Οι συχνές βροχές έφεραν ασθένειες

ΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2023 14:24

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε») Του Γ. Γκαντέλου

Μεγάλο πρόβλημα έχουν προκαλέσει στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας,

οι καθημερινές βροχοπτώσεις, με τους παραγωγούς να είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την καιρική αστάθεια. Και ενώ στις αρχές του Απρίλη οι βροχές ήταν ευεργετικές για τα σπαρτά, μετά από ένα μεγάλο διάστημα συνεχών βροχοπτώσεων παρατηρούνται αρκετές ζημιές. Συγκεκριμένα, στα τριφύλλια οι παραγωγοί έχουν χάσει δύο μαχαίρια μέχρι τώρα, καθώς δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια για να τα κόψουν. Στον βίκο έχει παρατηρηθεί ακαρπία λόγω των βροχών. Όλα αυτά επιβαρύνουν επιπλέον τους κτηνοτρόφους που θα βγουν να αγοράσουν κτηνοτροφικά προϊόντα, και λόγω των ζημιών, θα αναγκαστούν να αγοράσουν σε υψηλότερες τιμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη τους.
Ζημιές από τη βροχή καταγράφουν και τα όσπρια. Στις φακές υπάρχει το εξής παράδοξο, σε γόνιμα χωράφια παρατηρείται ακαρπία (δεν έχει δέσει), ενώ σε λιγότερο γόνιμα η κατάσταση είναι καλύτερη. Στα ρεβίθια οι παρατεταμένες βροχές ευνόησαν την ασκοχύτωση. Η ασθένεια αυτή, που προκαλείται από μύκητα, προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού, όταν επικρατεί υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, βροχή κ.ά. Στα φασόλια δεν καταγράφονται ακόμη μεγάλες ζημιές.
Τα κριθάρια είναι έτοιμα για αλωνισμό, εφόσον σταματήσει η βροχή, αναμένεται να διαπιστωθεί πόσο και αν τα έχει επηρεάσει. Στα σιτηρά οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις αρχίζουν να δημιουργούν -κατά τόπους- σημάδια ζημιών δημιουργώντας σκωρίαση.
Στα βαμβάκια καθημερινή βροχή έχει σοκάρει τα φυτά, δημιουργώντας σηψιρριζίες, μια ασθένεια που προκαλεί σήψη της ρίζας, που καθυστερεί την ανάπτυξή τους και απειλεί τα φυτά ακόμη και με την ξήρανσή τους. Επίσης, στα βαμβακόφυτα έχουν παρουσιαστεί προσβολές από έντομα, μελίγκρα, θρίπες κ.ά.
Μεγάλος νικητής στις καλλιέργειες από την παρατεταμένη καθημερινή βροχόπτωση είναι το καλαμπόκι που δεν επηρεάζεται από την καιρική αστάθεια που επικρατεί στον κάμπο, βοηθώντας το να αναπτυχθεί σωστά, μη δημιουργώντας προβλήματα.
Κλείνοντας οι αγρότες έχουν να διαχειριστούν εκτός από τις καιρικές συνθήκες και τις πολύ χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, το σιτάρι που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν τα αλώνια καταγράφει πολύ χαμηλή τιμή κοντά στα 0,25 λεπτά/κιλό.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass