Αναλαμβάνει ο εφέτης - ανακριτής

ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΓΚΩΔΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΕΙ ΑΣΚΗΘΕΙ ΔΙΩΞΗ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2023 13:00

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναλαμβάνει καθήκοντα ανακριτή ο Εφέτης, Σωτήρης Μπακαΐμης, ο οποίος -με προχθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας- θα διεξάγει την ανάκριση για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.


Η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, σύμφωνα και με την προβλεπόμενη διαδικασία, καθαρογράφεται αυτές τις ώρες προκειμένου αύριο Δευτέρα να κοινοποιηθεί στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Σταμ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του θα παραγγείλει στη Γ’ Ανακρίτρια Λάρισας τη διαβίβαση, της ήδη ογκωδέστατης δικογραφίας στο Εφετείο.
Η Γ’ Ανακρίτρια διεξάγοντας την ανάκριση με ταχύτατους ρυθμούς έχει ήδη συλλέξει αποδεικτικό υλικό (κατασχέσεις πειστηρίων, απολογία, μαρτυρίες κ.λπ.), ενώ υπενθυμίζεται πως, το ίδιο βράδυ του δυστυχήματος και με εισαγγελική εντολή, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας μετέβησαν στο Σταθμαρχείο και προχώρησαν στην κατάσχεση πειστηρίων. Κατάσχοντας πολύτιμο υλικό και υποβάλλοντας επίσης τον Σταθμάρχη βάρδιας στους αναγκαίους ελέγχους.
Το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε η Γ’ Ανακρίτρια θεωρήθηκε βαρύνουσας σημασίας από τον κ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος κάνοντας λόγο για «τεράστιες», αλλά και «πολυσύνθετες ευθύνες» εισηγήθηκε τον ορισμό Εφέτη ανακριτή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπακαΐμης (σ.σ. ορίστηκε προχθές τακτικός ανακριτής με αναπληρώτρια την εφέτη, Σοφία Λυμπεριάδου) με την ανάληψη καθηκόντων θα καλέσει άμεσα σε απολογία τα τρία στελέχη του ΟΣΕ, σε βάρος των οποίων την περασμένη Πέμπτη ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής, άσκησε δίωξη. Η δίωξη ασκήθηκε για τα ίδια, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, αδικήματα όπως του 59χρονου Σταθμάρχη, που μετά την πολύωρη απολογία του πριν μία εβδομάδα, την περασμένη Κυριακή κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στις Φυλακές Λάρισας.
Η δίωξη σε βάρος των δύο σταθμαρχών της απογευματινής βάρδιας, όπως και σε βάρος του προϊσταμένου (Επιθεωρητή) του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδας της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας και Διαχείρισης Χωρητικότητας, ασκήθηκε με βάση το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε η Γ’ Ανακρίτρια Λάρισας και πλέον είναι κατηγορούμενοι.
Σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό, οι δύο σταθμάρχες φέρονται πως αποχώρησαν πριν τη λήξη του ωραρίου τους, ενώ ο επιθεωρητής τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια μόνο του τον, «μη έχοντα εμπειρία» στη διαχείριση της κυκλοφορίας, 59χρονο σταθμάρχη.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα κατέθεσαν στελέχη του ΟΣΕ (σταθμάρχες, επιθεωρητής) αναφερόμενα, μεταξύ άλλων, σε θέματα αρμοδιοτήτων και χειρισμών. Το φως της δημοσιότητας είδαν επίσης πτυχές που εστιάζουν στην εμπειρία του 59χρονου, στο ωράριο, στη χρήση διορθωτικού (blanco) στο βιβλίο υπηρεσιών, σε χορηγούμενη αναρρωτική άδεια κ.λπ. διαστάσεις που, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν διαχρονικές παθογένειες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του πελατειακού - κομματικού κράτους.  
ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ
- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στην εξίσου ουσιαστική διάσταση της μη λειτουργίας, από το 2019, του Γραφείου Τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ Λάρισας αναφέρθηκε συνταξιούχος σταθμάρχης, ο οποίος επίσης κλήθηκε να καταθέσει προκειμένου να διαφωτίσει πτυχές της υπόθεσης. Το «λουκέτο» στο Τμήμα Τηλεδιοίκησης, που θα αποτελούσε τη δικλείδα ασφαλείας και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για το δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αποτελεί ήδη αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Άσχετα ωστόσο από αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται τους επόμενους μήνες το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που όρισε η Τροχαία Λάρισας. Καθώς έχουν κληθεί να διερευνήσουν ειδικότερα θέματα, όπως, μεταξύ άλλων, αν οι αμαξοστοιχίες διέθεταν συστήματα ασφαλούς κίνησης και εντοπισμού της τροχιάς κ.λπ. σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εάν αντίστοιχα συστήματα διέθετε το δίκτυο των γραμμών, εάν υπήρχε διαλειτουργικότητα - συνεργασία μεταξύ των συστημάτων και το βασικότερο , εάν η έλλειψη αυτών των συστημάτων ή μη λειτουργικότητά τους -εφόσον διαπιστωθεί- συνδέεται και πώς με τα αποτελέσματα της ανείπωτης τραγωδίας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass