Καταδικάστηκε για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 30 ΜΗΝΩΝ ΣΕ 55ΧΡΟΝΗ - «ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ 200 ΠΑΛΜΟΥΣ» ΤΟΝΙΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΣΟΚ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2023 13:06

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας σε μία 55χρονη υπήκοο Βουλγαρίας, η οποία κρίθηκε ένοχη για απλή συνέργεια σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από δράστες που εξαπατούσαν ηλικιωμένους.


Ο λόγος για τους θρασύτατους απατεώνες, οι οποίοι, προκειμένου να αποσπάσουν μετρητά και χρυσαφικά, δεν έχουν κανέναν δισταγμό να προκαλέσουν σοκ σε ηλικιωμένους ανθρώπους, με το πρόσχημα του τροχαίου δυστυχήματος με συγγενικό πρόσωπο ή με το πρόσχημα του τραυματισμού συγγενικού προσώπου και της υποτιθέμενης ανάγκης να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αποφύγει τον… ακρωτηριασμό.
«Πήγα στο νοσοκομείο με 200 παλμούς…», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ηλικιωμένη Λαρισαία, για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρέθηκε όταν της τηλεφώνησαν οι απατεώνες, λέγοντας ότι η κόρη της «σκότωσε ένα παιδί» σε τροχαίο.
Η ηλικιωμένη γυναίκα έπεσε θύμα των απατεώνων, οι οποίοι την καθοδηγούσαν διαρκώς από το τηλέφωνο, την απασχολούσαν διαρκώς για να τους παραδώσει τελικά, σε ένα παρτέρι στον Άγιο Νικόλαο περί τα 750 ευρώ. Μάλιστα, οι απατεώνες την ειρωνεύθηκαν κιόλας, λέγοντας ότι «τα χρήματα δεν είναι 1.000 ευρώ», όπως τους είχε δηλώσει η παθούσα, «αλλά μόνο 750 ευρώ», λόγο για τον οποίο ενέτειναν, τηλεφωνικά, την πίεση στη Λαρισαία, ζητώντας να επιστρέψει σπίτι της, για να δει αν έχει χρυσαφικά κ.λπ.
Η 55χρονη κατηγορουμένη -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- συνεργάσθηκε με τους απατεώνες σε ρόλο συνοδηγού στο όχημα με το οποίο μετέβαιναν στα ραντεβού με τα υποψήφια θύματα. Οι απατεώνες έδρασαν (και) στη Λάρισα τον Μάιο του 2019, έχοντας εξαπατήσει δεκάδες θύματα, με λεία 44.700 ευρώ σε μετρητά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απέσπασαν και χρυσαφικά.
Στο πλαίσιο της δίκης χθες, αρκετοί Λαρισαίοι με τις καταθέσεις τους εξιστόρησαν τα γεγονότα, αναφερόμενοι στα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν (σ.σ. με απόκρυψη) πρωινές ώρες από τους απατεώνες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι απατεώνες επικαλέσθηκαν το τροχαίο ατύχημα, λέγοντας πως «η κόρη σας είχε ατύχημα στο σχολείο» και ζήτησαν χρήματα «για να προμηθευτεί το νοσοκομείο το μόσχευμα».
Σημειώνεται πως για να γίνουν πιστευτοί οι δράστες και να εντείνουν έτσι την πίεση, κάποιο μέλος της ομάδας των απατεώνων παρίστανε το συγγενικό πρόσωπο του υποψηφίου θύματος. Έτσι, την ώρα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, η υποτιθέμενη κόρη εκλιπαρούσε -«τσιρίζει» όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε μάρτυρας- φωνάζοντας «μαμά δώσε όσα σου ζητήσουν, έσπασα το πόδι μου, θα μείνω ανάπηρη, θα αυτοκτονήσω…».
Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόσχημα ήταν πως η κόρη του υποψήφιου θύματος «σκότωσε ένα νεαρό παιδί από την Αλβανία» και απαίτησαν 20.000 ευρώ «για να μεταφερθεί η σορός στην Αλβανία», ενώ για όσους δήλωναν ότι δεν έχουν χρήματα οι απατεώνες απαιτούσαν χρυσαφικά.
Σε άλλη περίπτωση, με το πρόσχημα του ατυχήματος της κόρης, ο υποτιθέμενος γιατρός ζήτησε χρήματα «για να παραγγείλουμε χρυσές λάμες από τη Γερμανία» και η «κόρη» να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Στην απολογία της η 55χρονη αρνήθηκε την κατηγορία, ενώ στην παρατήρηση της Εισαγγελέως της έδρας ότι «διαπιστώθηκε η φυσική σας παρουσία», καθώς μια γυναίκα – θύμα την αναγνώρισε, αφού της απηύθυνε το λόγο στον τόπο, όπου πήγε να παραδώσει χρήματα, η κατηγορούμενη ισχυρίσθηκε πως «έγινε παρεξήγηση».
Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της 55χρονης για απλή συνέργεια, με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας να την κηρύσσει ένοχη, επιβάλλοντας, όπως και πρωτόδικα, ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass