Ενεργειακή κοινότητα ίδρυσε ο Δήμος Ελασσόνας

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ - ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ *Ν. ΓΑΤΣΑΣ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2023 13:40

Σε μία πανηγυρική συνεδρίαση των εκπροσώπων των έξι νομικών προσώπων που συμμετέχουν στην πρώτη δημοτική ενεργειακή κοινότητα στον Δήμο Ελασσόνας υπογράφηκε το καταστατικό της ιδρυθείσας ενεργειακής κοινότητας με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Ελασσόνας Συν.Π.Ε.», αφού

προηγουμένως είχε λάβει την έγκριση των συμβουλίων των μετόχων.
Στη δημοτική ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Ελασσόνας συμμετέχουν ως συνεταίροι εκτός από τον Δήμο Ελασσόνας, ο οποίος κατέχει ποσοστό συμμετοχής 40%, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελασσόνας, η ΑΕΝΟΛ Α.Ε., οι Σχολικές Επιτροπές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ελασσόνας, με ποσοστό συμμετοχής 5% η κάθε μία, και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Ελασσόνας, με ποσοστό συμμετοχής 10% στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο των 30.000,00 ευρώ.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων των μετόχων της ενεργειακής κοινότητας, οι οποίοι μετά την υπογραφή του καταστατικού τόνισαν τα εξής: «Αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις για τον Δήμο Ελασσόνας η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή του Δήμου και των νομικών προσώπων τα οποία εποπτεύει, προκειμένου να πετύχει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την ενεργειακή αυτονομία των μετόχων με την παραγωγή ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με τη διανομή ενέργειας στα φτωχά νοικοκυριά και τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη με την επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας και συμπλήρωσε ότι: «Η προεργασία για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας είχε ξεκινήσει ήδη από το 2020, αλλά η πανδημία και ο σεισμός μετέθεσαν την ίδρυση για αργότερα. Με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση απλώς επιβεβαιώνεται η ανάγκη για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη στήριξη των φτωχών νοικοκυριών, ωστόσο η ανάγκη είχε προκύψει νωρίτερα και ο Δήμος Ελασσόνας είχε καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4.265.000 ευρώ ήδη από τον Μάιο του 2021 για το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο δημόσιου οργανισμού στη χώρα, την εγκατάσταση 5 φωτοβολταϊκών πάρκων για τις ενεργειακές ανάγκες της ΔΕΥΑΕΛ».
Εκ μέρους της ΔΕΥΑΕΛ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αθ. Γεροφωκάς δήλωσε τα εξής: «Η ΔΕΥΑ με τον Δήμο Ελασσόνας κάναμε ήδη το πρώτο βήμα και επενδύουμε περισσότερα από 4 εκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, και τώρα με τη συμμετοχή μας στη δημοτική ενεργειακή κοινότητα θέλουμε να ενισχύσουμε τον κοινωνικό της χαρακτήρα, με τη διανομή μέρους της παραγωγής σε ευάλωτα νοικοκυριά».
Ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κ. Ελ. Φουρκιώτης δήλωσε πως είμαστε αρωγοί σε μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου Ελασσόνας, με οφέλη περιβαντολλογικά, οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τεράστιου ενεργειακού κόστους.
Για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας μίλησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας του Δήμου Ελασσόνας κ. Αθ. Καλύβας, εστιάζοντας στις ανάγκες που μπορεί να καλύψει η ενεργειακή κοινότητα στις κοινωνικές δομές του Δήμου, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα ΚΑΠΗ και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, και οπωσδήποτε τη βοήθεια στα φτωχά νοικοκυριά. «Ο κοινωνικός οργανισμός του Δήμου συμμετέχει με ενισχυμένο ποσοστό λόγω της στόχευσης για την παροχή βοήθειας στους ευάλωτους, σε συνέχεια της δράσης του Οργανισμού μας για την ενίσχυση των απόρων, των ηλικιωμένων και των πιο αδύναμων από τους συμπολίτες μας».
Το αρχικό κεφάλαιο της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, το οποίο αποτελείται από εκατό (100) συνεταιριστικές μερίδες αξίας 300 ευρώ η κάθε μία. Το καταστατικό εγκρίθηκε και τυπικά από την Ιδρυτική Συνέλευση των μελών που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας και θα ισχύει με την καταχώρησή του στο Μητρώο Ενεργειακών Κοινοτήτων του Γ.Ε.ΜΗ. του Ν. 3419/2005. Ορίστηκε δε προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα μεριμνήσει για την έγκριση του καταστατικού, μετά την οποία θα συγκαλέσει εντός 30 ημερών την πρώτη Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη των οργάνων Διοίκησης. Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή είναι τριμελής και απαρτίζεται από τα ακόλουθα πρόσωπα: α) τον δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Νικ. Γάτσα, β) τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, κ. Κων. Κορακίδη, και γ) τον αντιδήμαρχο Ελασσόνας, κ. Δημ. Καρανίκα. Μέχρι την εκλογή αιρετής Διοίκησης από την πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών, η Τριμελής Επιτροπή θα εκπροσωπεί την Ενεργειακή Κοινότητα και θα επιμεληθεί των τρεχουσών υποθέσεών της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass