Θεμελιώθηκε νέα πτέρυγα κελιών

Στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα Αγιάς

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2023 15:05

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
«Όποιος πιστεύει στην Ανάσταση του Χριστού, πιστεύει και βιώνει τα θαύματα στη ζωή. Τα θαύματα που σφραγίζουν την εποχή μας. Ένα τέτοιο θαύμα βιώνουμε και εμείς εδώ σ’ αυτόν τον ευλογημένο και άγιο τόπο της Αγιάς».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, όπου βρέθηκε προχθές για τον αγιασμό της θεμελίωσης της νέας πτέρυγας των κελιών, περιγράφοντας έτσι την εντυπωσιακή εξέλιξη της μορφής της Μονής τα τελευταία χρόνια που είναι παράλληλη με την επίσης εντυπωσιακή, όπως τόνισε, εξέλιξη και της αδελφότητας που ζει εκεί.
Ο κ. Ιγνάτιος έδωσε την ευλογία του για την ανέγερση της πτέρυγας, οι εργασίες κατασκευής της οποίας άρχισαν πριν το Πάσχα. «Ξεκινάει ένα έργο ζωής» είπε. «Ένα έργο που θα επαναφέρει στην παλιά του δόξα το μικρό σε μέγεθος, αλλά σπουδαίο και μεγάλο σε ιστορία μοναστήρι αυτό». «Πριν 25 χρόνια», ανέφερε, «το μοναστήρι ήταν κλειδωμένο, είχε σφραγιστεί. Όταν τότε, που ήρθα για πρώτη φορά στη Μητρόπολη, το είχα δει, είχα πει ότι ανθρωπίνως δεν υπάρχουν λύσεις σωτηρίας του. Η χάρη του Θεού, όμως, έφερε λύσεις, ανέλπιστες και θαυμαστές», τόνισε αναφερόμενος στην εγκατάσταση πριν 18 χρόνια στη Μονή του αειμνήστου π. Αιμιλιανού Καζαντζίδη και του σημερινού ηγουμένου π. Νικόδημου Αγαθονίκου, οι οποίοι και ξεκίνησαν «ως νέοι κτήτορες» την προσπάθεια ανοικοδόμησής του.
Ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε τον κόσμο να βοηθήσει στην ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όλα τα σπουδαία έργα στην εκκλησία έχουν γίνει με το ελάχιστο της χείρας, με το ελάχιστο του φτωχού και μέσου ανθρώπου, με την απλή εισφορά και τη χρηστή διαχείριση».
Από την πλευρά της αδελφότητας, ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης Νικόδημος τόνισε τα εξής: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ζούμε τη θεμελίωση από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας της νέας πτέρυγας, που θα χτιστεί βάσει των σχεδίων των παλιών κελιών και με τις αναγκαίες αλλαγές για την εύρυθμη λειτουργία της αδελφότητας. Με τη χάρη του Θεού, η 10μελής πλέον αδελφότητα με τους δόκιμους που εγκαταβιώνουν στο μοναστήρι, παράλληλα με την πνευματική ζωή, αγωνίζεται για να επαναφέρει το κάλλος του». «Εντύπωση από την πρώτη στιγμή», υπογράμμισε ο π. Νικόδημος, «μας έκανε το ενδιαφέρον που προκλήθηκε στους Αγιώτες για την εκ νέου κατασκευή των κελλιών, καθώς αυτά αποτέλεσαν το ασφαλές καταφύγιο στα δύσκολα χρόνια της ιταλοκρατίας, της πείνας και του Εμφυλίου πολέμου, και χάρη σε αυτά σώθηκαν πολλοί από βέβαιο θάνατο. Ό,τι έχει γίνει ως σήμερα, έχει γίνει με την προτροπή του κόσμου να προχωρήσουμε, με τη συνεισφορά και τη στήριξη του πιστού λαού και τη βοήθεια του δημάρχου Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα». «Ξεκινάμε», κατέληξε, «κι αυτό το μεγάλο έργο, με την ευχή σύντομα να τελέσουμε και τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας».
Του αγιασμού προηγήθηκε, στο καθολικό της Μονής, αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα. Και σε αυτήν και στον αγιασμό συμμετείχε πλήθος κόσμου. Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κι εκ νέου υποψήφιοι Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Κώστας Καλαμπάκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγιάς Πέτρος Μπαρμπέρης και Σοφία Σοφολόγη – Μπαλταγιάννη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Γιώργος Κούκας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστρίου Νίκος Κολοβός, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιούρης, η πρώην βουλευτής και ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Βασιλική Αλεξανδρίδου και ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Χρήστος Χατζησαλάτας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass