Αυλαία σήμερα για τις Πανελλήνιες

*Σε παραλίες και μπαράκια αναμένεται να το γιορτάσουν οι μαθητές

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2023 14:04

Με τα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής και της Οικονομίας ολοκληρώνονται

σήμερα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα ΓΕΛ, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πέσει η αυλαία και για τους μαθητές και τις μαθήτριες των ΕΠΑΛ, για να ακολουθήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και για μιάμιση περίπου εβδομάδα τα ειδικά και μουσικά μαθήματα. Ωστόσο, για την πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών, το τέλος ενός κύκλου -γεμάτου διάβασμα, ξενύχτια, αγωνία και άγχος- μόλις έκλεισε και μένει να φανεί τι καρπούς θα αποφέρει. Αυτό, όμως, δεν απασχολεί στην παρούσα φάση τους τελειόφοιτους, για τους οποίους προτεραιότητα έχει να γιορτάσουν την προσπάθειά τους και τους κόπους τους με τους φίλους και τις φίλες τους στην πιο κοντινή παραλία.
Είναι κάτι σαν άγραφος νόμος ότι με το τέλος των εξετάσεων -είτε των Πανελληνίων είτε των προαγωγικών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια- όλοι και όλες ξεχύνονται στις παραλίες για την «πρώτη» τους βουτιά. Κάτι όπως το μπουγέλο την τελευταία σχολική μέρα στο Δημοτικό. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που προσέρχονται στο σχολείο με το μαγιό κάτω από τα ρούχα και την πετσέτα στο χέρι ή σε ένα σακίδιο και με το που βγαίνει και ο τελευταίος της παρέας από την τάξη τρέχουν να προλάβουν το τρένο για Πλαταμώνα ή το ΚΤΕΛ για Αγιόκαμπο… Βέβαια, πολλοί περνάνε πρώτα μια βόλτα από το φροντιστήριο να μιλήσουν με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, αναλύοντας τα θέματα και βλέποντας τις απαντήσεις, και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τη μέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, όποτε και θα προσέλθουν πάλι με κουτιά από γλυκά στα χέρια για να πουν το τελικό αντίο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Σήμερα αναμένεται, λοιπόν, με τη λήξη των Πανελλαδικών, καιρού επιτρέποντος, τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων για τις παραλιακές περιοχές να γεμίσουν από νέα παιδιά και χαρούμενες φωνές. Τι καλύτερο από το να ξεκινήσουν τις διακοπές τους με μια πρώτη απόδραση στη θάλασσα, μετά από τόση προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τρέχοντας από το σχολείο στο φροντιστήριο και τα ιδιαίτερα και πάλι στο σπίτι για έναν μαραθώνιο διαβάσματος, ώστε να «γράψουν» και να διαβούν με το καλό τον Σεπτέμβρη τις πύλες της Σχολής που θα επιλέξουν. Οι συζητήσεις, λοιπόν, για τα θέματα, τα μαθήματα, τις εξετάσεις, τα αποτελέσματα προσωρινά παγώνουν -μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και να έρθει η ώρα του μηχανογραφικού- και τα σχέδια για διακοπές και εκδρομές «παίρνουν μπροστά». Άλλωστε, όλοι το δικαιούνται μετά από τόσο καιρό που ήταν χωμένοι μέσα στα βιβλία, παλεύοντας να εμπεδώσουν την ύλη και λύνοντας τη μία άσκηση μετά την άλλη. Εκεί, λοιπόν, πάνω στις ψάθες και τις ξαπλώστρες, κάτω από τις ομπρέλες, αράζοντας ο ένας γύρω από τον άλλον, με τα κινητά και τον καφέ στα χέρια αναμένεται να ψάξουν ποιο νησί θα επισκεφθούν, να κοιτάξουν για καταλύματα και εισιτήρια, και να κάνουν το πλάνο των διακοπών τους.
Όσο για αυτούς που θα «τρενάρουν» την εξόρμησή τους στα παράλια ή που ο καιρός θα τους ανατρέψει τα σχέδια, φαίνεται πως το αποψινό βράδυ περιλαμβάνει έξοδο στους χώρους αναψυχής και εστίασης της πόλης και νυχτοπερπατήματα. Τα προεόρτια, δηλαδή, -ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, άλλωστε όλοι το δικαιούνται για την προσπάθεια και μόνο που έκαναν- θα εορταστούν στα μπαράκια και τα κλαμπ της Λάρισας, χορεύοντας και τραγουδώντας σε ξέφρενο ρυθμό. Οι πιο «μερακλήδες», βέβαια, δεν αποκλείεται να το γιορτάσουν με τσιπουράκι ή μπιρίτσα και φυσικά σουβλάκια στις ταβέρνες του Λόφου και των συνοικιών. Από την άλλη, μιας και η αυλαία των Πανελληνίων πέφτει Δευτέρα, δηλαδή μέρα εργάσιμη, που δεν ενδείκνυται για ξεφάντωμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να οργανώσουν ξέφρενο πάρτι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σε ταράτσες και αυλές, με ψηστήρι και τα συναφή, παίρνοντας τον χρόνο τους για να οργανωθούν καλύτερα, προμηθευόμενοι όλα τα απαραίτητα, από αλκοόλ και φαγητό μέχρι κονσόλες και ηχεία, μπαλόνια και ντισκομπάλες, γιορτάζοντας όπως τους πρέπει…
Σοφία Καραΐσκου

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass