«Εισαγωγή» 14.817 εργαζομένων από τρίτες χώρες

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2023 ΚΑΙ 2024 ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΟΙΚΙΛΟΥΝ – ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ, ΔΑΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2023 14:10

Του Κώστα Γκιάστα

Τις 14.817 φτάνουν οι θέσεις των μετακλήσεων πολιτών τρίτων χωρών

για εργασία για τα έτη 2023 και 2024, όσον αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτό προκύπτει μέσα από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 2189/3.4.2023) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και από την οποία έγινε γνωστό πως αναλογικά ο αριθμός της Θεσσαλίας αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% (167.925) των επιτρεπόμενων αδειών πανελληνίως.
Ο αριθμός αυτός χωρίζεται κυρίως σε δύο κατηγορίες. Σε όσους απασχοληθούν με εξαρτημένη εργασία και σε όσους εργαστούν ως εποχικοί, με τη δεύτερη κατηγορία να έχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον αριθμό αδειών.
Από τις 9.935 άδειες στην εποχική εργασία οι περισσότερες (δηλαδή οι 9.000) είναι για ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (Εργάτες γης, φυτωρίων/ θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κ.λπ.).  Ακολουθούν μετά οι άδειες που σχετίζονται για επαγγέλματα τουριστικής φύσεως. Όπως οι βοηθοί κουζίνας και λαντζέρηδες σε τουριστικές επιχειρήσεις (150 άδειες), οι
καθαριστές ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, καθαριστές κοινόχρηστων χώρων/καμαριέρης/α (150 άδειες), οι αρχιμάγειρες (chef) ξένης κουζίνας σε τουριστικές επιχειρήσεις (μόλις 10 άδειες) και οι κηπουροί/συντηρητές χώρων πρασίνου σε τουριστικές επιχειρήσεις (25 άδειες).
Στην κατηγορία της εξαρτημένης εργασίας ο αριθμός των αδειών παραμονής για εργαζόμενους από τρίτες χώρες στην περιοχή της Θεσσαλίας φτάνει τις 5.082. Από αυτές σχεδόν οι μισές αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός (1.200 σύνολο) των αδειών για εργάτες κατασκευών οικοδομών (ιδίως κτίστες, μπετατζήδες, σιδεράδες, καλουπατζήδες, τεχνίτες κατασκευής δαπέδων, ξυλουργοί, κόπτες και συνδέτες μετάλλων και μπετόν κ.λπ.).  Ακολουθούν σε αριθμό (400 το σύνολο) οι εργάτες συσκευασίας και τυποποίησης προϊόντων, οι τεχνίτες επεξεργασίας αλουμινίου και σιδήρου (200 άδειες), οι μελισσοκόμοι (επίσης 200 άδειες), οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι), οι ανειδίκευτοι εργάτες οικοδομών, οι οικιακοί βοηθοί - φροντιστές Ατόμων με Αναπηρία – γηροκόμοι (από 100 άδειες). Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλες ειδικότητες, όπως: Ανειδίκευτοι εργάτες μεταποίησης (4 άδειες), εργάτες στη ναυπήγηση μικρών πολυεστερικών σκαφών (10 άδειες), ηλεκτροσυγκολλητές (8 άδειες), κηπουροί / συντηρητές χώρων πρασίνου (25 άδειες), τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και επιπλοποιοί (10 άδειες), χειριστές γεωτρύπανων (10 άδειες) και τορναδόροι άλλες 15 άδειες.
Σε ξεχωριστή κατηγορία (πλην της εξαρτημένης και της εποχικής) βρίσκονται οι αλιεργάτες, για τους οποίους υπάρχει ο αριθμός των 350 αδειών παραμονής, όπως και αυτός της υψηλής ειδίκευσης (50 άδειες στη Θεσσαλία). Από τα αρμόδια Υπουργεία, εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως έχουν ληφθεί μέτρα, προκειμένου αφενός να μη θίγεται η απασχόληση Ελλήνων εργαζομένων ή από τις χώρες της Ε.Ε. κι αφετέρου να καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες σε συγκεκριμένους κλάδους είναι αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται, ακόμα, ότι σε πανελλήνιο επίπεδο: Παρέχεται η δυνατότητα μετάκλησης αυξημένου αριθμού εργαζομένων στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων (9.261 έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία), αλλά σημαντικά χαμηλότερου σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησαν για 80.316 εργαζόμενους. Και εδώ ελήφθη υπόψη η προσφορά εργασίας και η δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.
Στον κλάδο των κατασκευών, το ανώτατο όριο ορίστηκε σε 10.338 θέσεις και αφορά κυρίως ειδικευμένους οικοδόμους, για τους οποίους με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Ιδίως ενόψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προγράμματα ενεργειακής/αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που υλοποιούνται κ.λπ.
Για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων/Ευρωπαίων εργαζομένων (αμοιβές, κατώτατος μισθός, ωράριο, υγιεινή – ασφάλεια, κ.λπ.) Επιπλέον, για τους εποχικούς εργαζόμενους θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλυμα για τη διαμονή τους.
Η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης εγκρίνεται με ειδική διαδικασία (οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να καταθέσουν αιτήματα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών για τη συγκεκριμένη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος από τη ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού). Για τους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης προβλέπεται, επίσης, ότι η αμοιβή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass