Βάζει «φωτιές» το Ν/Σ για το νερό

ΟΜΟΘΥΜΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2023 12:40

Την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο ο τομέας υπηρεσιών ύδατος κι επομένως και οι Δ.Ε.Υ.Α. θα υπάγεται πλέον στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ., εξέφρασε ομόφωνα χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το θέμα απασχόλησε για πολύ ώρα το σώμα και όλοι καταδίκασαν την προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» του νερού, αυτού του κοινωνικού αγαθού μ’ έναν τρόπο πολύ «ύποπτο», καθώς το εν λόγω Ν/Σ τέθηκε σε διαβούλευση μόλις για 7 ημέρες, εν μέσω Αποκριάς και λίγο πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.


Αρχικά στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης είπε πως για την αυτοδιοίκηση το Ν/Σ αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη. Όπως τόνισε, παρά τις διαβεβαιώσεις που ελάμβαναν είδαν άλλο αποτέλεσμα. Τόνισε πως ο μετεξελιγμένος φορέας θα μπορεί να παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική και θα μπορεί να προτείνει αναδιοργάνωση των φορέων. «Έτσι γίνεται σαφές πως η διαπραγμάτευση με τα υπουργεία παίρνει άλλα χαρακτηριστικά. Η πίεση για μη ιδιωτικοποίηση των νερών φεύγει από τη συζήτηση με τον υπουργό και πάει στη ρυθμιστική αρχή» είπε και πρόσθεσε πως «Η επίσπευση αυτού του νομοθετήματος κρύβει άλλα στοιχεία. Έχουν σχέση με τα τεράστια συμφέροντα των ομίλων» και κάλεσε όλο το Συμβούλιο να σταθεί απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάσης Μαμάκος εξέφρασε την απόφαση της παράταξης να ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του Ν/Σ. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Πέτρος Κρίκης, αφού διευκρίνισε πως είναι πλήρως αντίθετη η παράταξη φυσικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του δημάρχου, αναφερόμενος σε αντίστοιχα ζητήματα στο παρελθόν που είχαν να κάνουν με τον φωτισμό και το πράσινο. «Η είσαι ενάντια ή όχι» είπε και ζήτησε να μην υπάρχει γενικά και αόριστα ένα ψήφισμα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών» κ. Γούλας είπε πως «δημοκρατία και συγκεντρωτισμός δεν συμβιβάζονται. Το μακρύ χέρι θέλει να τα μαζέψει όλα» και ανακοίνωσε πως συντάσσεται με την απόσυρση του Ν/Σ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων κ.κ. Μαβίδη και Διαμάντου. Εν συνεχεία ο κ. Αχιλλέας Μητράκος, πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ και εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ΔΕΥΑΛ είναι περιουσία της πόλης, κάνοντας μια αναδρομή από τον Σάπκα και το 1928 μέχρι και το σήμερα. «Εμείς ως εργαζόμενοι είμαστε περήφανοι όπως και όλη η πόλη. Η ΔΕΥΑΛ έχει ανταποδοτικότητα. Αν μιλάμε για συγχωνεύσεις καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Δια της απαξίωσης θα περάσουν στον ιδιώτη».
Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρης Σαββοργινάκης υπενθύμισε πως παρά την αύξηση του ρεύματος και την έκρηξη του κόστους, κανείς πολίτης δεν επιβαρύνθηκε. «Πλέον όμως δεν θα γίνεται έτσι. Η ΡΑΕ θα έχει υπερεξουσίες χωρίς να μπορεί να τις διαχειριστεί. Χάνεται η ανταποδοτικότητα. Χάνει τον έλεγχο το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα τον έχει η ΡΑΕ» είπε μεταξύ άλλων.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο της ΛΑ.ΣΥ. το μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, τριετούς διάρκειας.
«Η πόλη έχει ανάγκη τέτοιου είδους ενέργειες και εκδηλώσεις για να κάνουμε συνείδηση του κάθε πολίτη και ειδικά στα μικρά παιδιά την ανάγκη να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για μέσο μετακίνησης. Η διάσωση της ποδηλατικής κουλτούρας είναι το μεγάλο στοίχημα για την πόλη του αύριο. Μας έχουν πνίξει τα αυτοκίνητα. Οι μεσαίου μεγέθους ελληνικές πόλεις αναπτύχθηκαν χωρίς ελεύθερους χώρους. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές» είπε μεταξύ άλλων, ενώ ο κ. Λεβεντάκης ως πρόεδρος επιτροπής ανάπτυξης ΕΟΠ εξήγησε τους λόγους για τους οποίος η ΕΟΠ θέλει εμπιστοσύνη και όχι απλά μια διοργάνωση.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάσης Μαμάκος είπε ότι ο στόχος είναι «να αποκτήσουμε κουλτούρα ποδηλατική», ενώ ο κ. Κρίκης εκ μέρους της ΛΑ.ΣΥ. είπε «Ωραίες κουβέντες, αλλά η πόλη μας αστικοποιείται και δεν γίνεται να αποφύγουμε τα αυτοκίνητα. Θέλουμε συνεργασία με την ΕΟΠ αλλά σε άλλη βάση. Να προάγει το άθλημα».
Από την πλευρά του ο κ. Γούλας ζήτησε «να επενδύσουμε στην παιδεία».

ΟΙΚΙΑ ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ
Το θέμα της οικίας Καπετάνου έφερε στη συνεδρίαση ο κ. Μαμάκος ζητώντας να υπάρξει μια αίτηση από το Συμβούλιο για επανεξέταση του αιτήματος για να επιτευχθεί η σωτηρία του, με την υποστήριξη των βουλευτών.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Διαμάντος είπε πως υπάρχει «έλλειψη ολιστικής πολιτικής για τη διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς» πάντα σεβόμενη την ιδιοκτησία, ενώ είπε πως οι πόροι στο πρόγραμμα «Διατηρώ», το οποίο έχει μείνει πίσω χρονικά, είναι αισθητά μειωμένοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass