«Κέντρο Εργασίας» για άνεργους από τον Δήμο Λαρισαίων

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας –«Πράσινο φως» να προχωρήσει η προκήρυξη του έργου από την Οικονομική Επιτροπή του

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2023 14:20

Με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά σε δύο καινοτόμα εγχειρήματα, για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη ανέργων στην αγορά εργασίας, τα οποία θα εξελιχθούν παράλληλα.


Η Δημοτική Αρχή της Λάρισας αναλαμβάνει από τη μία να συμβάλει στην προώθηση και ενεργητική ένταξη των ανέργων της πόλης στην αγορά εργασίας, με τη δημιουργία ενός «Κέντρου Εργασίας» και παράλληλα να υποστηρίξει ανέργους που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση ή να αυτοαπασχοληθούν, με την ίδρυση ενός «Γραφείου Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας». Δύο αλληλένδετες υπηρεσίες, με ομάδα στόχου τους άνεργους της πόλης μας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για τη λειτουργία τους αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, με ανοιχτή διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ, για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσίας, με εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.
Μόλις πριν λίγες μέρες, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σχετική προκήρυξη.
Πιο αναλυτικά, οι στόχοι δημιουργίας των δύο υπηρεσιών έχουν ως ακολούθως:

«ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΙΚΡΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020. Αφορά στη συγκρότηση, στελέχωση και λειτουργία για διάστημα 9 μηνών, Γραφείου Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας στον Δήμο Λαρισαίων.
Το Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας εντάσσεται στην επενδυτική προτεραιότητα του ΠΕΠ Θεσσαλίας - Ενεργητική ένταξη, μεταξύ άλλων, και με σκοπό την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της δραστήριας συμμετοχής και τη βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης.
Το έργο αφορά στην παροχή ειδικά διαμορφωμένου χώρου στην πόλη της Λάρισας και κατά προτεραιότητα εντός της περιοχής παρέμβασης ΣΒΑΑ, που θα λειτουργήσει ως Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας για 9 μήνες, καθώς και στη στελέχωσή του με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα παρακολουθεί την τοπική ανάπτυξη και τις τοπικές εξελίξεις, θα εντοπίζει τα «κενά» στην αλυσίδα του επιχειρείν και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης του ΣΒΑΑ Λάρισας και θα υποστηρίξει τουλάχιστον 150 άνεργους που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση ή να αυτοαπασχοληθούν με συμβουλευτικές υπηρεσίες για πρακτικά θέματα (νομικά, φοροτεχνικά, εξεύρεση στέγης, χώρων co-working κ.λπ.), υπηρεσίες καθοδήγησης, επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων, δικτύωσης, μάρκετινγκ και εξεύρεσης πελατών ή συνεργατών.
Το Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας αποτελεί το βήμα για τους άνεργους που κατοικούν εντός της περιοχής παρέμβασης του ΣΒΑΑ του Δήμου Λαρισαίων και ενδιαφέρονται για την ίδρυση επιχείρησης ή γενικά για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης ή/και ατομικής επιχείρησης. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, προωθούνται κατά προτεραιότητα οι πρωτοβουλίες ανέργων ωφελούμενων που εντάσσονται στη λογική της συνεργασίας ως ομάδα για τη δημιουργία καινοφανών και νεοφυών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Προβλέπονται ενδεικτικά οι εξής θεματικές ομάδες: α) Γενικές Τουριστικές Δραστηριότητες, Αθλητικός Τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, κ.λπ. β) Κυκλική οικονομία με έμφαση στον τομέα της μαζικής εστίασης. γ) Νεοφυής Επιχειρηματικότητα. δ) Κοινωνική Καινοτομία και Κοινωνική επιχειρηματικότητα. ε) Νέες Τεχνολογίες με έμφαση σε εφαρμογές «Έξυπνων Πόλεων» (Smart Cities) κ.ά.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 157.900 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 9 μήνες από την υπογραφή της.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το «Γραφείο διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης -Κέντρο Εργασίας (Job Center), για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των άνεργων μελών ευπαθών νοικοκυριών που υπόκεινται σε κοινωνικές διακρίσεις», είναι μια κοινωνική δομή που θα εφαρμόζει πρακτικές προώθησης της απασχόλησης των ανέργων και των ατόμων που πλήττονται από φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό και θα διασυνδέει τις υπηρεσίες απασχόλησης με τις αυτοδιοικητικές προνοιακές υπηρεσίες.
Στοχεύει στην προώθηση της ενεργητικής ένταξης των ανέργων που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά που υπόκεινται σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικών διακρίσεων, συνδυάζοντας την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, με την προώθηση στην απασχόληση και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Το έργο αφορά στην παροχή ειδικά διαμορφωμένου χώρου στην πόλη της Λάρισας και κατά προτεραιότητα στην περιοχή παρέμβασης ΣΒΑΑ, που θα λειτουργήσει ως Κέντρο Εργασίας για 9 μήνες, καθώς και στη στελέχωσή του με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, που θα παρέχει ένα πλέγμα ενεργειών ολοκληρωμένης παρέμβασης, με στόχο την υποστήριξη τουλάχιστον 150 ανέργων ατόμων.
Στόχος των παρεχόμενων υπηρεσιών θα είναι η εργασιακή προετοιμασία των ανέργων των ευάλωτων νοικοκυριών, η ενδυνάμωση των ευπαθών ομάδων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η πληροφόρηση για τις δυνατότητες κατάρτισης και επιδότησης, μέσω συνεδριών επαγγελματικού προσανατολισμού και εργασιακής και ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής, ώστε να αναπτύξουν ή να αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην οικονομική ζωή και στη συνέχεια την προώθησή τους στην αγορά εργασίας.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι: Υπηρεσίες καθοδήγησης και παροχής συμβουλών), υπηρεσίες καθοδήγησης σε θέματα σταδιοδρομίας, υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού τεχνολογίας των πληροφοριών.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 220.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass