«Ψηφιακές» πόλεις με βιώσιμο και ανθεκτικό περιβάλλον

-ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «MAJOR CITIES OF EUROPE» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ -Θ. ΛΙΒΑΝΙΟΣ: ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2022 21:12

Της Λένας Κισσάβου

Η «καρδιά» του ψηφιακού μετασχηματισμού των πόλεων της Ευρώπης «χτυπά» στη Λάρισα, που φιλοξενεί από χθες το Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου «Major Cities of Europe» με τίτλο «Από το χάος στον κόσμο - Καινοτόμες κοινότητες, τόποι και πόλεις», στη Δημοτική Πινακοθήκη, το οποίο αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στον σχεδιασμό των μελλοντικών πόλεων.
«Το αύριο απαιτεί να ανταποκριθούμε σε σημαντικές προκλήσεις. Στόχος είναι να αναζητήσουμε καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα του σήμερα προκειμένου να μεταμορφώσουμε τις πόλεις μας. Το στοίχημα είναι, με στρατηγικούς στόχους, να δημιουργήσουμε στις πόλεις περιβάλλον ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σε χαιρετισμό του, καλωσορίζοντας χθες στο Συνέδριο τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ήρθαν από όλη τη χώρα.
Η ψηφιακή μετάβαση των Δήμων της χώρας μας σε διάφορες υπηρεσίες τους ενισχύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με χρηματοδοτικά εργαλεία, δήλωσε ο υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα, Θεόδωρος Λιβάνιος, σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση στην έναρξη του Συνεδρίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως διανεμήθηκαν αναλογικά με πληθυσμιακά κριτήρια 300 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους της χώρας για την επιτάχυνσή τους προς αυτήν την κατεύθυνση για να υποστηρίξει: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί θέση κλειδί για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού, που πρέπει να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά».
«Καινοτομία είναι να αλλάξουμε νοοτροπία..» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, και επισήμανε σε χαιρετισμό του: «Να φτιάξουμε πόλεις να ακούνε, να αισθάνονται και να αλληλεπιδρούν. Να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ανθεκτικοί διότι η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ! Η πανδημία ήταν καταλύτης για την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, καταλύτης πρέπει να είναι σήμερα η περιβαλλοντική κρίση».
Αναφορά σε όλες τις καινοτόμες ψηφιακές δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αφορούν κυρίως το περιβάλλον, έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας «χρησιμοποιήσαμε την καινοτομία σε έργα που στοχεύουν στον άνθρωπο και στις ανάγκες του, ενέργεια, τροφή, νερό…».
Τις ενότητες που θα απασχολήσουν το Διεθνές Συνέδριο, παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικτύου «Major Cities of Europe», Giorgio Prister, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής περισσότερων ελληνικών πόλεων στο Δίκτυο, καθώς όπως δήλωσε: «Αποστολή μας είναι να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο περισσότερα θα καταφέρουμε».
ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Στο πλαίσιο της χθεσινής πρώτης μέρας του Συνεδρίου, αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες πέντε ενότητες, με ομιλητές αιρετούς από Δήμους της χώρας μας, από Δήμους της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία κ.ά.) και επιστήμονες: «Ψηφιακή Ελλάδα και Λάρισα», «Μετασχηματισμός πιέσεις και τάσεις», «Σχεδιάζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό», «Πλατφόρμες και δεδομένα για πόλεις» και «Ενδυνάμωση πολιτών και υπηρεσιακών στελεχών».
Να σημειωθεί ότι το Συνέδριο οργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων και το Δίκτυο «Major Cities of Europe», υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, του e-trikala, του ΣΕΠΕ και του δικτύου CIVINET.
Απευθύνεται σε αιρετούς και στελέχη ΟΤΑ που αναλαμβάνουν ή και συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών, εκπροσώπους επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές Διοίκησης και Οικονομίας, Χωροταξίας και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας και σε όσους ενδιαφέρονται γενικά για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των πόλεων.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου σήμερα Πέμπτη, έχει ως εξής
-9.30 π.μ. Ενότητα: «Κλιματικά ουδέτερες πόλεις - Αποστολή της Ε.Ε.»
-11:00 Στρογγυλή Τράπεζα για τις 100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις
-11:15 Παρουσίαση Χορηγού
11:40 Παράλληλες συνεδρίες, Εργαστήριο EU Projects with walking coffee
14:00 Γεύμα και επίσκεψη στα περίπτερα
14:10 Ενότητα: «Έξυπνοι τόποι διαβίωσης και τουρισμού»
15:20 Ενότητα: «Ξεπερνώντας τα εμπόδια μεταξύ υγείας και
κοινωνικής φροντίδας»
16:00 World Cafè
18:00 Ενότητα: «Σύμπραξη έργων Ε.Ε.».
ΑΥΡΙΟ
Αύριο Παρασκευή ολοκληρώνεται το Διεθνές Συνέδριο στη Λάρισα, με το εξής πρόγραμμα:
-10 π.μ. Ενότητα «Ανθεκτικότητα και κυβερνοασφάλεια»
-13.30 Συμπεράσματα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass