Η ΥΦΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΩΗΣ» ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αξίες η ασπίδα στους δαίμονες των εξαρτήσεων

* Θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Κέντρου Πρόληψης, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μιχ. Κατρίνης

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2014 13:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:28

 

Της Λένας Κισσάβου

«Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι η πρόληψη και η διαφύλαξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών. Ας τα «εμβολιάσουμε» με σπουδαίες αξίες και οράματα για να τα θωρακίσουμε από τους... δαίμονες των εξαρτήσεων που καραδοκούν», δήλωσε χθες η υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στα εγκαίνια του «Εργαστηρίου Ζωής», του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, «Ορφέας» του ΟΚΑΝΑ, που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Μανωλάκη στη Λάρισα.

Η υφυπουργός δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί στην προσπάθεια και στους στόχους του «Εργαστηρίου Ζωής» και υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ανάπτυξή του και στην καλύτερη λειτουργία του, προκειμένου να επιτελέσει τον σκοπό του, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την παιδική ηλικία από τις απειλές. Όπως ο Ορφέας, πρωτεργάτης του πολιτισμού, που μάγευε με τη μουσική του, νίκησε τον Πλούτωνα, έτσι και το Εργαστήρι Ζωής θα δίνει καθημερινά με τον πολιτισμό, τη μάχη με τους δαίμονες των εξαρτήσεων», τόνισε η κ. Παπακώστα.

Τη στήριξή του, αλλά και τη δέσμευσή του να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Κέντρου Πρόληψης στη Λάρισα, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μιχ. Κατρίνης, σε χαιρετισμό του, στο πλαίσιο των εγκαινίων. Ο κ. Κατρίνης ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Οι πρωτοβουλίες για συλλογικότητα είναι σήμερα η λύση από το αδιέξοδο. Οφείλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά, για να έχει όραμα, αυτόνομη σκέψη, βούληση…

Το Εργαστήρι Ζωής θα είναι ο κόμβος διασύνδεσης για τα παιδιά με τη δημιουργική πλευρά της ζωής. Ο ΟΚΑΝΑ στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, που βάζουν τον άνθρωπο στην κοινωνία. Τα αιτήματα του Εργαστηρίου θα βρούν ανταπόκριση από τον ΟΚΑΝΑ, το οφείλουμε στη νέα γενιά».

Τη στήριξή του δήλωσε σε σύντομο χαιρετισμό του και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός όπως και η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» Λάρισας κ. Λίτσα Λιακούλη, που σε ομιλία της αναφερόμενη στο όραμα του Εργαστηρίου Ζωής, στους στόχους του αλλά και στον ρόλο που φιλοδοξεί να έχει για την κοινωνία γενικότερα του νομού Λάρισας, τόνισε: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε χρέος να δείξουμε τον δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσοι νιώθουν τώρα περισσότερο ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν την ψευδαίσθηση της διαφυγής.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας εδώ και τρία χρόνια περίπου, εκφράσαμε δημόσια τη βούλησή μας και δεσμευθήκαμε να προχωρήσουμε στο θέμα της πρόληψης ακόμη πιο πέρα, ξεπερνώντας με τη δράση μας στερεότυπα που έχουν επικρατήσει και να αντιμετωπίσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τα πράγματα.

Επιδιώκουμε μέσα από τη δράση μας, τα προγράμματα πρόληψης να αποτελούν πρόταση άλλου ήθους και στάσεων ζωής, πέρα από τα στενά όρια της άσκησης υγειονομικής πολιτικής.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μόνο με παροχή πληροφοριών.

Απαιτείται η ύπαρξη ιδεολογικών στηριγμάτων, η χάραξη μιας πορείας ανάπλου, κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα που τείνει να υποκαθιστά τις ανθρωπιστικές αξίες, με πρόσκαιρες και ευκαιριακές καταναλωτικές- οικονομικές αξίες.

Γιατί η τέχνη της πρόληψης δεν είναι επάγγελμα, δεν μαθαίνεται.

Είναι τέχνη ζωής, που προϋποθέτει για την άσκησή της πίστη, ανθρωπιά και πορεία αυτογνωσίας.

Η φιλοσοφία μας είναι απλή: η στείρα παροχή πληροφόρησης δεν είναι πια αποτελεσματική. Όταν ο δάσκαλος δείχνει στο παιδί το φεγγάρι και εκείνο κοιτάζει το δάχτυλο, πρέπει να βρει άλλους τρόπους να του μιλήσει γι’ αυτό…

Εμείς με επίκεντρο τη συμβουλευτική και τις βασικές αρχές της, ανοίξαμε την πρόληψη στην κοινωνία».

ΑΡΩΜΑ …ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Η τελετή των εγκαινίων άρχισε με αγιασμό από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Λάρισας κ.κ. Ιγνάτιο και η εκδήλωση που ακολούθησε είχε …άρωμα παρελθόντος, δημιουργώντας ένα αρμονικό πάντρεμα του σήμερα με το νεοκλασικό κτίριο του 1900, που στεγάζεται το εργαστήρι και χθες φωταγωγήθηκε και ανέδειξε όλο του το μεγαλείο, αρχιτεκτονικής και αισθητικής εικόνας.

Ειδικότερα η εκδήλωση περιλάμβανε συναυλία με τον Κώστα Χατζή, μουσική, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις Λαρισαίων καλλιτεχνών, μουσική υπόκρουση του σαξοφωνίστα Βασίλη Νίκου και του πιανίστα Βασίλη Γκέκα, ο Λαρισαίος μαέστρος Χρ. Κτιστάκης παρουσίασε αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες με την Αμαλία Σδρόλια και τον Αστέριο Τσέτσιλα, των οποίων τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ελένη Ψύρρα,

παράσταση της σχολής χορού «Έκφραση» και του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Δέσποινας Μπουνίτση και με πρωταγωνιστές 15 μικρούς ηθοποιούς, εμφάνιση των «Βrazilentina», έκθεση με έργα του αείμνηστου φωτογράφου Τάκη Τλούπα, στον χώρο του κτιρίου, όπου επίσης υπήρχαν και εκθέματα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγίων Αναργύρων «Νοσταλ-γαία», του Συλλόγου Ανέργων Λάρισας «Ηλιαχτίδα», του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Γεωργίου.

Στο πλαίσιο όλων αυτών προσφέρονταν κεράσματα παραδοσιακά, λουκούμια, στραγάλια και καφές στη χόβολη, τσίπουρο και κρασί Τυρνάβου και γλυκό του κουταλιού, χαλβά Φαρσάλων, από τον γνωστό χαλβαδοποιό των Φαρσάλων, Αχιλλέα Καταραχιά.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μια άμαξα με άλογο πραγματοποιούσε βόλτες τα παιδιά στην πόλη, και μάλιστα την πρώτη βόλτα εγκαινίασαν η υφυπουργός κ. Παπακώστα με την κ. Λιακούλη, συνοδεύοντας παιδιά.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φιλ. Σαχινίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Μαμάρα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Δημ. Τάχος, οι δήμαρχοι Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος και Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Δημ. Δεληγιάννης, ο διοικητής της ΥΠΕ κ. Λάζ. Μακρής, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Κατσαρός, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass