«Εχουμε την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη»

*Δηλώνει στην «Ε» η πρόεδρος Βενζινοπωλών Λάρισας Έλλη Παπαδοπούλου *Καταγγέλλει ότι το κράτος βάζει πλαφόν κερδοφορίας στα πρατήρια και αφήνει ανεξέλεγκτα τα διυλιστήρια *«Πέταξε» πάνω από 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2023 13:35

Της Νατάσας Πολυγένη
Σε απόσταση αναπνοής από τα 2 ευρώ το λίτρο έχει φτάσει η τιμή της βενζίνης, προκαλώντας νέο σοκ στην αγορά. Τις τελευταίες μέρες, οι καταναλωτές είναι θεατές στο ξέφρενο ράλι ανόδου των τιμών στα καύσιμα, με τους πρατηριούχους να ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού η Πολιτεία δείχνει απρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα.


Η πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Λάρισας κ. Έλλη Παπαδοπούλου μιλά στην «Ε» για κερδοσκοπικά παιχνίδια και επιρρίπτει ευθύνες στο κράτος για το γεγονός ότι, ενώ έχει βάλει πλαφόν στην κερδοφορία των πρατηρίων -ζητώντας να παραμείνουν στα επίπεδα του 2021, παρά το γεγονός ότι έχουν εκτοξευτεί τα μεταφορικά-, η ενέργεια, οι μισθοί που καλούνται να πληρώσουν στους υπαλλήλους, τα ενοίκια, την ίδια ώρα αφήνει ανεξέλεγκτα τα διυλιστήρια.
«Έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη. Στα Βαλκάνια αυτήν τη στιγμή πωλείται στα 1,50 ευρώ το λίτρο και στην Ελλάδα ο καταναλωτής τη βρίσκει στην αντλία στα 2 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή σε νησιά, όπως για παράδειγμα στη Σίκινο, πωλείται στα 3 ευρώ. Στον Νομό Λάρισας κυμαίνεται στα 1,96-1,99. Τον Δεκαπενταύγουστο βρέθηκα στην Αγγλία, η τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,76 και στην Ελλάδα στο 1,96. Εκεί όπου τα πάντα είναι πανάκριβα, αλλά οι μισθοί τριπλάσιοι από την Ελλάδα. Το κακό είναι ότι η αύξηση αυτή θα φέρει και άλλες αυξήσεις από Σεπτέμβριο σε βασικά αγαθά, των οποίων η τιμή όμως δεν πρόκειται να μειωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα πώς αντιδρούν οι καταναλωτές στις αυξήσεις στη βενζίνη, η κ. Παπαδοπούλου σχολιάζει: «Ο καταναλωτής τον πρατηριούχο γνωρίζει και σε εκείνον θα διαμαρτυρηθεί. Η Πολιτεία θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν δικαιολογούν την τόσο μεγάλη αύξηση του τελευταίου διαστήματος. Επειδή αυτές οι τιμές βγαίνουν απ’ έξω, αυτά είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία δεν αγγίζουν τον ελλαδικό χώρο, αλλά που ποντάρουν στο χρηματιστήριο του πετρελαίου, τα οποία είναι σύνηθες φαινόμενο. Να μη βάζει πλαφόν μονάχα στα πρατήρια, αλλά και στα διυλιστήρια και φυσικά είναι στη μέση και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι με τους οποίους επιβαρύνονται τα καύσιμα, τόσο ο ΦΠΑ όσο και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Τώρα που είναι καλοκαίρι η κίνηση στα πρατήρια είναι αυξημένη. Οι περισσότεροι επέλεξαν διακοπές οδικώς φέτος παρά τις τιμές στα καύσιμα, αφού και τα ακτοπλοϊκά ήταν «φωτιά». Στη Λάρισα η κίνηση στα πρατήρια αυξήθηκε από τα μέσα Ιουλίου, αφού ο καύσωνας αύξησε και τις εξορμήσεις στα παράλια. Σαφώς και από Σεπτέμβριο που θα έρθουν και άλλα έξοδα και θα εκτροχιαστεί και άλλο ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα μειωθεί η κατανάλωση στη βενζίνη».
Καταλήγοντας, η πρόεδρος των Βενζινοπωλών τονίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τα πρατήρια και συνεπώς και τους καταναλωτές.
«Έχουμε πλαφόν στην κερδοφορία, αλλά δεν έχουμε τα ίδια έξοδα που είχαμε το 2021. Δεν ξέρω γιατί το κράτος δεν μας στηρίζει. Τα διυλιστήρια είναι ανεξέλεγκτα και θα το βρούμε μπροστά μας» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass