Τριλογία με την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου

ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΑΘ. ΤΖΙΑΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2022 13:35

Της Λένας Κισσάβου
Μία τριλογία με τη διαδρομή αποκάλυψης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας θα εκδώσει ο Δήμος Λαρισαίων, έργο του αρχαιολόγου και πρώην προϊσταμένου της ΙΖ′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας και διευθυντή Ανασκαφών του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

Αθανάσιου Τζιαφάλια, καθώς και του Δημήτρη Καραγκούνη αρχιτέκτονα ,ηχανικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και επικεφαλής -επιβλέπων σήμερα- των εργασιών αποκάλυψης του μεγάλου μνημείου.
Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε πρόσφατα ο κ. Αθαν. Τζιαφάλιας, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Τζιαφάλιας δήλωσε μεταξύ άλλων την πρόθεσή του να δωρίσει το πλούσιο αρχείο του με φωτογραφίες, γραπτά κείμενα και βίντεο από τα στάδια αποκάλυψης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, στον Δήμο Λαρισαίων για να στεγαστεί στο «Μουσείο Πόλης» και να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες του.
Όπως δήλωσε στην «Ε» ο κ. Τζιαφάλιας, ο Δήμος Λαρισαίων θα αναλάβει την έκδοση ενός έργου του, που περιλαμβάνει την ιστορία της Λάρισας, αναφορά στο Β’ Αρχαίο Θέατρο (κλασικό θέατρο, για το οποίο σημειωτέον τονίζει ότι ήταν μεγαλύτερο από το Α’ Αρχαίο Θέατρο), γενικές πληροφορίες για το Α’ Αρχαίο Θέατρο (ελληνιστικό θέατρο), πληροφορίες για παραστάσεις που πρωτοπαίχτηκαν σε αυτά, όπως «Οι Λαρισαίοι» του Σοφοκλή», η «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Β Αρχαίο Θέατρο κ.ά. και τέλος έναν κατάλογο των λατομείων απ’ όπου προέρχονται τα υλικά (μάρμαρα και πωρόλιθος) του Α’ Αρχαίο Θεάτρου.
Ακολούθως, μέσα στην ερχόμενη άνοιξη (2023), ο Δήμος Λαρισαίων θα εκδώσει μια τριλογία με την ιστορική διαδρομή του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, έργο των Αθαν. Τζιαφάλια και Δημ. Καραγκούνη, η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής:
Ο πρώτος τόμος θα αναφέρεται στην αρχή της ιστορίας του μνημείου και συγκεκριμένα στη διαδικασία της αποκάλυψής του (με ονόματα ιδιοκτητών των ακινήτων, βήμα-βήμα οι κατεδαφίσεις, τα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις κ.ά.), ο δεύτερος τόμος αφορά τη διαχρονική ιστορία του μνημείου και ο τρίτος τόμος στις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του.
Αναμφίβολα, όλοι οι παραπάνω τόμοι, θα είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για την πόλη της Λάρισας και την ιστορία της, πόσο μάλλον όταν το υλικό τους είναι έργο του σκαπανέα του Α’ Αρχαίου Θεάτρου κ. Τζιαφάλια και του συνεργάτη του Δημ. Καραγκούνη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass