Οχι ανοιχτές τιμές στα σταφύλια

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΝΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΜΠ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2023 14:35

«Θα πρέπει άμεσα οι παραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου να οργανωθούν με οποιονδήποτε τρόπο, να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν σε ποια τιμή θα δώσουν φέτος τα σταφύλια τους και να πιέσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό να ξανασκεφτεί την απόφασή του για ανακοίνωση τιμών

στις 24 Σεπτεμβρίου». Αυτό προτείνει, μέσω της «Ε», ο αμπελοκαλλιεργητής, γεωπόνος και παλιός αυτοδιοικητικός Μπάμπης Μπακούλας. Ολόκληρη η σχετική δήλωσή του έχει ως εξής:
Οπως πληροφορούμαστε, φέτος ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου θα ανακοινώσει τις τιμές που θα πληρώσει τα σταφύλια στις 24 Σεπτεμβρίου. Οταν δηλαδή θα είναι στο τέλος του ο τρύγος και αυτό σημαίνει καθεστώς ανοιχτής τιμής. Χωρίς δηλ. να γνωρίζει ο παραγωγός πόσο θα πληρωθεί όταν παραδίδει τα σταφύλια. Κάθε χρόνο ο οινοποιητικός όριζε τιμή για τα σταφύλια στην αρχή του τρύγου ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός πόσο θα πληρωθεί για τα σταφύλια του πριν τα παραδώσει. Αυτό ήταν ένα στήριγμα για τους παραγωγούς όλης της περιοχής είτε τα πουλάνε στον συν/σμό είτε τα πουλάνε σε άλλους αποσταγματοποιούς και εμπόρους. Είναι η πρώτη χρονιά που θα ισχύσει το καθεστώς της ανοιχτής τιμής για τα σταφύλια της περιοχής και αυτό είναι καταστροφή για το εισόδημα των παραγωγών και για την καλλιέργεια. Γιατί όπου εφαρμόστηκε λειτούργησε σε βάρος των παραγωγών π.χ. στα μήλα της Αγιάς, αχλάδια κ.λπ. Δυστυχώς με αυτήν την πολιτική ο συνεταιρισμός δεν στηρίζει πλέον τον παραγωγό. Δεδομένου ότι η παραγωγή, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, είναι μικρή, αναμένεται η τιμή να είναι αυξημένη.
Θα πρέπει άμεσα οι παραγωγοί να οργανωθούν με οποιονδήποτε τρόπο, να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν σε ποια τιμή θα δώσουν τα σταφύλια. Πληροφορούμαι π.χ. ότι σε κάποια χωριά οι παραγωγοί συμφώνησαν μεταξύ τους την ελάχιστη τιμή για τα μοσχάτα και έπεται συνέχεια. Αυτό είναι μια καλή αρχή και πρέπει να γενικευτεί άμεσα για να μην καθιερωθεί ένα καταστρεπτικό για την περιοχή καθεστώς. Κάποιος φορέας ας αναλάβει πρωτοβουλία, καταλήγει η δήλωσή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass