Σκαλωσιές στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ 18 ΜΗΝΕΣ - «ΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2023 14:12

Ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού

Μεγάρου Λάρισας, ένα έργο που θα εκσυγχρονίσει το επιβλητικό κτίριο στην Κεντρική πλατεία που άρχισε να οικοδομείται το 1969 και ολοκληρώθηκε το 1972. Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο ανάδοχος του έργου, αυτές τις ημέρες εγκρίνεται από τις δημοτικές υπηρεσίες η σχετική άδεια «και άμεσα θα τοποθετηθούν σκαλωσιές περιμετρικά». Ένα έργο προϋπολογισμού 4,1 εκατ. ευρώ, η υλοποίηση του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. «Δίνουμε λύση στα προβλήματα υποδομών του Δικαστικού Μεγάρου, συγχρονίζουμε το κτίριο με την εποχή, ικανοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων, του νομικού κόσμου και όλης της κοινωνίας της Λάρισας» δηλώνει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός. Το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, λόγω παλαιότητας, είναι γνωστό πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που κατά καιρούς έρχονται στην επικαιρότητα ακόμη και με έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως διευκρινίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Στ. Δημότσιος, με την υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης «τη σημαντικότερη επίδραση στην εξοικονόμηση ενέργειας έχει η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης», για να υπογραμμίσει ότι «πέρα από το αναμενόμενο ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος, προκύπτουν αξιοσημείωτα οικονομικά οφέλη».
Στη μελέτη του έργου σημειώνεται πως στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση κατά το δυνατόν της κατανάλωσης ενέργειας για τη σωστή λειτουργία του κτιρίου» μέσω «του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιριακού κελύφους, αξιοποιώντας τη θέση του κτιρίου ως προς τον περιβάλλοντα χώρο, την ηλιακή διαθέσιμη ακτινοβολία ανά προσανατολισμό όψης, κ.ά. Της θερμομονωτικής επάρκειας του κτιρίου με την κατάλληλη εφαρμογή θερμομόνωσης στα αδιαφανή δομικά στοιχεία αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τη δημιουργία θερμογεφυρών, καθώς και την επιλογή κατάλληλων κουφωμάτων. Της επιλογής κατάλληλων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων υψηλής απόδοσης, για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, φωτισμό και ζεστό νερό χρήσης με την κατά το δυνατόν ελάχιστη κατανάλωση (ανηγμένης) πρωτογενούς ενέργειας. Της χρήσης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (εδάφους, υπόγειων και επιφανειακών νερών) κ.ά. και της εφαρμογής διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, για τον περιορισμό της άσκοπης χρήσης τους». Η ενεργειακή αναβάθμιση (σε κατηγορία Α+) μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο δώμα και περιμετρικά του κτιρίου, η αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα μεταλλικά διπλoύ υαλοπίνακα, η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων στη νότια όψη, η εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης - κλιματισμού, η εγκατάσταση ανεμιστήρων τοίχου - τζαμιού στους διαδρόμους του κτιρίου, η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά τύπου LED, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό, όπως και η εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου.

«ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ»
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών, ο κ. Αγοραστός σημειώνει στην «Ε» πως «είμαστε ένα με την κοινωνία, με πράξεις και αποτελέσματα. Τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών και καθυστερήσεων λόγω των συνθέτων, χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τη Διοίκηση του Δικαστικού Μεγάρου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, ξεπεράσαμε με συντονισμένη προσπάθεια τις δυσκολίες, κάναμε τη μελέτη, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, το δημοπρατήσαμε, υπογράψαμε τη σύμβαση και ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση. Δίνουμε λύση στα προβλήματα υποδομών του Δικαστικού Μεγάρου, συγχρονίζουμε το κτίριο με την εποχή, ικανοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων, του νομικού κόσμου και όλης της κοινωνίας της Λάρισας» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass