά μηνύματα- κλήθηκαν είτε να εγκαταλείψουν την περιοχή είτε να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Λόγω των έκτακτων αναγκών που διαρκώς δημιουργούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, προς το παρόν, στον νομό Λάρισας είναι αδύνατον να αποτιμηθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία «Daniel» σε σπίτια συμπολιτών σε παραποτάμιες συνοικίες και σε πλημμυρισμένα χωριά, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε επιχειρήσεις.
Η δορυφορική εικόνα της Υπηρεσίας Copernicus που επικαιροποιείται διαρκώς, αποτυπώνει τα χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα του νομού, με τις πλημμύρες να έχουν αλλάξει τον χάρτη της Λάρισας.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων μετέτρεψαν την κακοκαιρία «Daniel» σε αληθινό εφιάλτη.
Την ώρα που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των διασωστών για τον εντοπισμό αγνοουμένων, συναρμόδιοι υπουργοί μεταθέτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον σχετικά με τον χρόνο επέμβασης, μετακυλίοντας επίσης τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να περιορίσουν το πολιτικό κόστος.
Όταν στην προχθεσινή σύσκεψη στη Λάρισα, ουδείς εκ των αρμοδίων και συμμετεχόντων υπουργών ήταν σε θέση να απαντήσουν σε δύο καίρια ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης: Το πρώτο ερώτημα αφορούσε το ποια είναι η ροή, η στάθμη των νερών του Πηνειού και το δεύτερο ερώτημα αφορούσε το πότε θα αποστραγγίσουν οι πλημμυρισμένες περιοχές (στον Παλαμά κ.α.).
Το αντιπλημμυρικά έργα της Λάρισας (εξωτερική κοίτη, δίκτυο ομβρίων κ.λπ.) αποτελούν θετικό παράδειγμα. Το μέγεθος ωστόσο της καταστροφής και τα περιορισμένης -τουλάχιστον μέχρι χθες- έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη της Λάρισας επιβάλλει αναθεώρηση των σχεδίων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Όπως επιβάλλει και την επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων στους όμορους δήμους.
Η έλλειψη, τέλος, του πολυσυζητημένου αυτές τις ημέρες χάρτη κινδύνου πλημμυρών είχε ως αποτέλεσμα να... αιφνιδιαστούν χθες κάτοικοι χωριών των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Κιλελέρ όταν έλαβαν μηνύματα να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Τα ορμητικά νερά του Πηνειού δημιουργούσαν νέα μέτωπα, μεταφέροντας διαρκώς το θέατρο επιχειρήσεων σωστικών συνεργείων από χωριό σε χωριό.
«ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ» Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων παραποτάμιων συνοικιών της Λάρισας ελπίζουν στην υποχώρηση της στάθμης για να καταγράψουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Όλο το προηγούμενο βράδυ, συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων επιχειρούσαν με έργα αντιστήριξης στο ανάχωμα του Πηνειού στο ύψος της συνοικίας Ιπποκράτη προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσει η συνοικία με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σημείωνε μεταξύ άλλων χθες πως «υποχώρησε, αλλά δεν πέρασε» ο κίνδυνος και αποσαφήνισε πως «ισχύει η εντολή εκκένωσης των κατοικιών».
Με το πρώτο φως της ημέρας εντάθηκαν χθες οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών σε συνοικίες, με τους διασώστες να αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης, καθώς το ύψος του νερού έχει μετατρέψει σε λιμνοθάλασσα τον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στη μεταφορά ηλικιωμένων με χρόνια προβλήματα υγείας.
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ
Υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαρισαίων και της 8ης ΕΜΑΚ, επιχειρούσαν εθελοντικές διάφορες ομάδες, οι οποίες από προχθές πραγματοποίησαν περισσότερους από 250 απεγκλωβισμούς.
Μόνο η Λέσχη Εφέδρων Αξιωματικών πραγματοποίησε χθες 40 απεγκλωβισμούς, με αυταπάρνηση επιχειρούσαν εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του ΟΦΚΑΘ, της ΕΠΟΜΕΑ, ενώ η ΕΟΔΥΑ από τις πρώτες ώρες ανέλαβε την υποστήριξη στο Κλειστό Νεάπολης όπου φιλοξενούνται 112 πολίτες όμορων Δήμων.
Νωρίς χθες το μεσημέρι οι δυνάμεις διάσωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με πυροσβέστες και βάρκες, ενώ ελικόπτερα διάσωσης συμμετείχαν στον απεγκλωβισμό πολιτών στην οικισμό της Αμφιθέας.
ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ
ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Από τον Δήμο Λάρισας θα ενεργοποιούνταν επίσης τα Κλειστά Γυμναστήρια του 1ου και 4ου Λυκείου, αν και περισσότεροι πολίτες επέλεξαν να φιλοξενηθούν προσωρινά σε συγγενικά πρόσωπα ή και σε ξενοδοχεία.
Από τον Δήμο Λαρισαίων καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Ζάνου, Πενταλόφου, Προμηθέως, περιοχή αναχώματος, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, να απομακρυνθούν άμεσα από τις κατοικίες, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού που γίνονται από τις ομάδες Πολιτικής Προστασίας.
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων θα αναλάβουν την υποστήριξη σε σίτιση κ.λπ. στους οργανωμένους χώρους που φιλοξενούνται πληγέντες (Κλειστό Νεάπολης, Γυμναστήριο 1ου Λυκείου).
Χθες το απόγευμα ο Δήμος Λαρισαίων εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους κατοίκους της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας «να εκκενώσουν τις περιοχές δεξιά της οδού Σωκράτους από το ύψος της οδού Αώου και αριστερά της οδού Σωκράτους από το ύψος της οδού Πειρίθου μέχρι το τέλος της οδού Σωκράτους λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώνονται και των διακοπών ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Στη συνοικία επιχειρούν διασωστικά συνεργεία με πλωτά μέσα για να συνδράμουν στην εκκένωση. Λειτουργεί δομή υποδοχής στο Γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Λάρισας (Ηπείρου και Ανθ. Γαζή)».
ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
Διευκρινίζεται πως όσοι από τους πληγέντες έχουν ανάγκη σε φάρμακα υψηλού κόστους, μπορούν να απευθύνονται στο Φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ (διεύθυνση Ηρώων Πολυτεχνείου 211, 1ος όροφος) αφού πρώτα επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2410-539.947, 2410-539. 948, 2410-539. 949.
ΛΙΜΝΗ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
Τα ορμητικά νερά του Πηνειού έσπασαν μεταξύ άλλων τα αναχώματα στο φράγμα της Γυρτώνης με αποτέλεσμα να ενταθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στις γύρω περιοχές. Νωρίς το απόγευμα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έστελνε διαρκώς προειδοποιήσεις (112) σε κατοίκους χωριών των Δήμων Κιλελέρ, Αγιάς και Τεμπών, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.
Τέτοια μηνύματα έλαβαν κάτοικοι στα χωριά: Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι, Μέλισσα, Αναγέννηση, Μελία, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή, Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός.
Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε ο δρόμος Λάρισας - Αγιάς στο ύψος του Ελευθέριου (από το ύψος της Διασταύρωσης «ΤΕΜΚΑ» - γέφυρα ΤΕΜΚΑ έως το ύψος της Τ.Κ. Δήμητρας του Δήμου Αγιάς), ενώ μηνύματα είχαν λάβει νωρίτερα και κάτοικοι του Ομορφοχωρίου.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass