Συνάντηση πολιτισμών Ελλάδας-Τσεχίας

Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση «Blueprints Τσεχίας και σταμπωτά Τυρνάβου -Δρόμοι παράλληλοι» στο Λαογραφικό Μουσείο -«Ανοιξε» ο δρόμος για νέες συνεργασίες

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2022 13:50

Το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας έγινε συνδετήριος κρίκος των πολιτισμών Ελλάδας-Τσεχίας, ενώνοντας και παρουσιάζοντας χθες, δύο σημαντικά ιστορικά στοιχεία λαϊκής παράδοσης των δύο χώρων, το χαρακτηριστικό «blue printing»-«μπλε τύπωμα» της Τσεχίας και τα σταμπωτά του

Τυρνάβου.
Αναλυτικότερα, εγκαινιάστηκε χθες στον χώρο του, η έκθεση «Blueprints Τσεχίας και σταμπωτά Τυρνάβου-Δρόμοι παράλληλοι», η οποία αφηγείται δρόμους παράλληλους, αλλά και εξίσου ενδιαφέροντες κοινούς τόπους της παραδοσιακής τεχνικής των δύο περιοχών, που συγκλίνουν νοητά στο ίδιο αποτέλεσμα της δημιουργίας.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Πάνος Σάπκας σε χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η παράδοση είναι μια αξία διαχρονική. Είναι πηγή γνώσεων, αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον.
Ο Τύρναβος έχει μια ισχυρή παράδοση και ιστορία και έφτασε στην κορυφή της ακμής του τον 18ο αιώνα, λόγω της ανεπτυγμένης βιοτεχνίας κόκκινης βαφής υφασμάτων, αλλά και της κατασκευής μεταξωτών και αλατζάδων.
Παράλληλα, τα περίφημα σταμπωτά Τυρνάβου, πραγματικά έργα τέχνης, κοσμούσαν κάθε σπίτι της περιοχής, αφού μέχρι και τη δεκαετία του 1960 είχαν και πρακτική χρήση.
Αυτήν την ομορφιά πασχίζει εδώ και χρόνια το Λαογραφικό μας Μουσείο όχι μόνο να τη διασώσει, αλλά και να την αναβιώσει.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Τσεχία και η τέχνη του Blueprint. Είναι η δική τους παραδοσιακή τεχνική βαφής και διακόσμησης υφασμάτων, την οποία έχουν όχι μόνο διασώσει, αλλά την αξιοποιούν με σύγχρονο τρόπο στη σύγχρονη εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Τσεχία έντυσε τους αθλητές της με στολές με Blueprint».
Η διευθύντρια του Μουσείου, κ. Φανή Καλοκαιρινού, σε ομιλία της επισήμανε τα εξής: «Για πρώτη φορά τα τσέχικα σταμπωτά συναντούν τα τυρναβίτικα, στο πλαίσιο μιας μουσειακής έκθεσης. Όμως αυτό είναι μόνο η αρχή.
Η έρευνα συνεχίζεται και από τούδε και στο εξής θα υπάρχουν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνέργειες με το Τσέχικο Κέντρο και όχι μόνο, με προσπάθεια να φωτίσουμε όλο και περισσότερο την ιστορία και την παράδοση των συγκεκριμένων τεχνικών, αλλά και να συμβάλλουμε από κοινού στη σύγχρονη εφαρμογή τους και στη δημιουργική αξιοποίησή τους.
Γιατί όλο αυτό, εμείς, οι άνθρωποι του Μουσείου, το οφείλουμε στην αείμνηστη Λένα Γουργιώτη που αγαπούσε τόσο πολύ τα σταμπωτά της».
Χαιρετισμό απηύθυνε και η διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθηνών Λουτσία Κουλίκοβα, η οποία αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αυτής της συνεργασίας και εξέφρασε τη θέλησή της να συνεχιστεί.
Στην εκδήλωση χθες η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ερμήνευσε παραδοσιακά κάλαντα.
Να σημειωθεί ότι η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τον Απρίλιο του 2023, εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της Τσεχίας για την Προεδρία της στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και οργανώνεται από το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass