«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΑΠΚΟΥΛΕ

Αφοδευτήρια δεσποζόμενων σκύλων οι χώροι πρασίνου!

* Το Κυνοκομείο Λάρισας φιλοξενεί σήμερα 100 σκυλιά

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2014 12:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:37

 

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Σε αφοδευτήρια σκύλων, έχουν μετατραπεί παιδικές χαρές, πεζοδρόμια και πάρκα της Λάρισας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία.

Λόγω αυτού, παιδιά δεν μπορούν πλέον να παίξουν με ασφάλεια στις παιδικές χαρές και στα πάρκα, πολίτες αναγκάζονται, σε πολλά πεζοδρόμια της πόλης, να περπατούν με το βλέμμα στραμμένο στη γη, προκειμένου να μην πατήσουν περιττώματα σκυλιών, ενώ δέντρα και παρτέρια ξεραίνονται...

Η Υπηρεσία Πρασίνου Δήμου Λάρισας, αρμόδια για τη λειτουργία του Κυνοκομείου και για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων, έχει δεχθεί πολλές επιστολές δημοτών, που ζητούν την παρέμβασή της, να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, το οποίο όπως καταγγέλλουν δημιουργείται κυρίως από τα δεσποζόμενα σκυλιά και από την αδιαφορία των ιδιοκτητών τους να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής που ορίζει ο νόμος.

«Υπάρχουν καταγγελίες γονιών, που διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να παίξουν τα παιδιά τους σε παιδικές χαρές, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, κι άλλοι δημότες καταγγέλλουν ότι έχουν ξεραθεί παρτέρια εξαιτίας του ότι ιδιοκτήτες σκύλων συνηθίζουν να τα πάνε στους ίδιους χώρους για την ανάγκη τους, καταστρέφοντας έτσι το πράσινο που υπάρχει σε αυτούς», μας είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Αράπκουλε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Πολιτισμός είναι να περπατάμε και να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνται βάσει του νόμου, όταν αφοδεύει ο σκύλος τους, να μαζεύουν τα περιττώματά του και να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα γι' αυτό το σκοπό, που είναι γάντια, σακούλα και ένα μπουκάλι με νερό να καθαρίζουν το μέρος. Αλλιώς ο νόμος προβλέπει πρόστιμο. Δεν υποχρεούται κανείς άλλος να καθαρίσει τον χώρο που μόλυναν. Υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι».

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στην καθημερινότητα της πόλης, που πολίτες διαπληκτίζονται μεταξύ τους, όταν ιδιοκτήτης σκύλου δεν μαζεύει τα περιττώματα του ζώου του, πόσο μάλιστα όταν αυτά βρίσκονται σε εισόδους σπιτιών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία, χώροι που έχουν μετατραπεί σε αφοδευτήρια σκύλων, είναι το πάρκο του Αγίου Αντωνίου, το Αλκαζάρ, παιδική χαρά στον Άγιο Κωνσταντίνο και τα μεγάλα πεζοδρόμια περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων των 2ου Γυμνασίου και Λυκείου, των 39ου και 10ου Δημοτικών, Δημοτικού Παιδικού Σταθμού και του τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ

 ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Όσο αφορά στα αδέσποτα σκυλιά, η κ. Αράπκουλε, αναφέρει ότι ο δήμος προσπαθεί να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όπως ορίζει ο νόμος.

Ειδικότερα, σήμερα εκατό σκυλιά φιλοξενεί το Κυνοκομείο του Δήμου Λάρισας, το μοναδικό στο νομό μας, τα οποία σταδιακά αφού δεχθούν την ανάλογη φροντίδα, στειρωθούν και τους τοποθετήσουν ηλεκτρονικό τσιπάκι (με την ταυτότητά τους), αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον (στο σημείο απ’ όπου συλλέχτηκαν).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυνοκομείου, από την 1/1/2014 μέχρι και την 1/9/2014, έχουν γίνει 305 αντιλυσσικοί εμβολιασμοί σε αδέσποτα, 161 στειρώσεις (87 θηλυκών και 74 αρσενικών σκυλιών), σε 301 σκύλους τοποθετήθηκε ηλεκτρονική σήμανση και υιοθετήθηκαν 99 ενήλικα αδέσποτα από Λαρισαίους όπως και 84 κουτάβια.

Να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι του Κυνοκομείου, με υπεύθυνο αυτού τον κ. Γιάννη Διαμαντούλη, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Λαρισαίων να μαζέψουν και να φροντίσουν αδέσποτα ζώα, ενώ τα προσφέρουν και θεραπεία όταν νοσούν, πριν τα ελευθερώσουν και πάλι υγιή.

Όπως ανάφερε η κ. Αράπκουλε στα πλαίσιο του προγραμματισμού δράσεων για τα αδέσποτα σκυλιά, σχεδιάζει να οργανώσει ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και στα ΚΑΠΗ (στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού), για τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα αδέσποτα σκυλιά (συμβουλές για τις αντιδράσεις που θα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι).

Επίσης στοχεύει να προτείνει σε όμορους Δήμους, τη δημιουργία ενός συνδέσμου συνεργασίας για τη λειτουργία του κυνοκομείου, με σκοπό την επέκτασή του, με την κάλυψη και των δικών τους αναγκών σε φροντίδα αδέσποτων, εφόσον δεν έχουν οι ίδιοι κυνοκομείο.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass