ΟΜΙΛΙΑ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΧΑ

Η ανδρεία αναγκαία για την ομολογία πίστης

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2014 0:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:33

Στην πνευματική δειλία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ομιλία του στη ΓΕΧΑ, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, που τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη του κατηχητικού έργου. Μεταξύ άλλων σημείωσε: 

«Η δειλία είναι παρεπόμενο του φόβου και ο φόβος αποτέλεσμα της αμαρτίας. Η λέξη δειλία παράγεται από τη λέξη δέος που σημαίνει φόβος. Και δειλός είναι ο πλήρης φόβου, ο άνανδρος. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο άφοβο. Μέσα στον Παράδεισο αισθανόταν ασφαλής και ειρήνευε και απολάμβανε την κοινωνία με τον Θεό. Η δειλία είναι πικρός καρπός και το αποτέλεσμα της πτώσεως.Τα γνωρίσματα των Χριστιανών πρέπει να είναι η αφοβία, η παρρησία, ο ηρωισμός, η γενναιότης, η ανδρεία. Το αντίδοτο του φόβου είναι η αγάπη. Να αγαπάμε τον Κύριο μέχρι να φύγει τελείως ο φόβος με όλα του τα παρεπόμενα. Ο αγώνας των Χριστιανών διεξάγεται προ παντός με πνευματική ανδρεία.

Κατά τους πατέρες οι τέσσερες μεγάλες αρετές που χαρακτηρίζουν τον Χριστιανό είναι η φρόνησις, η σοφία, η δικαιοσύνη και η ανδρεία. Η ανδρεία κυβερνά τις σωματικές αισθήσεις για να μη μολύνεται από την αμαρτία η καρδιά του ανθρώπου που συνιστά τον εντός ημών άνθρωπο. Η ανδρεία αναγεννάται και επωάζεται στον νου του ανθρώπου. Όσο ο νους του ανθρώπου είναι καθαρός και κάθε μέρα καθαίρεται τόσο περισσότερο τολμηρός είναι ο άνθρωπος. Και βγαίνει στον κόσμο και το διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι είναι Χριστιανός και το διαλαλεί και το χαίρεται και αποκτά μια τέτοια ευτολμία και παρρησία που την χαίρεται πρώτα η ψυχή του. «Ανδρεία ψυχή νουν αποθανόντα ανέστησε» (Ιωάννης Κλίμακος).

Και οι πιο δύσκολοι και αμαρτωλοί άνθρωποι την ώρα της δικής τους δοκιμασίας εμπιστεύονται αυτόν  τον άνθρωπο που έχει αποβάλει την δειλία από την ψυχή του. Η ανδρεία είναι αναγκαία για την ομολογία της πίστης.»

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass