Σύντομες Ειδήσεις

2023-05-09 14:36:00

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2023 14:06

Εκδήλωση για την ανοσολογία

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Η Ανοσολογία συνομιλεί με τη Δημόσια Υγεία»

διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας σήμερα στις 7 το απόγευμα από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Κτίριο Κατσίγρα (Πλατεία Ταχυδρομείου). Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ακολουθούν ομιλίες ως εξής:
- Η σημασία των εμβολιασμών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας
Ευφημία Παπαδοπούλου-Αλατάκη καθηγήτρια Παιδιατρικής/Παιδιατρικής Ανοσολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέλος Δ.Σ. της ΕΕΑ.
- Η συμβολή της Ανοσολογίας στη μεταμόσχευση ιστών και οργάνων
Αικατερίνη Ταράση διευθύντρια Τμ. Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας Γ.Ν. Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας.
- Αυτοάνοσα νοσήματα: Σύγχρονες απόψεις που αφορούν την κοινωνία
Χριστιάνα Αντωνοπούλου-Καλιούλη διευθύντρια, επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη Τμ. Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», μέλος Δ.Σ. της ΕΕΑ.
- Υποδιάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών: μια πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία
Ματθαίος Σπελέτας καθηγητής Ιατρικής Ανοσολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας.
Θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί συλλόγων ασθενών, παρουσίαση με θέμα «Η εμπειρία της Υποσαχάριας Αφρικής» από εκπρόσωπο της Ομάδας Φοιτητών Εξωτερικής Αποστολής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και μουσική εκδήλωση.

 

Εκδήλωση μνήμης του Πολιτιστικού «Ο Πόντος»
ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» με αφορμή την 78η Επέτειο από τη νικηφόρο έκβαση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τη νίκη κατά του φασισμού-ναζισμού αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου στις 20:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας και τον Σύλλογο Αργιθεατών ν. Λάρισας «Ο Άγιος Νικόλαος» και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας «Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα».

 

Κλείνουν από σήμερα οι σήραγγες στα Τέμπη
ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης - αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων των σηράγγων Τ1-Τ2-Τ3, θα ισχύσουν οι εξής προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα Τρίτη 9 Μαΐου έως την Παρασκευή 12 Μαΐου από 08:00 έως 20:00 ή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών:
* Ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. και στις δύο κατευθύνσεις, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Ευαγγελισμού έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Λεπτοκαρυάς, με εκτροπή της κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. Ευαγγελισμού - Λεπτοκαρυάς.
* Αποκλεισμός του κλάδου εισόδου προς τον Αυτοκινητόδρομο στον Η - Α/Κ Ραψάνης με κατεύθυνση προς Αθήνα. Αποκλεισμός της εισόδου προς τη χοάνη του Σταθμού Διοδίων Πλαταμώνα στον Α/Κ Πλαταμώνα προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
* Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων και για τις δύο κατευθύνσεις (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιείται από την Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης (υφιστάμενη Εθνική Οδός Ευαγγελισμού - Λεπτοκαρυάς, μέσω Κοιλάδας Τεμπών) και συγκεκριμένα από τον Ανισόπεδο Κόμβο Ευαγγελισμού έως τα διοικητικά όρια των Π.Ε. Λάρισας - Πιερίας.

 

Εγγραφές στο ΚΔΑΠ του Δήμου Κιλελέρ

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλελέρ ανακοινώνει ότι θα προβεί σε εγγραφές παιδιών για το έτος 2023-2024 στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) το οποίο στεγάζεται στη Νίκαια στο Νέο Νηπιαγωγείο. Οι εγγραφές ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στο https://kdapkileler.wordpress.com/. Εκεί μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα της αίτησης και να την αποστείλετε πατώντας το κουμπί «αποστολή». Δικαίωμα εγγραφής έχουν παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής είναι: Αίτηση γονέα (θα την αναζητήσετε στο https://kdapkileler. wordpress.com/), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση παιδιάτρου για την καλή υγεία, σωματική, πνευματική, ψυχική, αρτιμέλεια και εμβολιασμούς του παιδιού, το τελευταίο αντίγραφο (Ε1) της φορολογικής δήλωσης και το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Τα δικαιολογητικά των εγγραφών στο Κ.Δ.Α.Π. θα παραδίδονται στο ΚΔΑΠ Νίκαιας (Νέο Νηπιαγωγείο Νίκαιας) από τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 και έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρες 16.30 έως 20.30.

 

Στάση εργασίας με στόχο την ακύρωση εξετάσεων Pisa
ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην 4ωρη στάση εργασίας αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου απευθύνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κ. Κούμας» προκειμένου να ακυρωθούν οι εξετάσεις Pisa του Υπουργείου Παιδείας. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει «Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., με πλήρη απουσία διάθεσης να αντιληφθεί το αρνητικό πρόσημο του ανάλογου περσινού της εγχειρήματος που, υποτίθεται ως «απολύτως επιτυχημένο», θα τύγχανε γενικευμένης εφαρμογής, σε εφαρμογή του ν.4823/21 επιχειρεί να διενεργήσει και φέτος εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο για τους/τις μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης 300 Δημοτικών και της Γ΄ τάξης 300 Γυμνασίων. Οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο αποτελούν μέρος του συνολικού αντιεκπαιδευτικού σχεδιασμού του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την εφαρμογή της αξιολόγησης μαθητών-εκπαιδευτικών-σχολικών μονάδων, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια εκπαίδευση, με περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών και ασφυκτικό έλεγχο των σχολικών πρακτικών και διδασκαλίας, με μη εκπαιδευτικά κριτήρια. Η δίωρη εξέταση σε Γλώσσα και Μαθηματικά με ποσοτικούς δείκτες και κοινά θέματα για όλη τη χώρα έχει ως στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον μορφωτικό αποκλεισμό μεγάλου μέρους του μαθητικού πληθυσμού. Οι εξετάσεις PISA μόνο αθώες δεν είναι! Επιχειρούν να αλλάξουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και να το μετατρέψουν σε ένα εξεταστικό κέντρο όπου θα κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση του μορφωτικού αγαθού».

 

Τα 50 χρόνια αποφοίτησης από το Β’ Αρρένων

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος τον Ιούνιο, από την αποφοίτηση των συμμαθητών του έτους 1973, από το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης. Οργανωτική επιτροπή ασχολείται ήδη με την οργάνωση ειδικής εκδήλωσης, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στη Λάρισα. Η συνάντηση θεωρείται η κορυφαία, από όσες έχουν προηγηθεί στο παρελθόν και προετοιμάζεται πυρετωδώς. Από τους οργανωτές παρακαλούνται, όλοι οι συμμαθητές να επικοινωνήσουν με το μέλος της επιτροπής κ. Γιάννη Παπαγεωργίου στο e-mail papyiannis55@gmail.com και στο τηλέφωνο 6945-337.311.

 

Ημερίδα θεσσαλικής ιστορίας
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Οι Φίλοι του Θεσσαλικού Ημερολογίου διοργανώνουν την πρώτη Ημερίδα Θεσσαλικής Ιστορίας, την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 6 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι εξής εισηγήσεις:
1) Χαράλ. Βόγιας, Πέντε θαλασσοδάνεια του Καρτσιώτη πλοιάρχου Ιωάννη Λέκκα και του γιου του Αντωνίου, 1831.
2) Ανδρέας Γκανάτσιος, Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Πραιτώρι της Ελασσόνας και η τοιχογραφία του κυνοκέφαλου Αγίου Χριστοφόρου.
3) Γιώργος Μπαλής, Δύο διαθήκες του Δημ. Ράδου (26.10.1837) και μιας Τσαριτσανιώτισσας (26.1.1851).
4) Ευάγγελος Μπαλντούνης, Δύο επιστολές αγωνιστών και του αρματολού των Χασίων Νάσιου Μάνταλου προς τον Ιωάννη Κωλέττη (1847).
5) Ευαγγελία Ράπτου, 4 επιστολές του οικ. πατριάρχη για τη μονή του Αγ. Αντωνίου των Δεμηράδων της Ελασσόνας.
6) Σωτήρος Πράπας, Είναι το Συκούριο η Βυζαντινή Χάρμαενα;
7) Κώστας Σπανός, Η Λάρισα του 1660.
8) Νίκος Τάχατος, Μία επιστολή του Νεοφύτου της Ελασσόνας προς τον οικ. πατριάρχη για την αρχιερατική επιχορήγησή του.
9) Ευάγγελος Τσακνάκης, Μία διαμαρτυρία των Σκιαθιτών κατά των Ολυμπίων προσφύγων (1824).
10) Βασίλης Τσολάκης, Η Μονή της Βελίκας.

 

 Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, στις 7,30 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι τα εξής:
- Έγκριση επιχορήγησης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Δρώμενον Εστία λαογραφίας και τέχνης Α.Μ.Κ.Ε.».
- Λήψη απόφασης με θέμα: Έγκριση της μελέτης προσωρινής κυκλοφοριακής ρύθμισης (εργοταξιακού χαρακτήρα) του έργου αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στα τμήματα από την οδό Καρδίτσης ως την οδό Φαρσάλων και από την οδό Βόλου ως την οδό Κουτσίνα (φάση α), ολοκλήρωση εσωτερικού δακτυλίου Λάρισας.
- Μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων των οδών Τσόγκα (Κενταύρων - Λαγού) με την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Τσόγκα - Αθηνάς και Τσόγκα-Κενταύρων, Λαγού (Κραννώνος - υφιστάμενος κυκλικός, Κρανώνος (Λαγού -Τσόγκα), Κρανώνος (Τσόγκα - Ξενοφώντος), Βράιλα Αρμενη (Ξενοφώντος - Κραθάνου), Κραννώνος (Αθηνάς - Στουρνάρα), Αθηνάς (Τσόγκα - Θέτιδος) και Στουρνάρα (Κραννώνος - Τσόγκα).
- Έγκριση λειτουργίας θερινού προγράμματος: «Κατασκήνωση στην Πόλη» για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και την πρόσληψη διμήνων παιδαγωγών κ.ά.

 

Εορτασμός της λήξης Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Εορτασμού της Ημέρας Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 9 Μαΐου στη Λάρισα. Ειδικότερα στις 10.00 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από Ανώτατες Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, πολιτικά κόμματα, εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων και τις πολιτικές νεολαίες καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα θελήσει να τιμήσει την εορτή αυτή. Θα ακολουθήσει σιγή ενός λεπτού και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

 

Εκλογές στην Ενωση Αναπήρων Στρατιωτικών
Εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Στρατιωτικών νόμου 1370/44, ν. Λάρισας, το Σάββατο 20 Μαΐου στις 10 το πρωί. Οι εκλογές που θα γίνουν για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της Ένωσης, που βρίσκονται Παπαναστασίου 33 Α’, στον δεύτερο όροφο. Τηλέφωνο επικοινωνίας για όσους ενδιαφέρονται: 6977-463.528.


Εκδήλωση σήμερα για την Αντιφασιστική Νίκη
Τιμώντας την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» καλούν τα μέλη, τους φίλους και τους πολιτικούς πρόσφυγες να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη 9 Μάη και ώρα 6.30 μ.μ. στο «Θέατρο Τεχνών» (Τζαβέλα 1 και Εργατικής Πρωτομαγιάς). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γ. Λαμπρούλης βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass