Η Λάρισα τιμά την εθνική παλιγγενεσία

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2023 14:12

Η Λάρισα τιμά με μεγαλοπρέπεια τη σημερινή μεγάλη διπλή γιορτή του Έθνους μας,

την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο ελληνισμός σήμερα τιμά τους αγώνες των ηρώων του 1821 για την απελευθέρωση του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό. Μια εθνική και θρησκευτική γιορτή που κορυφώνεται στην πόλη της Λάρισας, με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Συλλόγων και Φορέων της πόλης. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν χθες Παρασκευή με εκδηλώσεις στα σχολεία, αλλά και την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, στον Λόφο του Φρουρίου. Οι σημαιοφόροι των σχολείων που θα παρελάσουν σήμερα, πρόσκοποι, οδηγοί, δάσκαλοι/-ες και καθηγητές/-τριες απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πινακάς, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Δημήτρης Δεληγιάννης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λάρισα Μπροστά» Θανάσης Μαμάκος, η περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασιλική Ζιάκα, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αικατερίνη Καραγιώργου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Ζέρβας, ο πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας Μιχάλης Τζιάτζιας, καθώς και ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Δημήτρης Παπαποστόλου και ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας Θ. Φούντας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με την παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μαθητών και μαθητριών, προσκόπων, οδηγών, Πολιτιστικών Συλλόγων και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναλυτικά το πρόγραμμα για σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
- 7 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Εωθινό από τη μουσική της 1ης Στρατιάς και τη Φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
- 8 π.μ.: Επίσημη έπαρση σημαίας.
- 10:30 π.μ.: Άφιξη επισήμων και έναρξη δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αχιλλίου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, σεβ. κ. Ιερώνυμος. Μετά το τέλος της δοξολογίας και εντός του Ιερού Ναού θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την κ. Πατσιατζή Δέσποινα, θεολόγο του 6ου Γυμνασίου Λάρισας.
- 11 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων.
- 11:30 π.μ.: Παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μαθητών και μαθητριών, προσκόπων, οδηγών, Πολιτιστικών Συλλόγων και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ Ν. ΖΕΡΒΑ
Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο ΔΔΕ Ν. Ζέρβας, στο μήνυμά του, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και την ψυχή του Γένους μας. Είναι ημέρα διπλής χαράς και γιορτής. Αφενός, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, αρχή της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους και αφετέρου, η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, αρχή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, της σωτηρίας του Γένους μας από το σκοτάδι της μακραίωνης οθωμανικής σκλαβιάς. Η ημέρα, λοιπόν, μας καλεί να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για το πολυπόθητο αγαθό της Ελευθερίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και να συναισθανθούμε το δικό μας Χρέος να διαφυλάξουμε όσα μας παρέδωσαν με το αίμα τους οι πρόγονοί μας και, αν χρειαστεί, να μιμηθούμε το παράδειγμά τους!».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΚ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
«Ο κοινός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, της απαρχής δηλαδή της εθνικής και πνευματικής σωτηρίας μας, έχει ως αρχή και βάση το ατίμητο αγαθό της Ελευθερίας και για τον λόγο αυτόν η 25η Μαρτίου αποπνέει το μήνυμα της ελπίδας και γεμίζει με αισθήματα υπερηφάνειας τον απανταχού Ελληνισμό. Η αυτοθυσία των Ελλήνων, έχοντας ως θεμέλιο λίθο την πίστη στον Θεό και τον πόθο για την Ελευθερία, ανέτρεψε τις προβλέψεις. Μέσα από τα γεγονότα που ακολούθησαν, επιτεύχθηκε η ανεξαρτησία της Ελλάδας και η Επανάσταση, εξαιτίας των πανανθρώπινων αξιών, τις οποίες πρέσβευε, ενέπνευσε τον διαχρονικό σεβασμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκληση για εμάς αποτελεί το να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές των προγόνων μας. Διατηρώντας και μεταφέροντας στο σήμερα τις πνευματικές αξίες και τα ιδανικά που μας κληροδότησαν, καλούμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην προάσπιση της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής και των αξιών της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης, σε μια εποχή που αυτές κλονίζονται και απειλούνται. Τότε μόνο, θα οδηγήσουμε την πατρίδα μας στη θέση που της αξίζει στον σύγχρονο κόσμο» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά της η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αικ. Καραγιώργου.
Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass