Αυλαία με απαιτητικά θέματα

ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2023 14:06

Της Νατάσας Πολυγένη

Πανελλαδικές τέλος για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Ολοκληρώθηκε

χθες ο βασικός κύκλος των εξετάσεων με τρία μαθήματα προσανατολισμού και συγκεκριμένα, Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκο Ζέρβα η διαδικασία κύλησε ομαλά και στα 28 εξεταστικά κέντρα της Λάρισας και οι εξετάσεις συνεχίζονται με τα ΕΠΑΛ. Όσον αφορά τα θέματα που έπεσαν χθες, στην Ιστορία οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι δεν θα αντιμετώπισαν δυσκολίες. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις καθηγήτριες του Φροντιστηριακού Ομίλου Πρότυπο Γιούλα Πατήλα και Αμαλία Φολούλη «Τα θέματα στο μάθημα της Ιστορίας προσανατολισμού χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά και κλιμακούμενης δυσκολίας. Καλύπτουν όλη την εξεταστέα ύλη. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις απαντήσεις. Στην ομάδα Β, στο Γ1, συνδυάζεται το κεφάλαιο της οικονομίας του 19ου αιώνα με το προσφυγικό του 19ου αιώνα, γεγονός το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους μαθητές. Το Δ1 θέμα περιορίζεται στον παρευξείνιο ελληνισμό». Η εκτίμηση του καθηγητή Σπύρου Σπυριδάκη για το μάθημα της οικονομίας είναι ότι τα θέματα ήταν απαιτητικά και καλύπτανε όλο το εύρος της ύλης και σχολιάζει: «Τα θέματα ήταν απαιτητικά και καλύπτανε όλο το εύρος της ύλης. Στην πρώτη ομάδα οι προτάσεις ήταν σαφείς χωρίς καμιά ιδιαίτερη δυσκολία, εκτός από το Α2 όπου υπάρχει λάθος διατύπωση από το σχολικό βιβλίο. Στη δεύτερη ομάδα παρόλο που το θέμα ήταν ένα από τα αναμενόμενα, ορισμένοι μαθητές θα αντιμετώπισαν δυσκολία ως προς την ευστοχία των απαντήσεών τους. Στην τρίτη ομάδα απαιτείται ευχέρεια στις πράξεις και καλή γνώση των μαθητών στις λεπτομέρειες των θεωρητικών ερωτημάτων. Στην τέταρτη ομάδα οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθούν τη μεταβολή που επιφέρει τεχνολογία για να απαντήσουν εύστοχα. Επίσης πρέπει να είναι εξοικειωμένοι στην κατασκευή διαγραμμάτων».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι φυσικοί Γιάννης Κρεμαστάς και Αλέξανδρος Παπαγεωργίου σχολιάζουν ότι τα θέματα που έπεσαν στη Φυσική ήταν ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης αλλαγής της ύλης. «Επέτρεπαν στους μαθητές να φτάσουν σχετικά εύκολα και γρήγορα στο Γ’ θέμα. Στα θετικά ότι εξετάστηκε μεγάλο μέρος της ύλης, αλλά στα αρνητικά ότι εστιάζεται η προσοχή σε 2 κυρίως κεφάλαιά της (ηλεκτρομαγνητισμό και ταλάντωση). Αναλυτικότερα:
Θέμα Α: θεωρία, χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.
Θέμα Β: χωρίς κάποια δυσκολία, λύνονται γρήγορα, όλα από τη νέα ύλη που προστέθηκε.
Θέμα Γ: παραλλαγή άσκησης του σχολικού με απαιτητικά Γ3 και Γ4, για καλά προετοιμασμένους στο κεφάλαιο αυτό.
Θέμα Δ: συνδυαστικό πρόβλημα με αρκετά υποερωτήματα, απαιτεί προσοχή και χρόνο για να λυθεί ειδικά στα Δ3, Δ5.
Σε σχέση με πέρσι κρίνονται συνολικά ως περίπου ίδιου βαθμού δυσκολίας». Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος αναφέρει ότι τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, που καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος της ύλης, με σαφή αναφορά στο σχολικό βιβλίο, ορθώς επιστημονικά διατυπωμένα και μικρότερης έκτασης σε σχέση με τα περσινά θέματα. Τα θέματα ανταποκρίνονται στο επίπεδο και στις απαιτήσεις του διαγωνισμού Φυσικής Πανελληνίων Εξετάσεων, είναι στο πνεύμα του σχολικού βιβλίου και καλύπτουν μεγάλη έκταση ύλης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΑΛ
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ συνεχίζουν τις εξετάσεις σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου και θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 15 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ) και Ψηφιακά Συστήματα. Την Παρασκευή 16 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων ειδικότητας με την εξέταση των εξής μαθημάτων: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ -ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Τη σκυτάλη των Πανελλαδικών θα έχουν από τις 17 έως και τις 29 Ιουνίου οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων. Αυτή την εβδομάδα στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών. Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass