«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΑΠΚΟΥΛΕ

Κερδίζει χώρους το πράσινο στη Λάρισα

* Δυσανάλογος ο όγκος δουλειάς με το προσωπικό της Υπηρεσίας

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2014 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:29

Της Λένας Κισσάβου

Η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιαστικής Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Λάρισας, κ. Δέσποινα Αράπκουλε, με κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πρασίνου, περιοδεύει σε όλη την πόλη και στα χωριά του Δήμου, όπου καταγράφει τα έργα πρασίνου, που θα πρέπει να γίνουν, για την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων και τα οποία θα ενταχθούν στο νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2015. Ναι μεν ξεκινά ένας προγραμματισμός δράσης με σκοπό την ανάπτυξη του πρασίνου, αλλά μέσα σε συνθήκες που κάνουν δύσκολη αυτή την πορεία και κυρίως με τον μικρό αριθμό εργατικού δυναμικού που έχει πλέον η υπηρεσία.

Τα σχέδια για το μέλλον όμως συνεχίζονται, για να παραμείνει αλώβητο από την κρίση το ζωοποιό στοιχείο της πόλης, το πράσινο, και οι προσπάθειες εντείνονται, όπως διαφαίνεται από τα λεγόμενα της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Αράπκουλε και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρισας κ. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, με τους οποίους μιλήσαμε για όλα αυτά. «Από το να κλαδέψουν το δέντρο μέχρι να ξεχορταριάσουν το οικόπεδο στην πόλη. Από το να δημιουργήσουν μια σύνθεση φυτών σε κοινόχρηστο χώρο, μέχρι να περιποιηθούν τον δημοτικό λαχανόκηπο. Και από το να μαζέψουν τους σωρούς φυτομάζας πολιτών που κλάδεψαν τα δέντρα στην αυλή τους, μέχρι να φυτέψουν νέα δενδρύλλια, σε διάφορα σημεία της Λάρισας, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρασίνου, δίνουν καθημερινή μάχη με τον χρόνο», μας είπαν.

«Οι χώροι πρασίνου αυξήθηκαν και το προσωπικό ακολουθεί σταθερά, με τις συνταξιοδοτήσεις, μειωτική πορεία, περιμένοντας κάθε φορά την ενίσχυση της Υπηρεσίας με τους «πενταμηνίτες», για να καταφέρει να αντεπεξέλθει στον μεγάλο όγκο δουλειάς, που είναι 660 χώροι πρασίνου, 2.500 στρέμματα πράσινου και 18.500 δέντρα στα πεζοδρόμια της Λάρισας» - ενημερώνει η κ. Αράπκουλε.

Για όλα αυτά υπάρχουν σήμερα 40 άτομα προσωπικό.

Προκειμένου να δείξει το μέγεθος της μείωσης ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι το 1997 το προσωπικό της υπηρεσίας Πρασίνου αριθμούσε 180 άτομα με τους εποχικούς (που τότε ήταν οκτάμηνης απασχόλησης) και σήμερα 2014 είναι 95 άτομα, με τους εποχικούς που προσλαμβάνονται οι συμβάσεις των οποίων έχουν διάρκεια από δύο μέχρι και πέντε μήνες.

Σύμφωνα με την κ. Αράπκουλε, αναμένεται η έγκριση νέων συμβάσεων εποχικών στην Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, για προσωπικό που θα απασχοληθεί πέντε μήνες. Βέβαια η υπηρεσία ζήτησε 50 άτομα, αλλά είναι άγνωστο ακόμη αν θα εγκριθεί το σύνολό τους.

Και ενώ ο όγκος δουλειάς είναι δυσανάλογος των ατόμων της Υπηρεσίας, σταδιακά προστίθεται κι άλλος, λόγω δημιουργίας νέων τεχνικών έργων στην πόλη, όπως πρόσφατα η παράδοση 50 στρεμμάτων χώρων πρασίνου, προς διαμόρφωση, στην τάφρο Χατζηχαλάρ, στη συνοικία της Νεάπολης. Συνεργεία της υπηρεσίας ήδη εργάζονται εκεί, τοποθετώντας χορτοτάπητα και φυτεύοντας δέντρα.

Επίσης η υπηρεσία καλείται να διαμορφώσει τους χώρους πρασίνου που θα δημιουργηθούν στο νέο έργο της οδού Καράγιωργα.

Το έργο είναι σε εξέλιξη και προβλέπεται να γίνουν φυτεύσεις και ανάλογες συνθέσεις πρασίνου, τόσο στον κόμβο όσο και στη νησίδα. Η χρηματοδότηση αυτών εντάσσεται σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Οι ανάγκες της υπηρεσίας σε φυτά, καλύπτονται κατά 90% από το φυτώριό της, το οποίο μάλιστα είναι επισκέψιμο, για συλλόγους που επιθυμούν να ενημερωθούν για τη λειτουργία του και τα φυτά.

Να σημειωθεί ότι λόγω των αυξανόμενων αναγκών, δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό σύστημα άρδευσης για το 80% των 660 χώρων πρασίνου στην πόλη, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ, το οποίο ελέγχεται από κεντρική μονάδα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας.

Παράλληλα έχει κατατεθεί πρόταση από την Υπηρεσία Πρασίνου στην ΔΕΥΑΛ, να συνταχθεί μελέτη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα νερά του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση στη Λάρισα, για λόγους οικονομίας νερού.

Στο πλαίσιο των φιλόδοξων σχεδίων επίσης, είναι και η δημιουργία μιας μονάδας κομποστοποίησης της φυτομάζας, που συγκεντρώνεται στην περιοχή του Μεζούρλου (κλαδιά από κλάδεμα, φύλλωμα χόρτα κ.α. από τις εργασίες που γίνονται στην πόλη).

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

-ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Η κ. Αράπκουλε, υποστηρίζει ότι στις προτεραιότητές της είναι η αναβάθμιση του περιαστικού πρασίνου, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά και στο πλαίσιο αυτού γίνονται προσπάθειες να ...γιατρέψει επιτέλους και μια «πληγή», το Αισθητικό Αλσος.

 «Το άλσος χρειάζεται ριζική διαμόρφωση. Είναι μεγάλο έργο με υψηλό κόστος. Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα για χρηματοδότησή του, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε...».

Παράλληλα μια σειρά έργων καλείται να αναλάβει το επόμενο διάστημα η υπηρεσία και σύμφωνα με την κ. Αράπκουλε είναι τα εξής:

-Διαμόρφωση χώρων πρασίνου κατά μήκος της οδού Καραμανλή. Ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη, από την Υπηρεσία Πρασίνου.

-Διαμόρφωση χώρων πρασίνου, στον κόμβο της ΔΕΥΑΛ. Συντάσσεται μελέτη.

-Ξεκινά εντός του 2015, το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Λάρισας και συγκεκριμένα διαμόρφωση χώρων με φύτευση πρασίνου, στη συνέχεια του πεζοδρόμου της οδού Βενιζέλου προς τον κόμβο, περιμετρικά της εκκλησίας του Αγίου Αχιλλίου, στους δρόμους από το λόφο του Φρουρίου προς την οδό Βενιζέλου και στα σημεία των μνημείων του Φρουρίου.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.

-Δημιουργία ταρατσόκηπων στο Δημαρχείο Λάρισας, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας και στον 11ο Παιδικό Σταθμός Λάρισας (οδός Λαγού). Προβλέπεται βιοκλιματική μόνωση των κτιρίων. Το έργο έχει δημοπρατηθεί.

-Αρδευτική υποδομή στον χώρο της πρώην εμποροπανήγυρης Γιάννουλης, για προετοιμασία φύτευσης δέντρων.

-Τέλος στόχος είναι να αξιοποιηθεί το Μεζούρλο και όπως είπε η κ. Αράπκουλε: «Το Μεζούρλο, είναι μια περιοχή που πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω για να μπορούν οι Λαρισαίοι να απολαμβάνουν αυτόν τον χώρο πρασίνου. Ένα τμήμα του τουλάχιστον στοχεύουμε να το διαμορφώσουμε με παγκάκια, μονοπάτια και διάφορα άλλα έργα, για να δοθεί προς χρήση. Να σημειωθεί ότι, στην περιοχή έχουν φυτευτεί 25.000 δέντρα και καθημερινά υπάρχει συνεργείο, που περιποιείται τον χώρο. Επίσης έχει γίνει πρόταση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να ενταχθεί έργο πυρασφάλειας μέσα ΕΣΠΑ, για την περιοχή».

ΝΑ «ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ»

ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ...

Παρόλο που ισχυρίζονται, η κ. Αράπκουλε και ο κ. Παπαδόπουλος, ότι «Η αναγκαιότητα του πρασίνου έχει περάσει στον κόσμο...», έρχεται σε αντίθεση το γεγονός των συχνών και μεγάλων καταστροφών που του προκαλούν οι πολίτες.

«Πρόκειται για θέμα παιδείας...», τόνισε η κ. Αράπκουλε, η οποία σχεδιάζει να «χτυπήσει» το κακό στη ρίζα του. Πώς; «Θα απευθυνθώ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας, προκειμένου να προγραμματίσουμε μια σειρά ενημερωτικών ομιλιών στους μαθητές, για το πράσινο της πόλης, από στελέχη της υπηρεσίας Πρασίνου.

Ετσι ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά και να συμβάλουμε στη διδασκαλία αρχών που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος», εξηγεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass