Στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού πλέον η διαχείριση της άρδευσης

ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - «ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» ΖΗΤΗΣΕ Ο κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ - ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2023 14:14
Από τη χθεσινή σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Από τη χθεσινή σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού εκχωρείται πλέον η διαχείριση της άρδευσης, μετά από σύσκεψη

που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας υπό τον γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και των αρμόδιων φορέων. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με την υπ. αριθ. 29239/13-04-2023 απόφαση εκχωρεί την αρμοδιότητα της διαχείρισης της άρδευσης στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Στην εισήγησή του ο Κ. Τζανακούλης ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους με την άρδευση φορείς «ορθολογική διαχείριση του νερού το οποίο βρίσκεται σε έλλειμμα, αλλά και τη συνεργασία όλων προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εδώ θα είμαστε, κάθε φορά που χρειάζεται να συζητάμε και να παρεμβαίνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ευχαριστώντας τους φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε άψογα και αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια και διευκρινίζοντας ότι η Περιφέρεια παραμένει στο πλευρό των παραγωγών που θέλουν να ποτίσουν, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη σύσκεψη ο Κ. Αγοραστός. Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας: Ακόμη και σε περιόδους δύσκολες, λόγω έλλειψης νερού καταφέραμε χάρη στη συλλογικότητα, τη αδιάλειπτη συνεργασία και την καθημερινή παρακολούθηση των δεδομένων να εξασφαλίσουμε νερό σε όλους, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Σήμερα τον ρόλο αυτό, μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναλαμβάνει ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, στον οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία. Πρωταρχικό μας μέλημα να υπάρχει νερό για να ποτίσουν όλοι. Είμαστε ένα με τους παραγωγούς και στις όποιες διεκδικήσεις τους είμαστε στο πλευρό τους. Ευχαριστώ τέλος την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους Δήμους, τους ΤΟΕΒ, τον ΓΟΕΒ μα πάνω απ’ όλα τους αρδευτές για την αποτελεσματική συνεργασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Κ. ΝΟΥΣΙΟΣ
Στη δική του εισήγηση ο αντιπεριφειάρχης Καρδίτσας Κ. Νούσιος δήλωσε: Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας – ΠΕ Καρδίτσας εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των αγροτών καθώς δεν έμεινε ούτε ένα στρέμμα απότιστο και διαφυλάσσοντας τη διατήρηση του οικολογικού ορίου της λίμνης, ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές λειψυδρίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημάρχους, τους ΤΟΕΒ της ΠΕ Καρδίτσας, τους αγρότες και όλους τους αρμόδιους φορείς, για την αγαστή συνεργασία μας. Μια συνεργασία βασισμένη στον σωστό προγραμματισμό και την ορθολογική διαχείριση της άρδευσης και η οποία είχε ως αποτέλεσμα και κανένα στρέμμα να μη μείνει απότιστο και να μην διαταραχθούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες της λίμνης Πλαστήρα. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας – ΠΕ Καρδίτσας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το καλύτερο για τους αγρότες, σεβόμενοι απόλυτα τις προτεραιότητές τους συνδυαστικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Θα ήθελα επίσης να καλέσω όλους τους αρμοδίους φορείς και τους αγρότες να συνεχίσουν με τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού την ίδια άριστη συνεργασία που είχαν και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – ΠΕ Καρδίτσας, ώστε μέσα από συνεννόηση, συνέργεια και έγκαιρο προγραμματισμό, να φέρουν εις πέρας με επιτυχία το έργο της διαχείρισης της άρδευσης ειδικά φέτος που προβλέπεται να είναι μια δύσκολη χρονιά.ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος εξέφρασε την ανησυχία του «διότι η λίμνη έχει μπαζωθεί και το πραγματικά διαθέσιμο νερό είναι ελάχιστο», αμφισβητώντας ουσιαστικά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη στάθμη του νερού. Ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, αφού διευκρίνισε ότι προτεραιότητα κάθε πολιτικής πρέπει να είναι η εξασφάλιση της ύδρευσης, εν συνεχεία της άρδευσης και στο τέλος η παραγωγή ρεύματος από τη ΔΕΗ, ζήτησε να ενημερωθεί για τα υδάτινα αποθέματα της λίμνης Σμοκόβου, από την οποία αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος του δήμου του. Αίτημα για το οποίο δεν υπήρξε απάντηση από τα στελέχη της Αποκεντρωμένης, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και κει τα υδάτινα αποθέματα είναι μειωμένα.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τα υδάτινα αποθέματα της λίμνης Πλαστήρα, τονίζοντας ότι σήμερα η στάθμη της βρίσκεται στα 7,88 μέτρα, με το οικολογικό όριο να είναι στα 7,84. Άρα λογίζονται ως ωφέλιμο υδάτινο φορτίο τα 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για την άρδευση, με τις ανάγκες όμως του θεσσαλικού κάμπου -σε περίοδο αιχμής- να υπολογίζονται στα 110-120 εκατ. κ.μ. νερού. Ακόμη, υπερασπιζόμενος την ανάγκη για συλλογικές αποφάσεις, σημείωσε ότι ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού από τον Φεβρουάριο ακόμη έχει προχωρήσει σε εξοικονόμηση νερού κατά 30%. Στο σημείο αυτό υπήρξε διεξοδική συζήτηση για το ποιος θα αποφασίσει να ζητήσει την προσωρινή μείωση της στάθμης της λίμνης κάτω από το οικολογικό όριο για να εξασφαλιστεί νερό σε όλους. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής μίλησε για την αποτελεσματική συνεργασία που είχε ο Οργανισμός με την Περιφέρεια Θεσσαλίας όλα αυτά τα χρόνια και για το γεγονός ότι δεν έμεινε ούτε στρέμμα απότιστο, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, εκφράζοντας την ευχή «το ίδιο να συμβεί και φέτος, με τα νέα δεδομένα», τα οποία όμως αμφισβήτησε ως προς τη σκοπιμότητά τους.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Βασίλης Γιαννάκος αναρωτήθηκε «ποιος θα παρέμβει σε μία έκτακτη περίοδο κρίσης προς την πολιτική ηγεσία ή τη ΔΕΗ για να βρεθεί το απαιτούμενο νερό και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, με την επιτόπια παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κ. Νούσιου σε χωριά, φράγματα και θυροφράγματα».
Ακόμη ζητήθηκε σε επόμενη σύσκεψη να παρίστανται εκπρόσωποι κι άλλων φορέων που εμπλέκονται με την άρδευση από τη λίμνη Πλαστήρα, όπως ο Δήμος Καρδίτσας, ο ΤΟΕΒ Σοφάδων, η ΔΕΗ και να υπάρξει ένα πρωτόκολλο ενεργειών.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass