Σε εξέλιξη η έρευνα δύο επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς

*Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας *Σημειώθηκαν την άνοιξη σε πιλοτή οικοδομής και σε κατάστημα παράγοντα του αθλητισμού

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2023 13:30

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, για τον εντοπισμό των δραστών των δύο επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε ισάριθμους στόχους, που σημειώθηκαν στη Λάρισα, την περασμένη άνοιξη.


Συγκεκριμένα, η πρώτη έκρηξη είχε σημειωθεί στις 5.10 τα ξημερώματα στις 23 Απριλίου σε κατάστημα συμφερόντων αθλητικού παράγοντα στο εμπορικό κέντρο «ΓΑΙΑ» της Φιλιππούπολης, ενώ η δεύτερη έκρηξη στις 3.23’ τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, στην πιλοτή τριώροφης οικοδομής, όπου κατοικεί μόνο ένα ζευγάρι ιδιωτικών υπαλλήλων.
Στην πρώτη έκρηξη οι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικά «τόσο όσο» να προκληθούν υλικές στη βιτρίνα του καταστήματος, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος πολίτης και, κατά μια εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή και τη «χειρουργική ακρίβεια» των αγνώστων δραστών, η επίθεση αποτέλεσε «χτύπημα - μήνυμα» με «παραλήπτη» τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Οι δράστες λειτούργησαν επαγγελματικά και, με εξαίρεση -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- έναν αναπτήρα, δεν άφησαν κανένα ίχνος, με αποτέλεσμα η αστυνομική έρευνα να κινείται στα τυφλά.
Στη δεύτερη επίθεση, σε μια υπόθεση επίσης πρωτοφανή για τα τοπικά χρονικά, ο δράστης -σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών- κατοπτεύοντας τον χώρο και διασφαλίζοντας ότι δεν θα τραυματιστούν διερχόμενοι, πέταξε μια χειροβομβίδα αμυντικού τύπου, που θεωρούνται από τις πλέον επικίνδυνες, με αφορμή και τη διασπορά των θραυσμάτων κ.λπ.
Η χειροβομβίδα κύλησε ωστόσο και σφήνωσε στο κενό του τοιχίου του αυλόγυρου με τον διάδρομο της συρόμενης πόρτας, με αποτέλεσμα τα θραύσματα να αφήσουν σημάδια κάτω από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Ο δράστης χρησιμοποίησε επίσης και έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (σ.σ. ένα πλαστικό δοχείο) που «εξερράγη» με διαφορά μερικών δευτερολέπτων έξω από την πόρτα της πιλοτής, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερης έκτασης υλικές ζημιές.
Αστυνομικοί περισυνέλεξαν από τον χώρο μία περόνη, αλλά και υπολείμματα του αυτοσχέδιου μηχανισμού, τα οποία αποστάλθηκαν για εργαστηριακή εξέταση. Γι’ αυτήν τη διπλή επίθεση, η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας βρίσκεται σε εξέλιξη και παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η ρίψη χειροβομβίδας, όπως και ο εκρηκτικός μηχανισμός, αν μη τι άλλο μαρτυρούν «στοχευμένη» επίθεση. Το ζευγάρι των ιδιωτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έδειχνε επίσης να απορεί με την επίθεση στο σπίτι τους, ενώ από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο κίνητρο ή τυχόν διαφορές που να «δικαιολογούν» τη διπλή επίθεση.
ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΑΡΓΙΑΣ
Στην περίπτωση του εμπορικού καταστήματος, στη συμβολή των οδών Αγχιάλου και Αγ. Τριάδας στο «ΓΑΙΑ» (πρώην ΕΑΣ), οι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν ξημερώματα Κυριακής, ενώ δηλαδή δεν υπήρχε ή ήταν μειωμένη η κίνηση πεζών και οχημάτων.
Οι δράστες, που είχαν κατοπτεύσει από μέρες τον χώρο, τοποθέτησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του καταστήματος επί της οδού Αγχιάλου και έναν δεύτερο μηχανισμό στην είσοδο του καταστήματος επί της οδού Αγ. Τριάδας, μηχανισμοί που εξερράγησαν ταυτόχρονα. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στις δύο προσόψεις του καταστήματος, ωστόσο δεν προκάλεσαν ζημιές στα όμορα καταστήματα. Γι’ αυτό και το χτύπημα με εκρηκτικούς μηχανισμούς θεωρήθηκε «χειρουργικό».
Υπενθυμίζεται πως το κατάστημα είναι συμφερόντων του πρώην διεθνή διαιτητή μπάσκετ και υπεύθυνου διαιτησίας στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Νίκου Πιτσίλκα. Ο οποίος σε δηλώσεις του είχε διευκρινίσει πως «δεν υπήρχε καμία απειλή, ούτε προειδοποίηση, τίποτα απολύτως. Αν υπάρχει κάτι πίσω από όλα αυτά με την ιδιότητά μου σαν υπεύθυνος για τη Διαιτησία, αυτό το έχει αναλάβει η Αστυνομία», για να υπογραμμίσει ότι «προσωπικά δεν φοβήθηκα ποτέ ούτε από τέτοιες ενέργειες ούτε από απειλές. Αυτό ενδεχομένως να έχει ενοχλήσει κάποιους, αλλά δεν πρόκειται ούτε να με τρομάξουν ούτε να με φοβίσουν...».
Σημειώνεται πως πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- μετά από έρευνα εντόπισαν και συνέλεξαν υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις θα αποδείξουν αν τα υπολείμματα των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών περιλαμβάνουν και δυναμίτιδα.
ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Η δεύτερη επίθεση θεωρείται επίσης πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα και προκάλεσε εντύπωση, καθώς εκδηλώθηκε στην πιλοτή τριώροφης οικοδομής, στην οποία διαμένει μόνο το ζευγάρι των 39χρονων ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ η διπλή επίθεση εκδηλώθηκε την ώρα που το ζευγάρι των Λαρισαίων κοιμόταν στο διαμέρισμά του.
Ο δράστης της επίθεσης, επίσης κατόπτευε τον χώρο για να αποφευχθούν ενδεχομένως τραυματισμοί διερχομένων. Έριξε τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου και παράλληλα έριξε ένα πλαστικό μπουκάλι με αυτοσχέδιο εμπρηστικό, εκρηκτικό μηχανισμό, με τα πρώτα ευρήματα να παραπέμπουν σε δυναμίτιδα.
Χειροβομβίδα και εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά μερικών δευτερολέπτων, προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές στην πιλοτή της οικοδομής, σε κεντρική συνοικία της Λάρισας. Η χειροβομβίδα «σφήνωσε» στο κενό του τοιχίου και τα θραύσματα άφησαν σημάδια στην κάτοψη του μπαλκονιού, ενώ η έκρηξη του μηχανισμού μάλλον δεν ήταν της «αναμενόμενης» έκτασης. Σε κάθε περίπτωση, από τις εκρήξεις δεν τραυματίστηκε κάποιος, ενώ προκλήθηκαν μόνο φθορές στο επιβατικό αυτοκίνητο του ζεύγους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass