Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επισιτιστική κρίση

*ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2023 13:20

H επισιτιστική ασφάλεια, η υγιεινή των τροφίμων, η κλιματική κρίση, η βιοποικιλότητα και γενικότερα το μοντέλο παραγωγής διακίνησης και κατανάλωσης των τροφίμων ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου.


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Κουρέτας, ο αν. καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Στάθης Αραποστάθης και ο χημικός-περιβαλλοντολόγος κ. Ζήσης Αργυρόπουλος προσέγγισαν το θέμα της επισιτιστικής κρίσης αναπτύσσοντας τις διαφορετικές πλευρές και διαστάσεις του προβλήματος.
Ο καθηγητής Δ. Κουρέτας αναφέρθηκε στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Αναφερόμενος στο θέμα της αγροδιατροφής στη Θεσσαλία επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δευτερογενής Τομέας της Θεσσαλίας παρουσιάζει την ισχυρότερη ικανότητα παραγωγής πλούτου, ενώ ο Πρωτογενής Τομέας παρουσιάζει μικρή ικανότητα παραγωγής πλούτου σε σύγκριση με τον Δευτερογενή και τον Τριτογενή, αλλά και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
«Κατέχει την 8η θέση, παρά την ευρέως επικρατούσα αντίληψη ότι ο Πρωτογενής Τομέας είναι το «ισχυρό χαρτί» της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Άρα απαιτείται ισχυρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού, αναδιάρθρωσης, εισαγωγής κεφαλαίων, γνώσης και καινοτομίας.
Ο Τριτογενής Τομέας, σε απόλυτες τιμές, παρουσιάζει την ίδια ικανότητα παραγωγής πλούτου με τον Δευτερογενή, αλλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες υστερεί δραματικά (11η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών!).
Αν δεν εκσυγχρονιστεί ο Τριτογενής Τομέας (εμπόριο, υπηρεσίες), τα περιθώρια ανάπτυξης του Δευτερογενούς και του Πρωτογενούς περιορίζονται (φαινόμενο bottle neck). Απαιτείται επειγόντως ισχυρή προσπάθεια εξωστρέφειας, καθώς και εισαγωγή γνώσης - καινοτομίας με αιχμή τα logistics και ΤΠΕ».
Ο χημικός κ. Ζήσης Αργυρόπουλος αναφέρθηκε στο πώς η κλιματική κρίση οδηγεί στη διατροφική κρίση και επισήμανε πως η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας που θα πληγούν τα επόμενα χρόνια περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καθώς η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς τα επόμενα χρόνια με δυσμενείς συνέπειες για την αγροτική παραγωγή αλλά και την κατανάλωση ενέργειας και νερού.
Ο αν. καθηγητής ΕΚΠΑ Στάθης Αραποστάθης κατά την ομιλία του με θέμα «Διαμορφώνοντας το Περιβάλλον και την Διατροφή: Κρίσιμα Κοινωνικοτεχνικά δίκτυα και η Αγροδιατροφική βιομηχανία στην Ελλάδα», τόνισε ότι η πρόσβαση στα αγροδιατροφικά προϊόντα δεν καθορίζεται συγκυριακά μόνο από την πανδημία και τον πόλεμο, αλλά και από τις μεγάλες αλλαγές στο κλίμα και τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.
Ακόμη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαμόρφωση της τροφής είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικοτεχνικό σύστημα που συνδέει πολλά επιμέρους συστήματα - από τα έργα υποδομής για την άρδευση και την ενέργεια, τις τεχνολογίες καλλιέργειας, μέχρι τα έργα υποδομής και της τεχνολογίας μεταφοράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass