Κινητοποίηση καλλιτεχνών για την υποβάθμιση των σπουδών τους

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/22

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2023 13:01

Παράσταση διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα 85/22, που σχετίζεται με τη μη αναγνώριση των πτυχίων καλλιτεχνών στην εκπαίδευση, έγινε χθες μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Μέλη του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου

Λάρισας, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αλλά και εργαζόμενοι στη Φιλαρμονική βρέθηκαν εκεί για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο Π.Δ. και κατέθεσαν τα αιτήματά τους στους αντιπεριφερειάρχες κ. Βασίλη Πινακά και κ. Γιάννη Μπουτίνα. Ήταν μια συμβολική κίνηση, αντίστοιχη αυτών που έγιναν χθες σε όλη την Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζεται από το Παράρτημα Λάρισας του Μουσικού Συλλόγου: «Το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 ξεσήκωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο και οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στον Δεκέμβρη, οι οποίες έφεραν στο επίκεντρο τα χρόνια προβλήματα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης», ενώ «μπροστά στη διευρυμένη αγανάκτηση, η Κυβέρνηση επιχείρησε με ελιγμό να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των καλλιτεχνών. Με διευκρινιστική Εγκύκλιο αναφέρει ότι οι κάτοχοι Πτυχίων Ωδείων κατατάσσονται στη μισθολογική κατηγορία Τ.Ε. σύμφωνα με τον Ν. 4325/15». Αυτό όμως που ζητούν είναι «τη διεύρυνση αυτού του μέτρου χωρίς διακρίσεις για το σύνολο των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών» και πως «τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο επίκεντρο το αίτημά μας για μουσική εκπαίδευση Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα».
Ο γραμματέας του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, κ. Αχιλλέας Σίμος, δήλωσε: «Είμαστε εδώ για το κατάπτυστο Π.Δ. υποβαθμίζοντας τις καλλιτεχνικές μας σπουδές. Σήμερα με τις κινητοποιήσεις που γίνονται στέλνουμε μήνυμα. Με αυτό το Π.Δ. υποβαθμίζεται ένας ηθοποιός, χορευτής, αφού έναν κάτοχο πτυχίου από ΤΕ τον κάνει απόφοιτο Λυκείου, ενώ ξεχωρίζει πονηρά τους μουσικούς με μια εγκύκλιο. Άνοιξε ο δρόμος για την υποβάθμιση και των δικών μας πτυχίων ζητάμε αυτό που ισχύει για εμάς να ισχύει για όλους και με αφορμή το Π.Δ. διεκδικούμε μια ενιαία καλλιτεχνική εκπαίδευση από τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου μέχρι το Πανεπιστήμιο».
Ο κ. Γιάννης Μπουτίνας ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε πως «ως Περιφερειακή Αρχή στηρίζουμε το κάθε δίκαιο αίτημα των φορέων και των εκπροσώπων τους, πόσο μάλλον εδώ που μιλάμε για πολιτισμό. Έχουμε δείξει ως Περιφερειακή Αρχή και ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός πως στηρίζουμε τον πολιτισμό στη Θεσσαλία και στηρίζουμε τους καλλιτέχνες. Έχουμε έναν παραπάνω λόγο να το κάνουμε για τη Λάρισα, γιατί είναι η πρώτη πόλη με σχολή χορού ανωτέρα μετά την Αθήνα. Η Λάρισα έχει ένα από τα καλύτερα Δημοτικά Ωδεία και γι’ αυτόν τον λόγο εμείς θα στηρίξουμε το αίτημα αυτών των προσώπων του καλλιτεχνικού χώρου».
Από την πλευρά της η κ. Ολυμπία Τσαγιάννη, ως πρόεδρος Συλλόγου Καθηγητών ΔΩΛ, είπε πως «το Δημοτικό Ωδείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα Ωδεία που παράγει εκπαιδευτικό μουσικό έργο στην Ελλάδα. Έχει πάρα πολλούς απόφοιτους που αυτήν τη στιγμή έχουν κάνει καριέρα και στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Θεωρούμε πως αυτή η υποβάθμιση θα μπλοκάρει την πρόθεση των γονέων για την εκπαίδευση στην Ωδειακή. Γι’ αυτό, λοιπόν, συμμετέχουμε κι εμείς στην κινητοποίηση, γιατί μπορεί αυτήν τη στιγμή να έχει εξαιρεθεί κατά μία έννοια ο μουσικός τομέας, όμως θεωρούμε πως στο μέλλον μπορεί να μπει σε κίνδυνο. Είναι και οι σπουδές μας πάρα πολλά χρόνια, γι’ αυτό και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια διαβάθμιση και να μην υπάρχουν αυτές οι συγκρούσεις με το Υπουργείο».
Ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γιαννης Σκόκας δήλωσε πως «η διοίκηση του ΕΚΛ στηρίζει έμπρακτα τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των καλλιτεχνών. Απαιτούν εδώ και τώρα να αποσυρθεί αυτό το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Θεωρούμε πως είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς η καλλιτεχνική παιδεία και εκπαίδευση δεν είναι είδος πολυτέλειας. Είναι μια ανάγκη για την παιδεία των νέων ανθρώπων και των νέων γενιών, αν πραγματικά θέλουμε να παράγουμε ανθρώπους που να σκέφτονται, να παλεύουν, να αγωνίζονται και να αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα σε σχέση με την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας και όλα αυτά τα επαγγέλματα να ενταχθούν μέσα σε ένα ενιαίο, δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης».
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass