Πήραν δεσμεύσεις και μένουν οι πράξεις...

ΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2023 13:24

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Σημαντικές δεσμεύσεις που θα περιμένουν να γίνουν πράξη εξασφάλισε η αντιπροσωπεία εκπροσώπων αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη χθεσινή συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους της κυβέρνησης ο

υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθ. Πετραλιάς, ενώ το κλιμάκιο της ΠΕΜ αποτελούνταν από 8 αγρότες. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα αιτήματα των αγροτών για άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, Ρίζου Μαρούδα, στην «Ε», ένα βασικό αίτημα των μηλοπαραγωγών, η οικονομική ενίσχυσή τους να αφορά όλες τις ποικιλίες των μήλων, έγινε αποδεκτό.
Ένα δεύτερο βασικό αίτημα να ενισχυθούν οικονομικά και οι κερασοπαραγωγοί, για τους οποίους ως τώρα δεν υπήρχε καμία αναφορά, επίσης έγινε δεκτό και τα κεράσια θα ενταχθούν στις ενισχύσεις. Στις ενισχύσεις, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαρούδας, υπήρξε δέσμευση να ενταχθούν αχλάδια και ροδάκινα. Όσον αφορά τα κάστανα, στο θέμα που έθεσε η αντιπροσωπεία των αγροτών υποστηρίζοντας ότι το ανακοινωθέν ποσό από το ΥΠΑΑΤ των 150 ευρώ / στρέμμα είναι πολύ λίγο μπροστά στην τεράστια ζημιά, η απάντηση ήταν ότι το ποσό θα επανεξεταστεί ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αύξησής του.
Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Μαρούδας, κερδήθηκαν έστω ως δεσμεύσεις προς το παρόν από τη συνεχή πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών. Επισήμανε δε ότι, όπως τους ειπώθηκε, μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί θα έχουν ενισχυθεί οικονομικά ως τις 10 Μαρτίου και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα προϊόντα. Επίσης, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν το 100% της ενίσχυσης, ενώ οι μη κατά κύριο επάγγελμα το 50%. Για την επιστροφή των 76 εκατ. € του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο, ο κ. Μαρούδας χαρακτήρισε το ποσό ως πολύ μικρό.
Για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ δήλωσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση μπλόκων και αγροτών για το τι ακριβώς συζητήθηκε στη συνάντηση της Αθήνας και από κει και πέρα θα παρθούν σχετικές αποφάσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Κώστας Τζέλλας, μας είπε πως θα δοθεί 76 εκατ. ευρώ ως πρόσθετο κονδύλι για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. Υπήρξε δέσμευση πως θα δοθούν χρήματα για αντιστάθμιση απώλειας παραγωγής σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κάστανα, αχλάδια κι άλλα προϊόντα για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία. Η ενίσχυση αυτή θα είναι αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας. Για το βαμβάκι μάς είπαν πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Για τις ελιές μάς ανέφεραν πως μελετάται ενίσχυση, όχι όμως για όλες τις κατηγορίες. Όσον αφορά τις χρεώσεις ενέργειας, τονίστηκε πως θα πέσουν (όπως φαίνεται και από την αγορά το τελευταίο διάστημα), ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί και επιδότηση ώστε να πέσει η κιλοβατώρα στα 0,07 που ήταν πριν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass