Ανακαινίζονται τα Επείγοντα στο ΓΝΛ

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ - ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2023 14:02

Κλιμάκιο μηχανικών του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Λάρισα και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου να εξετάσει με τη διοίκηση του ιδρύματος την επικείμενη αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Υποδομές υγείας-Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων», χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αναλάβει συνολικά να δημοπρατήσει έργα σε 96 Νοσοκομεία και περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ, με προϋπολογισμό 453 εκατ. ευρώ.
Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανέγερση κτιρίων για την προσθήκη νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων Κλινικών και Μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία και την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών των Κέντρων Υγείας και των ΠΠΙ.
Πρόκειται για παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα, δεδομένου ότι θα συμβάλλουν στη ριζική αναμόρφωση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα συμβάλλουν, επίσης, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της επίτευξης των εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός Μονάδων Υγείας θα αναβαθμιστεί ενεργειακά.
Για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επιλέχθηκε η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με συνολικό προϋπολογισμό 1,42 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα πρότυπα λειτουργίας των ΤΕΠ, πέντε περίπου χρόνια μετά την ανακαίνισή του.
Ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου έχει εκπονήσει μια προμελέτη των αναγκαίων παρεμβάσεων, σύμφωνα με την οποία στον ανασχεδιασμό θα περιλαμβάνονται σοβαρές ανακατασκευές βελτίωσης των διαρρυθμίσεων των χώρων, ώστε να αυξηθεί η λειτουργικότητα του ΤΕΠ, αντικατάσταση των εσωτερικών επικαλύψεων (δάπεδα-ψευδοροφές), των εσωτερικών κουφωμάτων, καθώς και εκτεταμένες αντικαταστάσεις των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Τέλος, θα διαμορφωθούν χώροι για την νέα πτέρυγα με υπηρεσίες παιδιατρικής.
Στόχος των εργασιών είναι η διακριτή δημιουργία χώρων προσέλευσης και διαλογής ασθενών, επέκταση των χώρων εξέτασης ασθενών, ανάπτυξη ειδικών ιατρείων, τμήμα παιδιού σε νέα πτέρυγα, σε όμορο όροφο, συνδεδεμένη με τον ανελκυστήρα, βραχείας νοσηλείας, διοικητικής υποστήριξης και χώροι προσωπικού.
Αναλυτικά στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις προβλέπονται, μεταξύ άλλων, διαμόρφωση εισόδου – πρόσβασης ασθενών, διαμόρφωση νέου χώρου διαλογής (Triage), χώρος αναμονής ασθενών (αυτόματη πόρτα εισόδου, WC, γκισέ υποδοχής ασθενών κ.λπ.), διαμόρφωση διακριτής περιοχής προσωπικού, αντικατάσταση όλων των θυρών απομόνωσης διαδρόμων, χώρος απολύμανσης και WC ΑμεΑ, αντικατάσταση λήψεων ιατρικών αερίων και ενίσχυση αυτών και αντικατάσταση σε κονσόλες νοσηλείας ιατρικών αερίων βραχείας, διαμόρφωση θαλάμου αρνητικής πίεσης και εγκατάσταση νέων σωμάτων κλιματισμού νωπού αέρα για office-triage και αντικατάσταση στοιχείων κλιματισμού (funcoil).
Επίσης, ηλεκτρικό δίκτυο, ενίσχυση και αύξηση σε αριθμό ρευματοληπτών, ανακαίνιση WC κοινού, βραχείας και προσωπικού, αντικατάσταση ψευδοροφής με αντιμικροβιακό υλικό και φωτισμός, κεντρική αποθήκη ΤΕΠ ανακαίνιση εξοπλισμός, αντικατάσταση με αντιμικροβιακά υλικά των πάγκων εργασίας εξεταστηρίων, γκισέ γραμματείας, πάγκος χώρου διαλογής κ.λπ., αντικατάσταση εσωτερικού ανελκυστήρα δύο στάσεων και δαπέδου, διαμόρφωση χώρων (ιατρεία παιδιατρικής, αναμονή, βραχεία εφημερίο κ.λπ.) και νέο δίκτυο ιατρικών αερίων με σταθμό και κονσόλες λήψεων.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να εγκριθεί εντός του Ιουλίου από τον τεχνικό σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στη διακήρυξη για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής.
Εφόσον το χρονοδιάγραμμα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, ο ανάδοχος εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί και θα ξεκινήσει την κατασκευή του έργου στις αρχές του επόμενου χρόνου.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass