Ορατό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις σε ψωμί και είδη άρτου

* Αυξήσεις ύψους 7%-10% στα άλευρα αιφνιδίασαν τους αρτοποιούς που κρατούν προς το παρόν στάση αναμονής * Βιαστικές τις χαρακτηρίζει μιλώντας στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Μούσιος * Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Λάρισας Αλέξανδρο Γκούλιο

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2023 13:30

Του Κώστα Γκιάστα
Κι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λαού βρίσκεται στις διακοπές του Αυγούστου, προσπαθώντας να γεμίσει τις μπαταρίες του με θετική ενέργεια ενόψει του χειμώνα, τα όσα εξελίσσονται στην πραγματική οικονομία φαίνεται πως θα τον απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό, άμα τη αφίξει του, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη.


Τα πρώτα μηνύματα για τον χειμώνα που θα ακολουθήσει είναι ενδεικτικά, καθώς τα δείγματα στα πιο βασικά είδη τρομάζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στα άλευρα, το πιο βασικό στοιχείο δηλαδή, για το καθημερινό ψωμί στο τραπέζι, έφτασαν πριν λίγες ημέρες στα χέρια των αρτοποιών με μια αύξηση 7% - 10%, κάτι που αιφνιδίασε σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο τον κλάδο. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα είχαν προβεί σε σχετική ανακοίνωση, αλλά έχοντας στον νου πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Οι εξελίξεις ωστόσο τους πρόλαβαν με αποτέλεσμα να τις χαρακτηρίζουν βιαστικές σε πρώτη φάση και να τηρούν στάση αναμονής. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλης Μούσιος ζητάει από την Κυβέρνηση να υπάρξουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα σημεία αποθήκευσης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση, αφού μιλάει στην «ΕτΔ» για το φάσμα νέων λουκέτων και μάλιστα σε ποσοστό 30% τα επόμενα χρόνια αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η σχετική τοποθέτηση του κ. Αλέξανδρου Γκούλιου που είναι ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Νομού Λάρισας. Μάλιστα εκφράζει τον φόβο πως κάποιοι από τους συναδέλφους του, που έκλεισαν για τις άδειες του καλοκαιριού, ίσως να μην καταφέρουν να ανοίξουν από Σεπτέμβρη, δεδομένου πως υπάρχουν πολλές δύσκολες καταστάσεις για τους επαγγελματίες.
Πιο αναλυτικά:
Την Τρίτη στις 8 Αυγούστου, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδα με βάση τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της, περί των τιμών στα σιτηρά και τα άλευρα εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο ανέφερε τα εξής: «Ενημερωθήκαμε από τους προμηθευτές αλεύρων για επικείμενη αύξηση 7%-10% στις τιμές των αλεύρων. Ο κλάδος των αρτοποιών θεωρεί αδικαιολόγητη και βιαστική την απόφαση της αλευροβιομηχανίας γι’ αυτές τις αυξήσεις την παρούσα χρονική στιγμή, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αποθέματα. Ως εκ τούτου, διατηρούμε στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις στην αγορά των αλεύρων και ζητούμε την παρέμβαση της Πολιτείας».
Λίγες ημέρες αργότερα ωστόσο ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, παρατήρησε μια αύξηση στις τιμές των αλεύρων της τάξης 7-10%, χαρακτηρίζοντας την εκ νέου απόφαση πολύ βιαστική. «Υπάρχουν αποθέματα σιτηρών και από την προηγούμενη χρονιά, αλλά και από τη φετινή που οι αλευροβιομηχανίες προμηθεύτηκαν με χαμηλές τιμές» και συμπληρώνει εκφράζοντας την απορία για το πώς πρόλαβαν οι χρηματιστηριακές εξελίξεις από το Σικάγο να φτάσουν στο αλεύρι στην Ελλάδα. «Αν δεν ήταν οι φούρνοι της γειτονιάς, ακόμη και το ψωμί του κόσμου θα είχε μετατραπεί σε χρηματιστήριο» λέει τονίζοντας την αξία τέτοιου είδους καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.
Εξήγησε πως για το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής, ενώ έχουν ζητήσει από την Κυβέρνηση να ελεγχθούν τα αποθέματα. «Θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αγορά των σιτηρών και των αλεύρων το επόμενο διάστημα. Είναι βιαστική και αδικαιολόγητη για πολλούς λόγους» και υπενθυμίζει πως τα τελευταία δύο – τρία χρόνια της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, οι βιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ και τα υπερ μάρκετ είχαν αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τα αρτοποιεία βάζουν λουκέτα.
«Η δική μου εκτίμηση είναι πως αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα θα έχουμε νέα λουκέτα. Τα επόμενα 3-4 χρόνια υπάρχει φόβος πως θα κλείσει το 30% των καταστημάτων αν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις». Ο κ. Μούσιος είναι της άποψης πως η αύξηση στα άλευρα θα προκαλέσει νέο κύμα αυξήσεων στα σούπερ μάρκετ, τόσο σε προϊόντα άρτου όσο και στα ψωμιά που πωλούνται στα συγκεκριμένα σημεία. Για τους φούρνους ξεκαθαρίζει πως δεν θα συμβεί κάτι σε πρώτη φάση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΛΙΟΣ
Ο κ. Αλέξανδρος Γκούλιος που είναι πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Νομού Λάρισας χαρακτηρίζει επίσης αδικαιολόγητη την αύξηση στα άλευρα. Υποστηρίζει πως παρά τις άσχημες αυτές εξελίξεις οι φούρνοι της γειτονιάς είναι μακριά από τέτοιες λογικές.
«Εμείς δεν είμαστε χρηματιστήριο να αλλάζουμε τις τιμές μας με τέτοιον τρόπο. Εμείς βλέπουμε τον πελάτη μας κατάματα και αυτό που κάνουμε συνεχώς είναι να επωμιζόμαστε τις όποιες δυσκολίες. Να απορροφούμε τις αυξήσεις. Αυτό θα κάνουμε και τώρα, αλλά είναι άδικο όλο αυτό που συμβαίνει».
Προσθέτει πως πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν τους φούρνους για τις καλοκαιρινές άδειες και εκφράζει τον φόβο πως υπάρχουν κάποιοι που δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν. «Τα λουκέτα είναι ο μεγάλος μας φόβος τα τελευταία χρόνια και παλεύουμε μέρα με την ημέρα να τα αποφύγουμε». Στον Νομό Λάρισας αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 220 καταστήματα, ενώ πριν από ενάμιση περίπου χρόνο υπήρχαν 232.
Στη Λάρισα, αυτές τις ημέρες η κίνηση είναι πεσμένη, σύμφωνα με τον κ. Γκούλιο «και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα και αυτό είναι εμφανές. Θα έρθουν αυξήσεις σε ρεύμα και αέριο, ενώ θα κοπεί και η κρατική επιδότηση».
Πάντως σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς η αγοραστική κίνηση από το Πάσχα και μετά σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι μειωμένη σε ένα μεγάλο ποσοστό ύψους 35%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass