«Πολιορκημένοι» στο Φρούριο της Λάρισας

*ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΜΑΣ, ΛΕΝΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ «Ε» *ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2023 13:30

Του Κώστα Γκιάστα
Μια περιοχή που μαγνητίζει το ενδιαφέρον των νέων -κυρίως- ανθρώπων της πόλης είναι αυτή του Φρουρίου. Κάθε χρόνο για περίπου 4-5 μήνες, την τελευταία 20ετία, από τον Μάιο ως και τα τέλη του Σεπτέμβρη, χιλιάδες είναι αυτοί που επισκέπτονται το σημείο είτε για να διασκεδάσουν σε κάποιο από πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε για να «αράξουν» στα πεζουλάκια της πλατείας Αρ. Λαμπρούλη στην κορυφή του λόφου.


Η πλειοψηφία σίγουρα το βρίσκει γοητευτικό να μπορεί να διασκεδάζει μέχρι αργά το βράδυ χωρίς άγχος και σκέψεις. Όμως, υπάρχει και μια μερίδα πολιτών που πραγματικά βασανίζεται από μέρος αυτής της διαδικασίας. Αυτοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής του Φρουρίου, οι οποίοι υποστηρίζουν πως έχουν χάσει όχι μόνο τον ύπνο τους, αλλά και γενικότερα την ηρεμία τους, καθώς δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Κυρίως αναφέρονται στον τρόπο συμπεριφοράς κάποιων επαγγελματιών που είτε με τη συνεχόμενη και ακατάπαυστη ηχορύπανση είτε με την κατάληψη του πεζοδρόμου από αμέτρητα τραπεζοκαθίσματα δείχνουν να μην τους υπολογίζουν. Η «Ε» βρέθηκε στο Φρούριο, όπου και συνομίλησε τόσο με κατοίκους όσο και με επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης.
Ο κ. Φώτης Στυλιανός και η κ. Νέλλη Μπούσιου μένουν ακριβώς στην κορυφή του λόφου του Φρουρίου. Αρχικά εξηγούν πως συνολικά περίπου 60 άνθρωποι είναι αυτοί που διατηρούν σπίτια, αλλά αν υπολογίσουμε πως έχουν και οικογένειες τότε λένε πως το θέμα αφορά μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Τα σπίτια που υπάρχουν σήμερα, στην πλειοψηφία τους, είχαν χτιστεί τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Από τότε μέχρι σήμερα αυτήν η περίοδος, λένε, είναι η πιο δύσκολη για τους κατοίκους.
Για πολλά χρόνια εκεί βρισκόταν η λαχαναγορά της πόλης, μέχρι το 1995.
«Όμως υπήρχε συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας της λαχαναγοράς και αυτό ήταν. Κοιμόταν ο κόσμος» λένε και οι δύο και σημειώνουν πως «τώρα πλέον δεν μπορεί να συμβεί αυτό».
Τα πρώτα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Φρούριο άρχισαν να γίνονται το 1998, τρία χρόνια μετά τη μεταφορά της λαχαναγοράς στη νέα της θέση. «Η χρήση γης ήταν αμιγούς κατοικίας, αλλά παρόλα αυτά το ένα μπαράκι μετά το άλλο άρχισαν να ξεφυτρώνουν» εξηγούν και θυμούνται πως τα πρώτα χρόνια η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη.
«Ήταν πολλά και ο νόμος της αγοράς τα έκανε να μειωθούν. Στη συνέχεια η κατάσταση έγινε πιο ήπια, καθώς υπήρξαν εστιατόρια».
Τα τελευταία δύο τρία χρόνια όμως εξηγούν πως ξαφνικά όλα άλλαξαν και πάλι. Η έλευση κάποιων καταστημάτων, υποστηρίζουν πως έφερε νέες ισορροπίες στην περιοχή.
«Ηχορύπανση ασταμάτητη τις βραδινές ώρες και κατάληψη των πεζοδρόμων με αμέτρητα τραπεζοκαθίσματα είναι τα κυριότερα προβλήματά μας» υποστηρίζουν, και εξηγούν πως απουσιάζει η πιθανότητα συνεννόησης με εκείνους που δημιουργούν τα προβλήματα.
«Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στις 5 το πρωί και πάνε στις δουλειές τους άυπνοι, ενώ γυναίκες βγαίνουν με το νυχτικό για να πάνε να διαμαρτυρηθούν. Μας έχουν φτάσει στα όριά μας» σημειώνουν.
Ήδη συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λαρισαίων, μετά από υπόμνημα που απέστειλαν και αυτό που τονίζουν είναι πως κάποια στιγμή θα μπορούσε να ασχοληθεί ακόμα και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η «Ε» συνομίλησε και με επαγγελματία που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που σημείωσε είναι πως διαχρονικά οι σχέσεις κατοίκων και επαγγελματιών (που άλλωστε τους νοικιάζουν τα καταστήματα με συγκεκριμένους σχετικούς όρους) ήταν σε φυσιολογικό πλαίσιο. Αυτό ωστόσο έχει διαταραχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια και κάτι τέτοιο «είναι εις βάρος μας. Είναι εις βάρος του κλάδου μας γενικότερα». Η κακή λειτουργία κάποιων καταστημάτων, σημειώνει, προκαλεί και έναν βομβαρδισμό από συνεχόμενους ελέγχους και αυτό φέρνει δυσκολίες στον τρόπο λειτουργίας και των υπολοίπων.
Μάλιστα, επισημαίνει πως η ηχορύπανση είναι κάτι που επιβαρύνει και τη λειτουργία διπλανών καταστημάτων που δουλεύουν κυρίως με φαγητό. Για την κατάληψη του χώρου υποστηρίζει πως είναι γεγονός, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν στιγμές που δεν «χωράει να περάσει ούτε ντελίβερι»...
ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΟ
Το θέμα του Φρουρίου αν και ταλαιπωρεί τους κατοίκους αρκετό καιρό, ήρθε στην επιφάνεια πριν λίγες ημέρες. Πριν μία εβδομάδα συγκεκριμένα, η «Ε» δημοσίευσε επιστολή που την υπέγραφαν 38 από τους κατοίκους της περιοχής, μέσω της οποίας κατήγγειλαν ότι επικρατεί «χάος και ασυδοσία, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» και συγκεκριμένα από βραδινά μπαρ. Τόνιζαν μάλιστα πως «έχουν χάσει τον ύπνο τους από την ένταση και τη διάρκεια της μουσικής που προέρχεται από συγκεκριμένα μπαρ, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες», ότι απειλείται η υγεία τους και, τέλος, ότι τα καταστήματα «έχουν κατακλύσει κάθε πιθαμή των πεζοδρόμων, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και την πρόσβαση ατόμων με κινητικές αναπηρίες (π.χ. σε καροτσάκι), πόσο μάλλον τη διέλευση, όχι μόνο ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος, σε περίπτωση ανάγκης, αλλά ούτε και το απορριμματοφόρο του Δήμου μπορεί να περάσει για να μαζέψει τα σκουπίδια από τους κάδους».
Με αφορμή το δημοσίευμα προκλήθηκε εισαγγελική παρέμβαση, με τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας Απ. Τζαμαλή να ζητά «την άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση των φαινομένων» ηχορύπανσης, αλλά και «της αποκατάστασης της νομιμότητας» στην περιοχή του Φρουρίου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.
Τέλος, δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σφραγίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή του Φρουρίου. Η απόφαση αφορά την αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες, μετά και τη βεβαίωση παραβάσεων από το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας, περί ηχορύπανσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass