«Πλημμύρισε» παράδοση η Βελίκα

ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2023 14:00

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Τη χαρά να γίνουν μέρος των Αυγουστιάτικων εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, που διοργανώνονται εδώ και εννιά χρόνια μέσω του φορέα πολιτισμού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» πάντα τέτοια εποχή ως τον Δεκαπενταύγουστο, και που συνδυάζουν άριστα τις παρακλήσεις στην Παναγία με τη μουσική μας παράδοση, έζησαν το βράδυ της Τετάρτης πλήθος ανθρώπων στο ανοιχτό «Θέατρο Θάλασσας» στη Βελίκα.


Οι Σταύρος Κουσκουρίδας στο κλαρίνο, Γιάννης Καραμανιώλας στο κοντραμπάσο, Γιώργος Μηλιώκας στην κιθάρα, Ζήσης Γεωργαλιός στο κανονάκι, Δημήτρης και Γιώργος Χατζηγεωργίου στο τραγούδι, κατάφεραν να «ταξιδέψουν» με τις όμορφες μελωδίες τους το κοινό και να πετύχουν τον γενικότερο σκοπό που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις ελαφρύνοντας το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα αυτής της περιόδου, αγαλλιάζοντας και ψυχαγωγώντας τους κατοίκους, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της περιοχής. Στοιχείο, που επισήμανε, άλλωστε στον χαιρετισμό της, και η πρόεδρος του συνδιοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας «Φιλοκτήτης» κ. Αντωνία Χατζοπούλου, η οποία ασφαλώς αναφέρθηκε και στο ότι, ειδικά φέτος στις Αυγουστιάτικες παρακλήσεις της Ι.Μ. Δημητριάδος, τιμάται συνάμα ένα νησί που γεύτηκε θάνατο, αλλά ξαναβρίσκει τη ζωή, η Ίμβρος, γενέτειρα του Οικουμενικού πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, που δείχνει πια να ανοίγει ένα παράθυρο στα έθιμα και τη βασανισμένη της ιστορία καλώντας όλον τον κόσμο να μοιραστεί με τους ηρωικούς και ξενιτεμένους της κατοίκους την αγάπη και την προσευχή προς την Παναγιά για ένα νέο ξεκίνημα.  
Η κ. Χατζοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στην πολυετή πια συνεργασία του συλλόγου με τον φορέα πολιτισμού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», μην παραλείποντας φυσικά να ευχαριστήσει γι’ αυτό τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο ο οποίος και στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθηκε και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βελίκας χοροστάτησε προηγουμένως τελώντας εκεί την ιερά παράκληση στην Παναγία, πλαισιωμένος από τον αρχιερατικό επίτροπο Αγιάς πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Μακρή κι άλλους ιερείς της Μητροπόλεως.
Από την πλευρά του ο κ. Ιγνάτιος, ανταπέδωσε, λέγοντας στον δικό του χαιρετισμό ότι η επιλογή της Βελίκας, ως ένας από τους τόπους που λαμβάνουν χώρα τέτοιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Αυγουστιάτικων παρακλήσεων, έχει να κάνει τόσο με την πίεση προς τον ίδιο και τη Μητρόπολη της κ. Χατζοπούλου ώστε να συμβεί αυτό, όσων και των μελών του συλλόγου, που εκφράζουν, άλλωστε, την ανάλογη απαίτηση των κατοίκων και των πολυπληθών επισκεπτών της περιοχής. Πέραν αυτού, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στη χαρά που δίνει η παραδοσιακή μουσική στον κόσμο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να προσευχόμαστε στην Παναγία ακόμη και μέσα από τα τραγούδια μας» και εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη του αγάπη για τον τόπο της Αγιάς, για τα χωριά της, για τους ανθρώπους της, αλλά και για τα μοναστήρια της που είναι ξακουστά, όπως υπογράμμισε, τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Της σύντομης ομιλίας του κ. Ιγνατίου προηγήθηκε ο χαιρετισμός του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιότατο, προς τον πολιτιστικό φορέα «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την όλη διοργάνωση, και προς τον κόσμο που έδωσε το παρών.

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass