Αρχιερατικός Εσπερινός στη Βασιλική του Αγ. Αχιλλίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ - ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2023 13:20

Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στη Λάρισα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της Μητροπόλεώς μας Αγίου Αχίλλιου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού.
Ο Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε στην αρχαία Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και συμπροσευχομένου του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών.


Στο τέλος του Εσπερινού, ο Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο και τον ευχαρίστησε για τον κόπο στον οποίο υποβλήθηκε να ταξιδέψει από την πέμπτη ήπειρο και να έλθει να συνεορτάσει με όλη τη Λάρισα και όλη τη Θεσσαλία τον προστάτη και πολιούχο μας Άγιο Αχίλλιο, ενώ τον παρακάλεσε να απευθύνει υποστηρικτικό λόγο στους άρχοντες και τον πιστό λαό. Παράλληλα, ευχαρίστησε και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, για την άδεια χρήσης της αρχαίας Βασιλικής, η οποία παρίστατο στην ακολουθία του Εσπερινού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, λαμβάνοντας τον λόγο, εξέφρασε την ευχαριστία του προς τον φιλοξενούντα Ποιμενάρχη μας για την τιμητική του πρόσκληση να βρεθεί αυτές τις μέρες στην αγιοτόκο Λάρισα, σημειώνοντας τα εξής: «Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω ολόθερμα για την ευγενική σας πρόσκληση να έλθω, κυριολεκτικώς, από την άλλη άκρη της γης, από τη μακρινή Αυστραλία, από την πέμπτη ήπειρο, για να συμμετάσχω στη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας των Λαρισαίων και να προαστώ των λατρευτικών και πανηγυρικών εκδηλώσεων για τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη της Λαρίσης, Αγίου Αχιλλίου. Είμαι ευγνώμων για τη μεγάλη τιμή, για την αγάπη και την ευγένεια της καρδιάς σας, για τη φιλοξενία και τις περιποιήσεις σας».
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής προς τον φιλάγιο λαό της Λάρισας ξεκινώντας την εμπνευσμένη ομιλία του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Εδώ στην αρχαία και περίλαμπρη Βασιλική του προστάτου και πολιούχου της Λαρίσης, στην ιλαρή και γαλήνια αμφιλύκη του δειλινού, ψάλαμε τον αρχαίο ύμνο, την Επιλύχνιο Ευχαριστία, όπως αυτή λέγεται, που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων και αποτελεί έναν από τους παλαιοτέρους ύμνους της Εκκλησίας μας. Την ώρα που το φυσικό φως σιγά-σιγά σβήνει και χάνεται η Εκκλησία υμνολογεί το φως…!!! Όμως, δεν είναι αυτό το αισθητό και υλικό φως που λίγο-λίγο ξεθωριάζει και αφανίζεται, αλλά πρόκειται για ένα φως αλλιώτικο, διαφορετικό, άλλης φύσεως, άλλης ποιότητος, άλλης συστάσεως και καταστάσεως. Πρόκειται για ένα φως πέρα και έξω από τη φυσική πραγματικότητα και νομοτέλεια, ένα φως που αρχίζει να αχνοφέγγει «επὶ την ηλίου δύσιν» και που δεν γνωρίζει τέλος, αλλοίωση, αύξηση και μείωση, διότι, όπως ακριβώς, ελέχθη είναι φως έτερον, καινόν και αναστάσιμον».
Τους ύμνους απέδωσε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ», με χοράρχη τον διευθυντή αυτής, κ. Ιωάννη Μαυρομάτη.
Μετά το πέρας της τελετής και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος Λαρίσης, με υπεύθυνο τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας π. Νικηφόρο Κοντογιάννη, πραγματοποιήθηκε ιερά λιτανεία με κατεύθυνση τον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ανοίχτηκε και τέθηκε σε προσκύνηση η Λάρνακα των Λειψάνων του Μυροβλήτου μας Αγίου.
ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ
Νωρίτερα ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Ιερωνύμου, επισκέφθηκε το Επισκοπείο, όπου τον υποδέχθηκαν, μαζί με τη συνοδεία του, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερώνυμος, ο πρωτοσύγκελλος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, ο γενικός αρχιερατικός π. Νικηφόρος Κοντογιάννης, οι ιεροκήρυκες, οι αρχιερατικοί επίτροποι, οι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Μητροπόλεώς μας.
Στη σύντομη προσφώνησή του ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αποδοχή της προσκλήσεως να λαμπρύνει με την παρουσία του τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου και προστάτου μας Αγίου Αχιλλίου του θαυματουργού, ενώ από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για την τιμητική του πρόσκληση να προεξάρχει της πανηγύρεως του Αγίου Αχιλλίου, ενώ με την ευκαιρία της παρουσίας των συνεργατών της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου απηύθυνε πατρικές συμβουλές στους παρισταμένους κληρικούς και μίλησε για το έργο της εν Αυστραλία Αρχιεπισκοπής.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ
Σήμερα Σάββατο 13 Μαΐου το πρωί ΔΕΝ θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί ο Προεόρτιος Αναστάσιμος Εσπερινός και στις 8.00 μ.μ. η Παράκληση του Αγίου Αχιλλίου.
Αύριο Κυριακή 14 Μαΐου, στις 7.00 π.μ., Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 7.00 μ.μ. Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, επί τη εορτή του Αγίου Αχιλλίου, και Λιτάνευση των χαριτοβρύτων λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Αχιλλίου στην Κεντρική πλατεία, όπου θα τελεστεί αρτοκλασία από την εορτάζουσα Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Λάρισας και τον εορτάζοντα Εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας.
Μεθαύριο Δευτέρα 15 Μαΐου, στις 7.00 π.μ., Πανηγυρικός Όρθρος και πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο. Στις 7.30 μ.μ., Μεθέορτος Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μάνης, κ. Χρυσοστόμου.
Την Τρίτη 16 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ., Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Λουκά. Την Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., Εσπερινός, Παράκληση στον Άγιο Νικηφόρο τον λεπρό και εσπερινό κήρυγμα από τον π. Ραφαήλ, με θέμα «Ανάλυση Θείας Λειτουργίας». Την Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ., Εσπερινός και Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου Αχιλλίου. Την Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ., Εσπερινός και Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου Αχιλλίου. Το Σάββατο στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 7.00 μ.μ. Μέγας Αναστάσιμος Εσπερινός. Την Κυριακή 21 Μαΐου, στις 7.00 π.μ., Όρθρος και Θεία Λειτουργία. (Κλείσιμο της Λάρνακας των λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου).

AXILLEIOS_17.jpg

Επίτιμος δημότης Λάρισας ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11.30 π.μ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επίτιμος δημότης του Δήμου Λαρισαίων θα ανακηρυχθεί ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας προσκεκλημένος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης κ.κ. Ιερωνύμου και θα συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Λάρισας Αγιο Αχίλλιο.
Ειδικότερα, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, στις 11:30 π.μ., μετά από εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Λαρισαίων.
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος συνδέεται με τη Λάρισα, αφού έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση στη διδασκαλία της Βιοηθικής, καρπός των οποίων ήταν και το διδακτικό εγχειρίδιο που εξεδόθη, σε συνεργασία με την κ. Άννα Μαυροφόρου, υπό τον τίτλο: «Βιοηθικοί Προβληματισμοί στην Ιατρική Δεοντολογία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass