Επιβάτες καταθέτουν στον Εφέτη Ανακριτή

ΘΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ 3 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΣΕ ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ - ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Η ΜΗΝΥΣΗ ΤΩΝ 45 ΓΟΝΕΩΝ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2023 15:02

Με καταθέσεις επιβατών, ο εφέτης ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης συνεχίζει

από σήμερα το πρωί τη δικαστική διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 σημειώθηκε η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Συνολικά 16 επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας θα κληθούν με τις καταθέσεις τους να περιγράψουν τις συνθήκες εκείνες που επικράτησαν τις πρώτες ώρες μετά την πρωτόγνωρη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών που στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβαίνοντες, ενώ άλλοι 180 επιβάτες τραυματίστηκαν. Στο ίδιο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν και αστυνομικοί που πρώτοι έφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος, με την ανάκριση που διεξάγει ο κ. Μπακαΐμης να βαίνει προς το τέλος σε ό,τι αφορά πάντα τις μαρτυρικές καταθέσεις.
Απομένει να απολογηθούν τα πέντε νυν και πρώην στελέχη του ΟΣΕ, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα (αλλά διά παραλείψεως) για τα ίδια αδικήματα με αυτά που οδήγησαν στην προφυλάκιση τον Σταθμάρχη και τον Επιθεωρητή.


ΝΕΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Έως τώρα ο νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης, Ζαχαρίας Στουρνάρας, έλαβε νέα προθεσμία και θα απολογηθεί στις 10 Ιουλίου. Για τις 12 Ιουλίου έλαβε νέα προθεσμία για να απολογηθεί ο νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων, Ιωάννης Παληοθόδωρος. Για σήμερα είναι προγραμματισμένο να απολογηθεί ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων, Κων. Μουρουδέλης, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένο να απολογηθούν, ο πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ , Πέτρος Πανόπουλος, καθώς και ο πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ, Γρηγόρης Σαμπατακάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία στελέχη του ΟΣΕ που είναι προγραμματισμένο να απολογηθούν σήμερα και αύριο αναμένεται να ζητήσουν νέες προθεσμίες.

ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Υπενθυμίζεται πως σε βάρος των πέντε ασκήθηκαν διώξεις με αφορμή τη μη αποκατάσταση της λειτουργίας της Ενιαίας Τηλεδιοίκησης Λάρισας στο τμήμα Δομοκός-Πλατύ μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουνίου 2019 στο ύψος του Εργοστασίου Ζαχάρεως. Όπως επίσης και για τη μη λειτουργία της φωτοσήμανσης της γραμμής στο τμήμα Λάρισας-Νέων Πόρων και τέλος για την ελλιπή λειτουργία του συστήματος GSM R (δικτύου κινητής τηλεφωνίας σιδηροδρόμου). Στο μεταξύ, οι διαπιστώσεις για τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας, όπως αυτές περιγράφονται στο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων, εκτιμάται πως θα οδηγήσουν στην άσκηση νέων διώξεων και μάλιστα άμεσα.

ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Η ΜΗΝΥΣΗ ΤΩΝ 45 ΓΟΝΕΩΝ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής, διαβίβασε λόγω αρμοδιότητας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών τη μήνυση των γονέων, μήνυση η οποία διά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα διαβιβαστεί στη Βουλή, ως μόνη αρμόδια σύμφωνα με το Σύνταγμα για να ασκήσει «δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση» κατά πολιτικών προσώπων. Αντίγραφο της μήνυσης διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, προκειμένου να κριθεί η συσχέτισή της στη δικογραφία της κύριας ανάκρισης που διενεργεί ο κ. Μπακαΐμης. Πρόσφατα, όπως είναι γνωστό, συνολικά 45 συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας μια πολυσέλιδη μήνυση η οποία ξεπερνά τις 300 σελίδες.Οι συγγενείς των θυμάτων, όπως είχε τονίσει σε δήλωσή του προσερχόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, Χρήστος Κωνσταντινίδης, «κατονομάζοντας τους υπαίτιους του εγκλήματος των Τεμπών» μήνυσαν συνολικά 17 «βασικούς υπεύθυνους». Μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, πρώην υπουργοί Μεταφορών των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργοί Υποδομών, Γενικών Γραμματέων Μεταφορών, της προέδρου της ΡΑΕ, πρώην προέδρου και διεύθ. συμβούλου, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, όπως και κατά προέδρου και διευθ. συμβούλου της Hellenic Train.             Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass