«Γκεμπελική η άποψη περί βιωσιμότητας του κράτους»

ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΜέΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2023 14:35

Για τις τρεις «χήνες» που γεννούν τα «χρυσά αυγά» για τους λίγους και μάλιστα να φεύγουν στα μακρινά νησιά Κέιμαν, μίλησε χθες βράδυ από τη Λάρισα, στην προεκλογική του ομιλία, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη ρήξη.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος σε πολίτες όλων των ηλικιών, μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο, αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα των «κόκκινων δανείων», στο «χρηματιστήριο ενέργειας», αλλά και στον τρόπο που λειτουργούν τράπεζες και Υπερταμείο για να ζητήσει από τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων σχεδίων. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην προσπάθεια για ουσιαστική ενότητα στον χώρο της Αριστεράς και στάθηκε στην παρουσία πολιτών από τον χώρο της Λαϊκής Ενότητας, οι οποίοι έβαλαν τις σημαίες τους δίπλα σ’ αυτές του ΜέΡΑ 25.
Ο κ. Βαρουφάκης θυμήθηκε ακόμη και τη χρονιά του δημοψηφίσματος, τότε που, όπως είπε, το «Όχι» έγινε «Ναι», χαρακτηρίζοντάς τη μια στιγμή μεγάλης προδοσίας που ακόμη και στο εξωτερικό το θυμούνται και του το αναφέρουν.
Κάνοντας την αυτοκριτική του είπε πως: «Εμείς που σταθήκαμε όρθιοι δεν καταφέραμε να συνασπιστούμε. Να γίνουμε μια γροθιά. Να πάμε κόντρα και στους τέως συντρόφους και σε ολόκληρο το μνημονιακό κατεστημένο», αλλά πρόσθεσε πως είναι μεγάλη χαρά του γιατί βρίσκονται πλέον και πάλι «μαζί».
Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται από την Κυβέρνηση περί βιωσιμότητας του κράτους, τα χαρακτήρισε αφηγήματα και την τακτική σαν εκείνη του Γκέμπελς κάνοντας λόγο για μεγάλα ψέματα.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ - ΝΗΣΙΑ ΚΕΪΜΑΝ
Αρχικά μίλησε για τον τρόπο που βγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα νησιά Κέιμαν μέσω του συστήματος «Ηρακλής» που εφαρμόζεται στα κόκκινα δάνεια.
Πρόκειται, είπε, για ένα περίπλοκο σύστημα που δεν έχει καμία σχέση με όσα μάθαμε από την ιστορία με τους Ισπανούς κατακτητές, αλλά και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. «Ούτε οι ναζί δεν το κατάφεραν να σκεφτούν κάτι τέτοιο» υπογράμμισε, αναλύοντας πώς εξαγοράζεται ένα δάνειο από έναν άνθρωπο που τον χτύπησε η κρίση και πόσο εύκολα αυτό πωλείται έναντι εξευτελιστικής τιμής και το τεράστιο περιθώριο κέρδος που φτάνει στα μακρινά νησιά και βαφτίζεται νόμιμο.
Τόνισε πως αν δεν υπέφερε τόσο πολύ ο λαός, θα έπρεπε να τους «χειροκροτήσουν» όλους όσοι το σκέφτηκαν, καθώς πρόκειται για κάτι μοναδικό που δεν είχε προηγούμενο, χαρακτηρίζοντάς το πραγματική λεηλασία των φτωχών.
Στάθηκε στις προτάσεις που ακούστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί προστασίας των πλειστηριασμών για έξι μήνες, αλλά αναρωτήθηκε τι θα γίνει μετά από αυτό το διάστημα. Μίλησε για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προστασία σαν τον Νόμο Κατσέλη, αλλά τόνισε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί πλέον με τον «Ηρακλή».
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στην ανάλυση του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» ξεκινώντας λέγοντας πως η Θάτσερ δεν ήταν τόσο σκληρή όσο και οι δικοί μας στην Ελλάδα. Εξήγησε πως τότε στην Αγγλία είχε αρχικά δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να αγοράσει μετοχές για να συγκρατηθούν οι τιμές στο ρεύμα μετά την ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας είπε πως κάθονται πέντε μεγάλοι «παίκτες» και σαν να βρίσκονται στο καφενείο αποφασίζουν πόσο τους συμφέρει να προχωρούν σε αυξήσεις.
Την ίδια ώρα έθιξε το ζήτημα της πρότασης που ακούστηκε να φορολογηθούν τα κέρδη αυτών των εταιρειών, όμως πάλι ανέλυσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς οι εταιρείες αυτές με μια κίνηση κρύβουν τα κέρδη τους και δεν φορολογούνται ποτέ. Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να καταργηθεί αυτό το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και να γίνει η επανασύσταση μιας ενιαίας δημόσιας ΔΕΗ με τον έλεγχο να γίνεται από την τοπική κοινωνία.
ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναφερόμενος στο θέμα του Υπερταμείου, το συσχέτισε ως παράδειγμα με όσα πρότεινε προ ημερών για το «Δήμητρα». Όταν τον ρώτησαν, είπε, πού έχει εφαρμοστεί ξανά το «Δήμητρα» και απάντησε πουθενά και πως θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τότε όλοι αντέδρασαν. Τότε τους θύμισε πως και το Υπερταμείο για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε…
Στο ζήτημα των τραπεζών είπε πως το μεγαλύτερο ποσοστό εκμετάλλευσης πελατών που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη είναι στην Ελλάδα, συγκρίνοντας απλά τα επιτόκια δανεισμού με τους τόκους των καταθέσεων.
Την εκδήλωση άνοιξε η υποψήφια βουλευτής κ. Ηρώ Διώτη κάνοντας λόγο για ανάγκη στήριξης μιας «διαφορετικής ατζέντας».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass