Βατά θέματα σε Λατινικά- Πληροφορική, χρονοβόρα της Χημείας

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΛ -ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2023 13:26

Της Νατάσας Πολυγένη
Το προτελευταίο τους μάθημα έδωσαν χθες Πέμπτη οι μαθητές κι οι μαθήτριες των ΓΕΛ για τις Πανελλήνιες 2023. Οι υποψήφιοι/-ες εξετάστηκαν στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), στη Χημεία (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών

Υγείας) και στην Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Τα θέματα που έπεσαν και στα τρία μαθήματα κρίνονται σε γενικές γραμμές βατά για καλά προετοιμασμένους/-ες μαθητές/-τριες, αν και στη Χημεία υπήρξαν απαιτητικά σε χρόνο ερωτήματα.
Οι καθηγητές Νίκος Χατζηαβραάμ και Γιώργος Σιαφάκας του Φροντιστηριακού Ομίλου «Πρότυπο» σχολιάζουν για την Πληροφορική ότι τα θέματα που έπεσαν ήταν βατά για τους/τις προετοιμασμένους/-ες μαθητές/-τριες και ελαφρώς πιο εύκολα από τα αντίστοιχα περσινά.
Επίσης, προσθέτουν πως «εξετάζουν μεγάλο εύρος της ύλης και την ικανότητα των μαθητών/-τριών να απαντήσουν σε στοιχειώδη και ουσιαστικά ερωτήματα. Υπάρχει κλιμάκωση στα θέματα, ωστόσο απουσιάζει το ιδιαίτερα δύσκολο ερώτημα, το οποίο θα απαντηθεί μόνο από λίγους. Αναλυτικά:
Θέμα Α: Κλασικά θέματα θεωρίας και κατανόησης.
Θέμα Β: Θέματα κατανόησης της ύλης, τα οποία εξετάζουν μεγάλο εύρος της. Το Β2 αφορούσε περισσότερο γλωσσική κατανόηση.
Θέμα Γ: Κλασικό θέμα άγνωστου αριθμού επαναλήψεων με χρήση υποπρογράμματος. Ενδιαφέρουσα υλοποίηση υποπρογράμματος με ακέραια διαίρεση.
Θέμα Δ: Κλασικό θέμα πινάκων που καλύπτει μεγάλο μέρος της ύλης των πινάκων με υπολογισμούς κατά γραμμή, στήλη και ταξινόμηση διπλού κριτηρίου».
Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ήταν και τα θέματα των Λατινικών. Σύμφωνα με τις καθηγήτριες Γιούλα Πατήλα και Βιβή Πάπαρη, «οι καλά προετοιμασμένοι/-ες μαθητές/-τριες θα μπορούσαν να καλύψουν άριστα τις απαιτήσεις των ερωτημάτων.
Δόθηκαν προς εξέταση από το σχολικό βιβλίο αποσπάσματα από τα κείμενα 23 και 38. Η εισαγωγή ήταν χωρίς προβλήματα. Οι ερωτήσεις της γραμματικής και του συντακτικού δεν παρουσίαζαν σημαντικές δυσκολίες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη μετατροπή του ευθέος λόγου στον πλάγιο, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές».
«Τα θέματα στη Χημεία φέτος παρουσιάζουν καλή διατύπωση, με κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, αλλά χωρίς να καλύπτεται το σύνολο της ύλης. Είναι για καλά προετοιμασμένους/-ες μαθητές/-τριες, που έπρεπε να απαντούν γρήγορα, επειδή τα θέματα ήταν πολλά για τον καθορισμένο χρόνο. Είναι αυξημένης δυσκολίας έναντι των αντίστοιχων περσινών θεμάτων» σχολιάζει η καθηγήτρια Βάσω Ταμπόση.
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) για τη Χημεία επισημαίνει ότι βασική προϋπόθεση ήταν η διαχείριση χρόνου και αναλυτικότερα σχολιάζει «ΘΕΜΑ Α, Β Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στις απαντήσεις των θεμάτων, παρά μόνο το μέγεθος των απαντήσεων. ΘΕΜΑ Γ Αναμενόμενα ερωτήματα, όπου χρειάζονται προσοχή στις λεπτομέρειες των απαντήσεων και στη σωστή διαχείριση του χρόνου. ΘΕΜΑ Δ Διαβαθμισμένης δυσκολίας ερωτήματα, όπου απαιτείται σχεδιασμός της απάντησης, ώστε να προκύψει επιτυχία στο σύνολο των μορίων».
Το άγχος των μαθητών/-τριών αναμένεται να τελειώσει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, όπου οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν στην Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), στη Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στην Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και θα είναι και το τελευταίο μάθημα που θα δώσουν, εκτός φυσικά από τα ειδικά.
Αντίστοιχα, τα ΕΠΑΛ σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης και αύριο Σάββατο 10 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Στοιχεία Μηχανών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass