ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΣΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Τα πεζοδρόμια των ....καταγμάτων!

* Αυξημένα τα ορθοπεδικά περιστατικά από τις πτώσεις σε πεζοδρόμια-ναρκοπέδια

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2014 13:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:26

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Η κατάσταση εδώ και χρόνια τώρα είχε φθάσει στο απροχώρητο και παρά τις καταγγελίες παθόντων πολιτών , η τότε δημοτική αρχή μάλλον... εκώφευε.

Ο λόγος για τα πεζοδρόμια της πόλης που έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε πεζοδρόμια καταγμάτων, θλάσεων , εκδορών και σοβαρών τραυματισμών κυρίως ορθοπεδικής φύσεως καθώς όλα τους σχεδόν, ακόμα και αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Λάρισας, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Παντού ελλοχεύουν παγίδες για τους πεζούς που έχουν όλων των ειδών τις μορφές που θα τις ζήλευαν ακόμα και οι ...ειδικές δυνάμεις !

Υπάρχουν λοιπόν σπασμένες πλάκες, λακκούβες κρυφές και φανερές, εξογκώματα από σιδεριές και κολώνες, τρύπες σε γυάλινα πλακάκια εξαερισμού υπογείων, κρυφά λούκια μισοσκαμμένα που φθάνουν μέχρι το δρόμο και μέσα σε όλα αυτά δίπλα τους και οι σιδεριές από σίδερα οικοδομής που τάχα προστατεύουν τα δενδράκια και που ουσιαστικά αποτελειώνουν τον άτυχο Λαρισαίο που στο πέσιμό του κινδυνεύει να σφηνωθεί πάνω τους!

Κάναμε μια γρήγορη περιήγηση στα πεζοδρόμια του κέντρου όπως στις οδούς Μανδηλαρά, Παπακυριαζή, 28ης Οκτωβρίου, Νεοφύτου, Λ. Κατσώνη κ.λ.π και η όλη κατάσταση είναι απογοητευτική.

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ, ΘΛΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

‘Όλα αυτά είναι τα κλασσικά που παθαίνουν οι συμπολίτες μας μετά από μία πτώση και πιο τυχεροί είναι οι νεαροί που έχουν λιγότερες πιθανότητες για σοβαρούς τραυματισμούς σε αντίθεση με τους έχοντες μια κάποια ηλικία και των οποίων η πτώση έχει σοβαρές παρενέργειες και επιπτώσεις.

Πανεπιστημιακός γιατρός , ορθοπεδικός χειρουργός και επίκουρος καθηγητής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο κ. Αριστείδης Ζιμπής μιλώντας στην «Ε» θα μας αναφέρει: «Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξημένα ορθοπεδικά περιστατικά που οφείλονται σε πτώσεις στα πεζοδρόμια της πόλης. Αφορούν συμπολίτες μας όλων των ηλικιών. Στους μεγαλύτερους έχουμε κυρίως κατάγματα, ενώ στους μικρότερους διαστρέμματα. Έχουμε στους μικρούς λοιπόν συνήθως διαστρέμματα ποδοκνημικής και στους πιο ηλικιωμένους κατάγματα ποδοκνημικής, ισχίου και άνω άκρων. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι αυτά τα γυάλινα τζαμάκια υπογείων που είναι τοποθετημένα σε πολλά πεζοδρόμια και εάν κάποιος σφηνώσει το πόδι του εκεί που κάποιο λείπει, τότε έχουμε απογαντισμό του μέλους (σ.σ γδάρσιμο μέχρι το κόκκαλο) αλλά μπορεί να φτάσουμε μέχρι και σε ακρωτηριασμό του μέλους.

Πολλά πεσίματα οδηγούν σε πολλαπλά χειρουργεία με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ο κόσμος διαμαρτύρεται σε εμάς και εάν υπήρχε κάποιο σύστημα καταγραφής των ατυχημάτων αυτών όπως υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τότε σίγουρα θα βλέπαμε τη σοβαρή και μεγάλη διάσταση του προβλήματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ...

Και επειδή χειμώνας έρχεται και τότε οι πτώσεις και τα ατυχήματα αυξάνονται ακόμα και στη μικρότερη διαδρομή μέσα στη Λάρισα, παραθέτουμε και ορισμένες οδηγίες... επιβίωσης:

• Βάδιζε αργά και προσεκτικά κυρίως όταν ο δρόμος έχει πάγο ή είναι γλιστερός ή είναι σκοτεινά.

• Σε περίπτωση που αισθανόμαστε άβολα και έχουμε αστάθεια χρήσιμη είναι η χρήση μπαστουνιού ή βακτηρίας.

• Σε γλιστερό δρόμο προτιμούμε να βαδίζουμε σε χώμα ή γρασίδι αντί πλακάκι ή άσφαλτο.

• Καλό είναι να φορούμε υποδήματα με αντιολισθητική σόλα (π.χ. κρεπ), και γενικά σκληρή και όχι εύκαμπτη σόλα.

• Σε μεγαλύτερη κυρίως ηλικία καλό είναι να ελέγξουμε την όραση κυρίως (παίζει ρόλο ώστε εύκολα να αποφεύγουμε ανωμαλίες και εμπόδια κατά την βάδιση), αλλά και την ακοή και τα αντανακλαστικά μας. Όσο μεγαλώνουμε τα αντανακλαστικά μας αμβλύνονται με αποτέλεσμα σε πιθανή πτώση να μην έχουμε την ετοιμότητα να προφυλαχτούμε προτάσσοντας τα χέρια μας, γι' αυτό παιδιά και ηλικιωμένοι πέφτουν πιο συχνά με το πρόσωπο και πιο ανώμαλα με αποτέλεσμα βαρύτερες κακώσεις.

• Σε περίπτωση πάγου ή χιονιού γύρω από το σπίτι χρήσιμο είναι να ρίξουμε αλάτι, να καθαρίσουμε τον πάγο και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας.

• Το να ασκούμαστε και να έχουμε καλή φυσική κατάσταση βοηθάει στην πιο σταθερή βάδιση και καλύτερη κίνηση διότι οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις κινούνται πιο αρμονικά.

• Μάθετε πόσο γερά είναι τα κόκκαλά σας: ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άντρες μετά τα 65 έτη θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ για να ελέγξουν την οστική πυκνότητα τους. Πολλά κατάγματα μετά από πτώση κυρίως αυτά στην περιοχή του καρπού και του ισχίου , δεν θα είχαν συμβεί αν δεν συνυπήρχε μαζί με την πτώση και ο παράγοντας της χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass