Ζημιογόνο το «Πάρκο των Ευχών»

ΣΤΙΣ 350.000 ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 80.000 ΤΑ ΕΣΟΔΑ - ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ - ΜΑΜΑΚΟΣ: ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2023 13:10

Το θέμα του «Πάρκου των Ευχών» ήταν αυτό που κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν γνωστά και τα οικονομικά στοιχεία από τον ίδιο τον δήμαρχο.

Ο κ. Καλογιάννης πληροφόρησε το Δ.Σ. και τους πολίτες πως η φετινή διοργάνωση είχε έξοδα 350.000 ευρώ, ενώ τα έσοδά του ήταν 80.000 ευρώ. Από εκεί και μετά, ακολούθησε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα όσα έγιναν και δεν έγιναν. Η πλευρά της Δημοτικής Αρχής υποστήριξε πως, παρά τις όποιες δυσκολίες, ήταν μια ακόμα ενέργεια η οποία συμπλήρωσε με πολύ καλό τρόπο τη δραστηριότητα στις γιορτές στην πόλη και μέσω αυτής γενικά ήρθαν επισκέπτες στη Λάρισα. Αναγνώρισε ωστόσο πως επιδέχεται βελτίωσης σε διάφορους τομείς.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση υποστήριξε πως δεν υπήρχε καλός προγραμματισμός και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό και έτσι ο περισσότερος κόσμος προτιμούσε άλλες πόλεις για τις ημέρες των γιορτών.
Πιο αναλυτικά:
«ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ»
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καλογιάννης περιέγραψε πως το «Πάρκο των Ευχών» επανήλθε μετά τα δύο χρόνια πανδημίας. «Μια διοργάνωση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο χρόνος δεν άφηνε και πολλά περιθώρια να το οργανώσουμε καλύτερα». Πρόσθεσε πως το Πάρκο «συμπλήρωσε με πολύ καλό τρόπο τη δραστηριότητα στις γιορτές στην πόλη. Μια δραστηριότητα που έφερε κόσμο και διαμόρφωσε συνθήκες καλύτερης δουλειάς. Το Πάρκο όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά θα δυναμώσει. Αυτή είναι η άποψή μας. Το επόμενο θα οργανωθεί πολύ καλύτερα» είπε και μίλησε για οικονομικά στοιχεία. «Υπήρξαν έσοδα και δαπάνες. Οι δαπάνες έγιναν από δύο πλευρές. Κυρίως από τον Δήμο όσον αφορά κυρίως τον εξοπλισμό, δηλαδή τα πάγια στοιχεία του και αναθέσεις για τοποθετήσεις και αποξηλώσεις. Τα υπόλοιπα είναι από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.
Τα ποσά που διατέθηκαν από τον Δήμο είναι 216.000 ευρώ και από τον Οργανισμό είναι 128.000. Σύνολο κοντά στις 350.000 απομειώθηκε κατά 80.000 ευρώ που ήταν τα έσοδα από τις χορηγίες και την ενοικίαση των χώρων για εστίαση, παιχνίδια.
Προσδοκούμε να είναι πολύ περισσότερα χρόνο με τον χρόνο. Το ποσό που διατέθηκε ήταν πολύ λογικό» τόνισε.
Αναγνώρισε πως υπήρξαν και αδυναμίες λέγοντας πως: «Αυτές προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε».
Για το θέμα των αναθέσεων είπε πως «έγιναν μεγάλες συζητήσεις. Υπάρχουν ποσά που θα μπορούσαν να πάνε με διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό δεν ακυρώνει τη δραστηριότητα και οι αναθέσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν όταν επιλέγεις πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα σε βοηθήσουν. Είναι απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι επιλογές ως τακτική του Δήμου».
Θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση για τη σύγκριση με το πάρκο των Τρικάλων και ανέφερε πως ακούστηκαν ευχαριστίες από ξενοδόχους, έμπορους και εστίαση. «Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ελπίζουμε να ξεπεράσει σε ικανότητα τον Δήμο Λαρισαίων».
Εν κατακλείδι σημείωσε πως η Λάρισα έχει συγκεκριμένα δυναμικά πλεονεκτήματα καλώντας όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να σκέφτεται τι παρέλαβε η Δημοτική Αρχή και τι παραδίδει σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Πόσο μάλιστα στον τομέα των επισκεπτών και τουρισμού. «Διαμορφώνουμε ένα αύριο της πόλης πατώντας σ’ αυτό που παραλάβαμε» σημείωσε.

«ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάσης Μαμάκος χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι δεν υπάρχει εισήγηση. «Η Δημοτική Αρχή θέλει να το απαξιώσει» είπε, και μπήκε στην ουσία του ζητήματος «Δεν μάθαμε ποτέ τον στόχο, καθώς όλη η διαδικασία έγινε εν κρυπτώ. Το παράδοξο είναι πως γνωρίζουμε περισσότερο για τα Τρίκαλα και όχι για τη Λάρισα.
Η Λάρισα δεν ήταν προορισμός, αλλά ενδιάμεσος σταθμός από τα τουριστικά γραφεία για τις ημέρες των γιορτών».
Για την πληρότητα των ξενοδοχείων είπε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως έχουν κλείσει ξενοδοχεία και τα περισσότερα ήταν γεμάτα ήδη σε μεγάλο ποσοστό για άλλους λόγους. Υπενθύμισε τα λόγια του κ. Μπένου που είπε πως δεν έχει επισκεψιμότητα η πόλη και τόνισε πως «κάτι πάει στραβά και πρέπει να το δούμε».
Για τις απευθείας αναθέσεις γύρισε τον χρόνο πίσω, τότε που ήταν ο κ. Καλογιάννης στην αντιπολίτευση και «το καταδίκαζε».
Μίλησε για μια διαδικασία φέτος με στενά χρονικά περιθώρια και με μια μόνο προσφορά. «Κάποιος είχε ως κύρια δραστηριότητα υπηρεσίες κουρείου» τόνισε και διευκρίνισε ότι «δεν είπα ποτέ πως είναι μη νόμιμες. Όμως, δεν γίνεται κάποιοι να διαφημίζουν τη συμμετοχή τους στο πάρκο από τον Οκτώβριο» αναρωτήθηκε όταν υπήρχαν άλλοι χρόνοι στις προσφορές.
Για το θέμα της κανονιστικής επιτροπής, εξέφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξουν προβλήματα με τις πληρωμές εξαιτίας της μη συγκρότησης» και έκλεισε με το εξής: «Γενικά να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή στο Πάρκο. Να γίνει η προσπάθεια κτήμα της πόλης. Να προγραμματίσουμε έγκαιρα χωρίς εμμονές και φοβικά σύνδρομα σκεπτόμενοι την πόλη και τα οφέλη της. Να επενδύσουμε με σχέδιο που θα δώσει προοπτική. Να μάθουμε από τα λάθη μας. Να ακούσουμε και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Πέτρος Κρίκης, το χαρακτήρισε ως «τουριστικό προϊόν συνδεδεμένο με τα συμφέρονται λίγων στην πόλη και όχι με τα συμφέροντα των πολλών γιατί δεν ακουμπά τις πραγματικές ανάγκες της πόλης».
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λάρισα Μπροστά», κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, είπε πως ήταν «φιλόδοξη πρωτοβουλία, αλλά δεν απέδωσε. Η Λάρισα δεν ήταν προορισμός, αλλά την επισκέπτονταν μόνο μαθητές. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε εισήγηση επειδή δεν υπήρχαν αποτελέσματα». Ο  δημοτικός σύμβουλος, κ. Κώστας Αργυρόπουλος, το χαρακτήρισε ως «καλό εγχείρημα για την πόλη, όμως υπήρξε προχειρότητα στον σχεδιασμό».
Ο αντιδήμαρχος, κ. Ντίνος Διαμάντος, στη συνέχεια ανέλυσε πως «οι 216.000 είναι επένδυση, δεν είναι κόστος, αλλά κατασκευές που αποθηκεύτηκαν. Τα καθαρά έξοδα είναι 48.000. Αυτό το ποσό με καλύτερη οργάνωση μπορεί να ανατραπεί. Η προστιθέμενη αξία όμως είναι υπερβαίνει αυτό το ποσό».
Ο αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, είπε πως το Πάρκο «είχε θετικές πλευρές. Τα παιδιά το χαρήκαν. Ήταν πιο μαζεμένο και είχε ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να δούμε πώς θα γίνει ακόμα καλύτερο» αφού πρώτα μίλησε για κάποια… τρολ του διαδικτύου αφήνοντας μερικά υπονοούμενα.
Ο αντιδήμαρχος, κ. Θάνος Αδαμόπουλος, εξήγησε πως «ένα μεγάλο μέρος των εξόδων, και συγκεκριμένα 126.000, ήταν από την Οικονομική Επιτροπή. Υπήρχε διαφάνεια και δημοσιότητα».
Αντίθετα, ο δημοτικός σύμβολος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φώτης Τζατζάκης, είπε για τα οικονομικά ζητήματα πως «το Πάρκο ήταν ζημιογόνο κατά 270.000. Γιατί δημιουργήθηκαν τα πάγια φέτος και όχι τα προηγούμενα χρόνια;» αναρωτήθηκε.
Εν συνεχεία ο αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Αλεξούλης, είπε πως «δεν υπήρχε γονέας που να πήγε τα παιδιά του και να μην το ευχαριστήθηκε» καλώντας όλους, όταν καταβάλλεται μια προσπάθεια για το καλύτερο της πόλης, να είναι θετικό το πρόσημο. «Όταν τελειώνει να τα αναλύουμε» είπε και τόνισε πως «με πικραίνει που κάποιοι προσπαθούν να διώξουν τον κόσμο από την πόλη», αφήνοντας αιχμές για ενέργειες κάποιων.

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ
Δήλωση με αφορμή όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν», κ. Κώστας Βαϊούλης.
Συγκεκριμένα ανέφερε σ’ αυτήν τα εξής: «Όταν πριν λίγο καιρό καταγγείλαμε την πρακτική του κ. Καλογιάννη για δημιουργία προσωπικού στρατού επικοινωνίας, λόγω της προεκλογικής χρονιάς, μέσω απευθείας αναθέσεων σε δημοσιογράφους συγκεκριμένου ειδησεογραφικού site χρησιμοποιώντας το Δημοτικό Ραδιόφωνο, δεν περιμέναμε ότι θα δικαιωθούμε από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο(!). Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ομολογώντας την αήθη πρακτική του, είπε κατά λέξη τα εξής:
«Δήμαρχος είμαι, είναι φυσιολογικό περισσότερα Μ.Μ.Ε. να είναι φιλικά προς εμένα».
Πέρα από τη θρασύτητα της ομολογίας, ας μας απαντήσει ο κ. Καλογιάννης στο εξής απλό ερώτημα: Από τίνος χρήματα πληρώνονται τα «φιλικά» Μ.Μ.Ε.; Δικά του ή των Λαρισαίων;» καταλήγει η δήλωση - τοποθέτηση του κ. Βαϊούλη.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass