Νέο πάρκο στον αστικό ιστό της Λάρισας

-ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΘΗΛΕΩΝ -ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2.210.000 ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2023 13:38

Της Λένας Κισσάβου
Προκηρύχθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων το έργο «Αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου εκπαιδευτικών μονάδων και κατασκευή παιδικής χαράς», που αφορά στον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας.


Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο γειτονιάς, προσιτό σε καθημερινή βάση στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.
Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ενδιαφερόμενων αναδόχων ορίστηκε για την Πέμπτη 4 Μαΐου και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.210.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, η οποία συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής του, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με ανάδοχο, ορίζεται στις 180 ημέρες (έξι μήνες).
Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του έργου, «αφορά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου εκπαιδευτικών μονάδων στον προαύλειο χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας, με τη δημιουργία νέας παιδικής χαράς και τη διαμόρφωση χώρου αναψυχής, καθώς και τον εξωραϊσμό των αύλειων χώρων των υφιστάμενων μονάδων αγωγής και διαπαιδαγώγησης, όπως και την εκ νέου χωροθέτηση και την πλήρη εγκατάσταση ενός ακόμα σχολικού προαυλίου, για την επίτευξη συνθηκών ασφαλείας και ποιότητας και την ικανοποίηση, λειτουργικά και αισθητικά, των αυξημένων αναγκών των χρηστών όλης της ευρύτερης περιοχής.
Βασικός σκοπός, των προτεινόμενων παρεμβάσεων αποτελεί η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου, προσβάσιμου για όλους, με τη μορφή ενός μεγάλου πάρκου γειτονιάς, με έμφαση κυρίως στο παιδί, παράλληλα με τη λειτουργία του και ως χώρος κοινωνικής συνύπαρξης και αναψυχής επιπέδου γειτονιάς, προσιτός, σε καθημερινή βάση και σε μικρή απόσταση από την κατοικία, τόσο στον μέσο πολίτη όσο και στις ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως μητέρες με καροτσάκι, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους που κοινωνικοποιούνται, ηλικιωμένους κ.ά.
Το σημείο υλοποίησης των διαμορφώσεων αυτών αστικής αναζωογόνησης αφορά μία αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή, με πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων, που γειτνιάζει με μία από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ παράλληλα απουσιάζουν οι ανοιχτοί χώροι παιχνιδιού και πρασίνου. Συγκεκριμένα, το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση περιβάλλεται από τις οδούς 23ης Οκτωβρίου, Αιόλου, Πλούτωνος και Ηρ. Πολυτεχνείου, στη συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου Λάρισας.
Στον χώρο αυτόν λειτουργούν το «Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων», ο 13ος Παιδικός Σταθμός του Δήμου Λαρισαίων και το 9ο Νηπιαγωγείο. Επιπλέον, στη νοτιοδυτική πλευρά του οικοδομικού τετραγώνου, στη συμβολή των οδών 23ης Οκτωβρίου και Αιόλου, στεγάζεται και ο 1ος Δημοτικός Παιδικός – Βρεφικός Σταθμός του Δήμου Λαρισαίων».
Ειδικότερα, το έργο προβλέπει παρεμβάσεις σε συνολική επιφάνεια 6.446,00 τ.μ., με δυνατότητα εισόδου στον χώρο τόσο από την οδό Αιόλου όσο και από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, που αναλύονται ως εξής:
Για τον χώρο αναψυχής: Προβλέπεται η προμήθεια, τοποθέτηση και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, δαπέδων και λοιπών υλικών, ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα πάρκου γειτονιάς και να βελτιωθούν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Θα δημιουργηθούν γωνιές καθιστικών, με ή χωρίς τραπεζάκια, προσβάσιμες για όλους και για κάθε ηλικία και σημεία αναψυχής με επιδαπέδια παιχνίδια. Θα τοποθετηθούν, επίσης, στοιχεία νερού με χαμηλούς πίδακες, φυτεμένες ζαρντινιέρες, φωτιστικά σώματα και ποδηλατοστάσια. Θα δημιουργηθούν διάδρομοι κίνησης από φυσική πλάκα Πηλίου και βοτσαλωτό δάπεδο, καθώς και ελεύθεροι χώροι συνάντησης.
Για τη νέα Παιδική Χαρά, η οποία προορίζεται για ψυχαγωγία ανήλικων παιδιών χωρίς την επίβλεψη προσωπικού, προβλέπεται η προμήθεια, τοποθέτηση και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικής
χαράς, αστικού εξοπλισμού, δαπέδων (επιφάνειες πτώσεις και ζώνες όδευσης) και λοιπών απαιτούμενων υλικών. Η παιδική χαρά θα εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ.
Θα διαμορφωθεί στο ανατολικό τμήμα του χώρου, διατηρώντας το υφιστάμενο υψομετρικό ανάγλυφο του εδάφους, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της συνοικίας, με τον αυξημένο νεανικό πληθυσμό, σε χώρους παιχνιδιού, αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης και για τους νεότερους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Θα διαθέτει δύο εισόδους κοινού, μία μέσω του χώρου αναψυχής από την οδό Αιόλου, με πρόσβαση για όλους και μία από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
Αναλυτικότερα, ακολουθώντας τις προδιαγραφές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για παιδικές χαρές μεγαλύτερες των 400 τ.μ., προβλέπονται εξοπλισμοί και περιοχές παιχνιδιού για πέντε ηλικιακές ομάδες χρηστών, δηλαδή για παιδιά βρεφικής ηλικίας, νήπια, παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Οι εξοπλισμοί θα καλύπτουν τις λειτουργίες της ολίσθησης, της αιώρησης, της αναρρίχησης, της ισορροπίας, της ταλάντωσης, της αναπήδησης, της περιστροφής και του παιχνιδιού ρόλων, ενώ θα δημιουργούν και σημεία συνάντησης και πειραματισμού.
Οι δραστηριότητες παιχνιδιού θα διαμοιραστούν σε τέσσερις περιοχές παιχνιδιού σε συνάρτηση με τις ηλικιακές ομάδες.
Για τα προαύλια των μονάδων αγωγής και διαπαιδαγώγησης (Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγείο) προβλέπεται η προμήθεια, τοποθέτηση και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικής χαράς, αστικού εξοπλισμού και δαπέδων με στόχο τη δημιουργία γωνιών παιδικής χαράς. Η χρήση της από τα μικρά παιδιά θα γίνεται με την επίβλεψη του προσωπικού. Επιπλέον, προβλέπεται η προμήθεια όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού για τη διαμόρφωση αύλειου χώρου του 9ου Νηπιαγωγείου, που στεγάζεται εντός του κεντρικού κτιρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass